U fokusu

Neprijateljsko okruženje za aktivistkinje za ljudska prava

Sudanske snage ušutkavaju aktivistkinje nasiljem i silovanjem

Sudanske snage ušutkavaju aktivistkinje nasiljem i silovanjem

Prema izvještaju Human Rights Watcha (HRW), sudanske sigurnosne snage koriste prijetnje, napade i silovanje kako bi ušutkale borkinje za ljudska prava, prisiljavajući tako mnoge da napuste svoj posao i pobjegnu iz zemlje. Vladini su službenici prijetnje usmjerili na žene koje su sudjelovale u protestima i kampanjama za ljudska prava, uključujući studentice, učiteljice, odvjetnice i novinarke, prijeteći pritom uništavanjem njihove reputacije i odmazdom ako javno progovore, navodi HRW.

Nasilje i zlostavljanje žena je u posljednjih nekoliko godina u stalnom porastu, zajedno s porastom broja protesta i demonstracija koji se nastavljaju na Arapsko proljeće, odvajanje Južnog Sudana od Sudana 2011. godine i ekonomski pad u Sudanu.

“Sudanke koje se bore za ljudska prava doživljavaju političku represiju kao i njihovi muški kolege, no uz to su također i žrtve seksualnih napada i zastrašivanja samo zato što su žene”, rekao je direktor HRW u Africi Daniel Bekele. “Sudanski sigurnosni službenici iskorištavaju diskriminatorne zakone i društvene konvencije kako bi ih ušutkali”, dodaje u govoru prilikom objavljivanja izvješća “Good Girls Don’t Protest“. Sudanski zakoni o javnom moralu diktiraju kako se žene oblače, ograničavaju njihovo kretanje i ulogu u javnom životu i nameću kazne bičevanjem i kamenovanjem, navodi se u izvješću. Više od 40 tisuća žena u sudanskom glavnom gradu Khartoumu je dovedeno pred sud 2012. godine zbog kršenja Zakona o javnom redu  iz 1996. godine.

Nijedan sigurnosni službenik nije discipliniran niti kažnjen za silovanje, seksualni napad ili zlostavljanje aktivistkinja, budući da nacionalni sigurnosni zakoni daju službenicima vrlo široki opseg moći i štite ih od sudskog proganjanja, ističu u HRW-u. “Nesposobnost vlade da istraži navode o seksualnom nasilju i zlostavljanju doprinosi neprijateljskom okruženju za aktivistkinje”, ističe Bekele.