U fokusu

Oglašavanje kontracepcije

Pakistan zabranio reklamiranje kontracepcije u medijima

Pakistan zabranio reklamiranje kontracepcije u medijima

Pakistan je zabranio reklamiranje kontracepcije na televiziji i radiju zbog zabrinutosti da se djecu izlaže temi seksa, javljaju lokalni mediji. Pakistanska novinarska agencija PEMRA navodi kako zabranu uvode kao odgovor na prigovore roditelja, a zabrana se odnosi na svu kontracepciju i sredstva za planiranje obitelji.

“Opća je javnost vrlo zabrinuta zbog izlaganja djece takvim proizvodima”, navodi se u izjavi. Do zabrane je došlo unatoč inicijativi Vlade da potakne korištenje kontracepcije u Pakistanu, konzervativnoj muslimanskoj zemlji u kojoj je govor o seksu u javnosti tabu.

Nejasno je hoće li zabrana utjecati i na Vladine napore da se u javnosti više govori o planiranju obitelji. Provincijalni socijalni odjeli redovito provode kampanje kako bi educirali građane i građanke o prednosima različitih formi kontrole rađanja.

Stopa korištenja kontracepcije je vrlo niska u Pakistanu, a prošle je godine pala za dodatnih 7,2 posto, navodi se u Vladinim podacima temeljenim na međunarodnom metričkom sustavu za mjerenje korištenja kontracepcije. Nedovoljno korištenje kontracepcije također bi moglo imati implikacije za širenje seksualno prenosivih bolesti, poput HIV-a/AIDS-a, od kojih je prošle godine u Pakistanu umrlo 2800 ljudi.