Prozor u svijet

26.04.2016. 08:59:46 - Libela/Hina

niz žrtava se nastavlja

Aktivist i urednik LGBT magazina ubijen u Bangladešu

Julhas Mannan a američkim ambasadorom

Julhas Mannan a američkim ambasadorom (Foto: Facebook)

Urednik LGBT magazina Roopbaana, aktivist Julhas Mannan isječen je na smrt u glavnom gradu Bangladeša Dhaki.

Petero ili šestero napadača upalo je u stan 35-godišnjeg Mannan i napali njega i njegovog prijatelja, također aktivista, mačetama, rekao je glasnogovornik policije u Dhaki Maruf Hossain Sordar.

Mannan je bio zaposlenik veleposlanstva SAD-a, a radio je za Agenciju SAD-a za međunarodni razvoj (USAID), priopćio je State Department. 

On je bio jedan od najistaknutijih LGBT aktivista u Bangladešu.

Ubojstvo se dogodilo dva dana nakon što je na sličan način, u napadu za koji je odgovornost preuzela takozvana Islamska država, ubijen jedan sveučilišni profesor. Islamska država je u izjavi koju je prenijela agencija Amaq u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, objavila da je 58-godišnjeg profesora i pisca Rezaula Karima Siddiquea, ubila jer je širio ateizam, izvijestila je agencija AFP.

Tijekom posljednjih mjeseci u Bangladešu, zemlji od 160 milijuna stanovnika s muslimanskom većinom, uočljiv je porast nasilnih napada na ljudskopravaške aktiviste, osobe iz javnog života koje zagovaraju progresivne ideje te pripadnike/ce manjinskih vjerskih skupina.

Od veljače 2015. hladnim oružjem je ubijeno pet sekularnih blogera. Ovoga je mjseca za ubojstvo jednog liberalnog blogera odgovornost preuzela skupina povezana s al Kaidom, a Islamska država je preuzela odgovornost za ubojstvo dvojice stranaca  i napade na kršćanske svećenike i džamije od rujna.

Vlada Bangladeša niječe da u zemlji djeluju skupine povezane s Islamskom državom ili Al-Kaidom i tvrdi da iza napada stoje domaći islamistički radikali.

Otkako su snage sigurnosti pojačale akcije protiv islamista koji žele ustanoviti muslimansku državu na temeljima šerijatskog zakona, ubijeno je najmanje petero militanata.

Tagovi: bangladeš, isječen na smrt, julhas mannan, lgbt magazin, ljudska prava, roopbaan, ubijen lgbt aktivist

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM