U fokusu

Kriza i dalje u punom jeku

Nedovoljne pripreme za vraćanje izbjeglica u Tursku

Nedovoljne pripreme za vraćanje izbjeglica u Tursku

Sve je veća zabrinutost zbog nedostatne pripreme oko plana vraćanja izbjeglica iz Grčke u Tursku, dva dana prije nego što bi on trebao stupiti na snagu, prenosi BBC. Dopisnik BBC-a koji je bio u jednom od registracijskih centara u Turskoj rekao je da postoji malo znakova da je on spreman.

Agencija AFP piše pak da je nekoliko turskih dužnosnika izjavilo da Turska priprema dva registracijska centra. Oni neće biti izbjeglički kampovi već mjesta s kojih će izbjeglice biti što je prije moguće poslane u druge izbjegličke kampove.

Dopisnik BBC-a kaže da postoje sve veće sumnje u održivost plana EU-a, i zbog zabrinutosti da bi se s izbjeglicama koje se vraća moglo loše postupati. UN i skupine za ljudska prava izražavaju bojazan za dobrobit izbjeglica i zbog toga hoće li neki od njih možda biti prisiljeni vratiti se u Siriju.

Dogovor između EU-a i Turske ima svrhu zaustaviti nekontrolirani priljev izbjeglica u Europu. U sklopu tog dogovora, izbjeglice koje ilegalno stignu u Grčku bit će vraćene u Tursku od 4. travnja ako ne ispune molbu za azil ili im zahtjev bude odbijen.

Prošle godine, u EU je čamcima iz Turske do Grčke stiglo više od milijun izbjeglica. Deseci tisuća ostali su zaglavljeni u Grčkoj nakon što su sjeverne zemlje zatvorile svoje granice.

U petak je grčki parlament odobrio sa 169 glasova prema 107 zakon kojim se  dopušta da izbjeglice koje stignu u zemlju budu vraćeni u Tursku. Međutim, ta je odluka uzrokovala prosvjede – na grčkom otoku Kiosu, stotine su probile bodljikavu žicu i napustile kamp. Stigli su do luke zahtijevajući da nastave svoje putovanje u sjevernu Europu. Napetosti su porasle i u luci Pirej pored Atene.

UNHCR je zatražio od Grčke i Turske da osiguraju veću zaštitu prije nego što počne proces povratka. Za tisuće izbjeglica koje su zadržane na grčkim otocima uvjeti se svakodnevno pogoršavaju, upozorio je UNHCR.