U fokusu

Razbijanje tabua:

Indijske udovice slave festival boja

Indijske udovice slave festival boja

Twitter

Tisuće udovica okupilo se 21. ožujka u hramovima u Vrindavani u sjevernoj indijskoj državi Uttar Pradesh kako bi proslavile proljetni festival Holi (festival boja). Na taj način, one su prekršile 400 godina staru hinduističku tradiciju.

{slika}

Ortodoksni hinduizam zahtijeva od žena da se odreknu zemaljskih užitaka nakon smrti svojih muževa. Te žene su često odbačene od društva i smatraju se prokletima. Tipično, festival Holi, kao i većina drugih festivala i ceremonija zabranjeni su hindu udovicama, jer se smatra da će njihovo sudjelovanje donijeti nesreću drugima. Od udovica se očekuje da nose bijele haljine, te da ostanu daleko od festivala boja.

Ovo nije prvi put da ove udovice proslavljaju Holi u posljednje vrijeme, ali to nije široko prihvaćena praksa.

{slika}

Iako su neke od starih tradicija vezane uz udovice izblijedjele u urbanim sredinama Indije, njih se još uvijek slijedi u nekoliko ruralnih područja zemlje.

“Vremena su se promijenila na bolje. Ljudi više ne gledaju na nas kao kletvu. Kad vidim ovu malu djecu koja nisu više zakočena u dijeljenju svoje radosti sa ženama poput mene, osjećam se vrlo sretnom “, kazala je 65-godišnja Rasia, koja je izgubila muža kada je imala samo 17 godina.