U fokusu

Homofobni i teroristički napad u Orlandu: 50 osoba ubijeno, 53 ranjeno

Homofobni i teroristički napad u Orlandu: 50 osoba ubijeno, 53 ranjeno

Twitter

Gradonačelnik Orlanda izjavio je u nedjelju da je u napadu na noćni klub u središtu grada ubijeno 50 i ozlijeđene 53 osobe, a mediji su izvijestili da je napadač Omar Mateen. 

Naoružani napadač koji je otvorio vatru u noći na nedjelju u gej klubu na Floridi identificiran je kao Omar Mateen, američki građanin afganistanskog porijekla, izvijestile su televizijske postaje CBS i NBC. 

Lokalna policija istražuje napad na gej klub u Orlandu koji je okarakteriziran kao teroristički čin, a savezna policija je ranije priopćila da je napadač možda bio simpatizer Islamske države.

Policijski časnik koji je radio kao zaštitar u noćnom klubu Pulse razmijenio je vartru s napadačem oko 2 sata ujutro po lokalnom vremenu, rekli su policijski dužnosnici, a prenosi Reuters.

Ubrzo se razvila talačka kriza i tri sata kasnije interventna policija je upala u klub i ubila napadača.

“Smatramo li to terorističkim činom? Apsolutno”, rekao je specijalni agent Danny Banks. “Bilo da se radi o domaćem terorizmu ili međunarodnom, mi ćemo to u potpunosti istražiti”, kazao je.

Predsjednik Barack Obama naredio je saveznoj policiji da pruži svaku potrebnu pomoć policiji na Floridi koja istražuje napad u Orlandu, priopćila je Bijela kuća.

Ovaj napad najpogubnija je masovna pucnjava u povijesti SAD -a, do sada je najviše žrtva bilo u pucnjavi na Virginia Techu u kojoj su život izgubile 32 osobe.