U fokusu

Da, mi možemo - stop TTIP!

U Hanoveru veliki prosvjed protiv TTIP-a

U Hanoveru veliki prosvjed protiv TTIP-a

U Hanoveru je danas prosvjedovalo nekoliko desetaka tisuća ljudi protiv sporazuma o slobodnoj trgovini između Europske unije i SAD-a, TTIP-a.

Prema riječima organizatora okupilo se i do 90,000 ljudi. Prosvjednici/e su izašli na ulice pozivajući na zaustavljanje i TTIP-a i CETA-e, trgovinskog sporazuma između EU i Kanade koji bi trebao na snagu stupiti iduće godine. Poljoprivrednici/e su vozili traktore prema Ministarstvu poljoprivrede iz protesta protiv genetski modificirane hrane i prednosti koje bi tim sporazumom imale velike tvrtke na štetu manjih proizvođača. Organizacije koje se bave zaštitom okoliša i proizvođača su, također, prosvjedovale smatrajući da će sporazum nanijeti štetu europskim ekološkim i socijalnim standardima. 

Prosvjed se zbio uoči nedjeljne posjete predsjednika Baracka Obame Njemačkoj pa su tim povodom organizatori dijelili prosvjednicima i prosvjednicama zastavice na kojima je pisalo “Da, mi možemo – stop TTIP” pozivajući se na slogan Obamine izborne kampanje. Njegov posjet namjerava dati novi zamah pregovorima o TTIP-u koji su u zastoju. “Sporazum je jedan od najboljih putova za promicanje rasta i otvaranje radnih mjesta, osnažit će trgovinu i stvoriti radna mjesta u SAD-u i EU-u”, poručio je u Obama u razgovoru za njemački Bild. Sporazum podržava i Angela Merkel koja je naglasila da je on dobar za obje strane te da se radi o prilici da EU definira norme svjetskih razmjera.

{slika}

S druge strane, nevladine organizacije i sindikati sporazum kritiziraju već mjesecima, upozoravajući da će dovesti do snižavanja europskih standarda i omogućiti velikim kompanijama da osporavaju nacionalne zakone na arbitražnim sudovima. “Ne želimo TTIP. Želimo demokraciju, ne kulturu tajnovitosti i vladavine velikih kompanija”, kazala je na današnjem prosvjedu umirovljenica Hanna Berlin.

Nijemci i Njemice predvode u protivljenju sporazumu na razini Unije. U listopadu je u Berlinu prosvjedovalo između 150.000 i 250.000 ljudi. Prema istraživanju koje je ovaj tjedan objavio YouGov samo 17 posto Nijemaca podržava sporazum, dok ga je prije dvije godine podržavalo 55 posto ispitanika/ica.

U ponedjeljak u New Yorku započinje 13. krug pregovora a TTIP-u, a političari se nadaju da će dogovor Brussels – Washingtona biti postignut prije nego li Obami završi mandat.