U fokusu

Prvi u Velikoj Britaniji

Britanska tvrtka uvodi dopust zbog menstruacije

Britanska tvrtka uvodi dopust zbog menstruacije

Britanska tvrtka sa sjedištem u Bristolu, Coexist, uvodi dopust za žene zbog menstruacije, kako bi učinila radna mjesta sretnijim i ugodnijim mjestom za svoje zaposlenice. Coexist ima većinom žensku radnu snagu i ističe kako je prva tvrtka u Velikoj Britaniji koja će uvesti ovu vrstu dopusta.

“Kao voditeljica osoblja, znam da neke žene zaista trpe jake bolove kada imaju menstruaciju i nisu u mogućnosti raditi”, rekla je Bex Baxter, jedna od direktorica kompanije, prenosi The Guardian.

Iz kompanije također navodi da se nešto moralo poduzeti kako bi se razbio “veliki tabu” oko menstruacije. “U mnogim tvrtkama dominantnu radnu snagu čine muškarci koji potiču dugačke radne sate, no zabluda je da je uzimanje slobodnog vremena od posla nužno neproduktivno. Ne radi se o uzimanju slobodnih radnih dana, već o fleksibilnijem i učinkovitijem radu u vrijeme menstruacije”, dodaje Baxter.

Također ističe kako je ideja podržana i od muških i ženskih kolega i kolegica.

Prema podacima NHS-a, 14 posto žena često nije sposobno raditi u vrijeme menstruacije zbog jakih bolova. Još je jedna studija otkrila kako jedna od 10 žena ostaje ‘prikovana uz krevet’ zbog bolova, a 40 posto ih je istaknulo kako ih je bol sprječavala da se uspješno koncentriraju na posao.

Coexist nije prva tvrtka koja je omogućila dopust zbog menstruacije – Nike je to učinio 2007. godine, uključivši ga u svoj kodeks ponašanja.