U fokusu

ubijeno 36, a ranjeno 147 osoba

Nakon terorističkog napada, Istanbulski aerodrom djelomično otvoren

Nakon terorističkog napada, Istanbulski aerodrom djelomično otvoren

EPA

Istanbulska zračna luka u srijedu ujutro ponovo je djelomično otvorena nakon samoubilačkog terorističkog napada u kojem je ubijeno 36 ljudi, a među njima nema hrvatskih državljana/ki, priopćio je MVEP.

Zračna luka Mustafe Kemala Ataturka, najveća u regiji i veliko međunarodno prometno čvorište, bila je potpuno zatvorena nekoliko sati. Prvi međunarodni i domaći letovi Turkish Airlinesa krenuli su oko devet ujutro.

Raspored letenja je, međutim, još uvijek kaotičan jer je nekoliko stotina letova otkazano. Brojni putnici i putnice blokirane su na aerodromu, javlja CNN Turk.

Trojica muškaraca napala su terminal za dolaske u utorak oko 9.30 sati. Trojica bombaša samoubojica otvorila su najprije nasumičnu vatru, a potom se raznijeli eksploziovom. Četrdeset i jedna osoba je ubijena, a 239 je ranjeno. Među stradalima ima stranih državljana/ki, ali nije poznato kojih su nacionalnosti. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je da po dosad dostupnim podacima među žrtvama nema Hrvata/ica.

Jedan od napadača eksploziv je aktivirao na sigurnosnoj kontroli unutar terminala, drugi ispred ulaza na terminal, a treći na parkiralištu. Do aerodroma su došli taksijima. Ministar pravosuđa Bekir Bozdag rekao je da se radio o dobro usklađenom napadu.

Turske vlasti za napad sumnjiče Islamsku državu.

Napad na treći najprometniji aerodrom u Europi jedan je od najsmrtonosnijih u seriji samoubilačkih napada u Turskoj.