U fokusu

Važnost obrazovanja djevojčica

Broj dječjih brakova u Bangladešu pada kada se djevojke obrazuju

Broj dječjih brakova u Bangladešu pada kada se djevojke obrazuju

Broj dječjih brakova u Bangladešu može se smanjiti za čak trećinu kada su djevojke obrazovane i poučene različitim vještinama, pokazala je nedavno objavljena studija o načinima kako se boriti protiv te prakse u ovoj južnoazijskoj državi i još jednom potvrdila važnost obrazovanja djevojčica.

Dvije su od tri djevojke u južnoj Aziji udane prije 18. godine, prema podacima Population Councila, neprofitne grupe koja se bavi istraživanjem zdravstvenih i razvojnih problema. Međutim, u studiji koja je obuhvatila preko devet tisuća djevojaka iz Bangladeša, pokazalo se kako ta stopa pada za 31 posto kada djevojke prime neku vrstu obrazovanja ili satove iz kritičkog razmišljanja i odlučivanja. Ista je stopa pala za 23 posto kada su djevojke poučene poslovnim vještinama.

“U Bangladešu, teško je pronaći dokaze koji bi pokazali kako spriječiti dječje brakove”, rekla je Ann Blanc, potpredsjednica Population Councila. “Ovi rezultati su zaista velik korak naprijed”.

Bangladeš je zemlja s drugom najvišom stopom dječjih brakova u svijetu, odmah iza Nigerije, i s najvišom stopom udaje djevojaka mlađih od 15 godina, prema podacima UNICEF-ovog izvještaja iz 2014. godine. Prema izvještaju, tri četvrtine djevojaka u Bangladešu uda se prije 18. godine.