Prozor u svijet

22.04.2016. 12:56:12 - J.T./Hina

dok mi čekamo erdogana

U Turskoj se istodobno sudi sveučilišnim profesorima/cama i novinarima

Can Dundar i Erdenem Gul

Can Dundar i Erdenem Gul (Foto: sendika.org)

I dok Hrvatska očekuje posjet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana premijeru Tihomiru Oreškoviću, četvero turskih sveučilišnih profesora/ica, optuženih za "terorističku propagandu", pozvano je na sud u petak u postupku koji udruge za ljudska prava nazivaju kršenje slobode pod predsjednikom Erdoganom, a istodobno se sudi i dvojici poznatih novinara.

Četvero turskih sveučilišnih profesora/ica optuženo je da su u javnosti čitali i potpisali peticiju kojom se osuđuje "pokolj" turskih sigurnosnih snaga tijekom operacija protiv pobunjenika Radničke stranke Kurdistana (PKK) u nekoliko gradova za policijskog sata.

Budu li proglašeni krivima, profesorima/cama koji/e su u pritvoru od prošlog mjeseca, prijeti do sedam i pol godina zatvora.

Radi se o Esri Munger, profesorici na sveučilištu Bogazici, Muzafferu Kayi koji podučava na Likovnoj akademiji, Kivancu Ersoyu, profesoru na sveučilištu Isantasi te Meral Camci, koja je do veljače bila profesorica na sveučilištu Yeni Yuzyil.

Amensty International, međunarodna udruga za ljudska prava, pozvala je tursko pravosuđe da odbaci "neutemeljene" optužnice i odmah pusti profesore/ice na slobodu, piše agencija dpa. 

Peticiju poziva na mir između militanta i turske države, koju su profesori/ce pokrenuli, potpisalo je više od 1100 nastavnika i intelektualki, a zatim su to učinile i stotine drugih turskih državljana/ki. Među potpisnicima su i inozemni intelektualci, poput američkog lingvista Noama Chomskog i slovenskog filozofa Slavoja Žižeka

Skupine za ljudska prava procjenjuju da je više od 200 civila ubijeno otkako je u srpnju propalo primirje između PKK-a i turske vojske, a da je oko pola milijuna ljudi raseljeno iz jugoistočne Turske naseljene pretežito Kurdima.

Brojni Kurdi/nje koji žive u Turskoj odavna se žale na sustavnu diskriminaciju.   

Istodobno se u istoj palači pravde u Istanbulu u petak održava treće ročište na suđenju koje se održava iza zatvorenih vrata dvojici novinara optuženih za "špijunažu". Oko sudske palače raspoređeno je više desetaka interventnih policajaca, dva oklopna kamiona s vodenim topovima i prepreke.

Novinari Can Dundar i Erdenem Gul optuženi su za špijunažu jer su lani objavili da Turska potajice isporučuje oružje pobunjenicima u Siriji, piše agencija dpa.  

Najmanje 300 osoba, među kojima brojni sveučilištarci, okupilo se ispred zgrade kao podrška optuženima u oba procesa.

Tagovi: kurdi, kurdinje, ljudska prava, novinarstvo, profesori, profesorice, sloboda govora, špijunaža, suđenje, tayyip erdogan, turska, visoko obrazovanje

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM