U fokusu

Protestna akcija

Dostavljanje abortivnih pilula dronovima preko irske granice

Dostavljanje abortivnih pilula dronovima preko irske granice

Pro-choice organizacije planiraju poslati dronove s abortivnim pilulama iz Irske do Sjeverne Irske kao znak protesta protiv ograničenja prava na pobačaj s obje strane granice, poručili/e su aktivisti/kinje prošlog tjedna. Organizatori/ice ističu kako su ovim potezom željeli/e pokazati solidarnost sa ženama koje se suočavaju s jednim od najstrožih zakona o pobačaju u Europi.

U Irskoj je pobačaj dopušten jedino u slučaju opasnosti za život žene, dok se u Sjevernoj Irskoj dozvola proširuje i na slučajeve kada trudnoća predstavlja ozbiljan rizik za fizičko ili psihičko zdravlje žene. Nedavno je UN-ov Odbor za ljudska prava podnio izvještaj u kojem ističu kako zabrana pobačaja u Irskoj izlaže žene diskriminatornom, okrutnom i degradirajućem postupanju i odmah mora biti odbačena u slučajevima fatalnih abnormalnosti fetusa

U ostatku Velike Britanije, pobačaj je dopušten do isteka 24. tjedna trudnoće i može se izvršiti i kasnije ako je ugrožen život žene ili ako postoje indikacije da će fetus patiti od ozbiljnih oštećenja.

“Dron s abortivnim pilulama pokazat će kakvu stvarnost žive Irkinje kada se radi o pristupu usluzi prekida trudnoće u odnosu na žene u drugim europskim zemljama gdje je pobačaj na zahtjev legalan”, poručuju aktivisti/kinje.

Akcija s dronom, planirana za četvrtak ovog tjedna, dogodit će se dva mjeseca nakon što je sud u Belfastu odredio kaznu zatvora ženi koja je kupila abortivne pilule na internetu. Aktivisti/kinje već dugo traže da se ograničenja prava na pobačaj smanje u Sjevernoj Irskoj, gdje je maksimalna kazna za pobačaj doživotna kazna zatvora.

U Irskoj, tradicionalno katoličkoj zemlji, potpuna zabrana pobačaja ukinuta je 2013. godine, nakon velikih protesta s obje strane.

Aktivisti/kinje navode da će se dronom dostaviti pilule ženama koje nisu trudne jer je korištenje pilula legalno ako se ne koriste sa svrhom prekida trudnoće. “Cilj uzimanja pilula jest da se pokaže da su sigurne za upotrebu budući da se u Sjevernoj Irskoj oko toga najviše lome koplja”, rekla je Courtney Robinson, glasnogovornica Labour Alternative, jedne od četiri pro-choice skupine uključene u protest.

Ovaj protest je drugi te vrste – organizacija Women on Waves dostavila je abortivne pilule iz Njemačke u Poljsku prošle godine u srpnju.