Prozor u svijet

07.05.2016. 10:06:27 - Katherine Brooks (huffingtonpost.com)

Promjene u tradicionalno bjelačkom carstvu

Moćna nova knjiga nam poručuje da "crnkinje plešu balet"

Foto: Brown Girls Do Ballet Instagram

Foto: Brown Girls Do Ballet Instagram

"To što sam Afroamerikanka je zasigurno bila velika prepreka za mene", objašnjava Misty Copeland u razgovoru sa predsjednikom Barrackom Obamom i novinarkom Timea Mayom Rhodan, ranije ove godine. "Ali je također pobudilo neku vatru u meni koju ne znam bih li ikad imala da ne djelujem u ovom polju".

Copeland je pričala o svom iskustvu u maloj, ali rastućoj grupi Afroamerikanki koje ruše barijere u tradicionalno bjelačkom carstvu klasičnog baleta. Kao prva crna primabalerina Američkog baletnog kazališta, aktivno skreće pažnju na nedostatak različitosti u svijetu baleta i ohrabruje mlade plesačice da, zajedno s njom, izazivaju status quo.

Iako je zasigurno najpoznatija, Copeland je samo jedna od moćne nove generacije nebijelih plesačica koja uključuje Aeshu Ash, Ebony WilliamsAliciu Graf Mack, Michaelu DePrince i mnoge druge. Velikanke poput Janet Colins i Virginie Johnson svojim su pionirskim djelovanjem puno prije društvenih mreža, pogotovo Instagrama, olakšale nama da upoznamo ove žene koje u tišini nastupaju na svjetskim pozornicama. 

"Crnkinje plešu balet" nije samo profil na Instagramu. To je organizacija posvećena problematiziranju različitosti u baletnim programima i osigurava sredstva za pomoć mladim djevojkama koje teže tome da postanu sljedeća Misty. Ispod BGCD kišobrana okupljaju se plesači/ce, instruktori/ce, vlasnici/e plesnih studija i drugi/e koji/e zajedno rade i podučavaju djevojke hispanskog, afričkog, azijskog, istočnoindijskog i indijanskog podrijetla. 

Foto: Brown Girls Do Ballet

Foto: Brown Girls Do Ballet

Nedavno su suosnivačice BGCD-a, Brittani MarieTaKiyah Wallace, izdale knjigu "Balerinina Mala Crna Knjiga". Knjiga je kompilacija savjeta i fotografija i sadrži priče koje su osobno ispričale žene poput Ash, Williams i Copeland, koje prate fotografije plesačica u snažnim plesnim pozama. Priče pokrivaju sve, od plesnih cipela do nesigurnosti oko izgleda, dopuštajući tako nebijelim plesačicama da podijele svoja kolektivna iskustva s identitetom.

"Kada bi uspjele očistiti svoje umove od svih slika kojima smo bile izložene, a koje su nas nagnale da povjerujemo da nismo dostojne", kaže Aesha Ash, "brzo bismo shvatile da naše razlike nisu hendikepi".
U nastavku se nalazi prikaz slike, ustupljena od Marie, koja je dostupna za prednarudžbu, a predviđena je kao godišnje izdanje. Za više posjetite #BlackGirlMagic na Brown Girls Do Ballet Instagram profilu.

Prevela i prilagodila Klara Višnjić

Tagovi: balerine, balet, crnkinje

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM