U fokusu

Tenancingo

Grad u kojem su dječaci odgajani da postanu svodnici

Grad u kojem su dječaci odgajani da postanu svodnici

Rosa je imala samo 17 godina kada joj je u njenom malom rodnom gradu u Meksiku prišao čovjek koji je tvrdio da prodaje odjeću. Umjesto toga, on joj se počeo udvarati, a ona se zaljubila u njega.  

S tim je čovjekom Rosa otišla u mali meksički grad Tenancingo, u istoimenoj pokrajini, gdje ju je čovjek upoznao sa svojom obitelji. Pokazao joj je prekrasne kuće u gradu, obećao joj da će i ona jednog dana imati svoju vlastitu, ako otputuje skupa s njim u SAD gdje je čeka posao.  Ona je pristala. Čim je navršila 18 godina otputovali su za New York.

Kada je Rosa (čije je ime promijenjeno kako bi se zaštitio identitet) stigla u SAD, njezina se situacija naglo promijenila. Shvatila je da obećani posao ne postoji. Umjesto toga, njezin ‘dečko’ prisilio ju je na prostituciju.

Rosa je imala tek 18 godina i protiv svoje volje bila je prisiljena na prodaju vlastitog tijela u bordelima diljem New Yorka i New Jerseya.

Nažalost, Rosina priča nije jedinstvena. Takvih priča je puno.

Tenacingo je grad u jugoistočnom Meksiku, za koji se smatra da je centar trgovanja ljudima za cijeli Meksiko. Korijeni ove prakse datiraju još iz 1970-ih godina.  Jaka mreža trgovaca ljudima djeluje izvan regije, surađujući s većim kartelima poput Los Zete, Nueve Milenio i Caballeros Templarios.

U Tenacingu se dječaci obučavaju da postanu svodnici od najmlađe dobi, dok su žene i djevojke prisiljene prodavati svoja tijela na ulicama, bordelima, online ili kantinama diljem SAD-a i Meksika. Njima i njihovim obiteljima se prijeti nasiljem, obmanama i zastrašivanjem. Ove žene i djevojke zarobljene su u modernom ropstvu, u kriminalnoj mreži koja je usavršena od strane trgovaca ljudima i eksploatacije koja se izgrađivala desetljećima.

Procjenjuje se da je od 10.000 stanovnika Tenencingoa njih 1.000 uključeno u krijumčarsku mrežu, a njihovi poslovi vezani uz seksualno iskorištavanje, trgovanje ljudima, svodništvo i prisilnu prostituciju nose godišnju nezakonitu zaradu od oko milijardu dolara. Ova praksa je osuđena od desetaka nevladinih organizacija.

Dubina i širina modernog ropstva izuzetno je zamršena i utkana u cijelo naše globalno društvo, toliko da je to zastrašujuće. Međunarodna organizacija rada (ILO) procjenjuje da je oko 4,5 milijuna ljudi žrtava trgovanja ljudima diljem svijeta, u industriji koja generira desetke milijardi dolara nezakonite zarade.

Demontaža mreže trgovanja ljudima

Mreža krijumčarenja i trgovanja ljudima može se razbiti. Danas mnogo više, nego ikada.

Kako raste udio prijava slučajeva trgovanja ljudima i prisilne prostitucije na Hotline servise, tako se povećava i broj preživjelih koje su uključene u pomoć i usluge koje su im potrebne. Svjedoci i svjedokinje smo da se više pozornosti trgovanju ljudima pridaje u javnosti nego ikada prije. Odgovornost imaju i građani koji savjesno mogu reagirati  te utjecati  na demontiranje mreže trgovanja ljudima koji su prisutni u našim zajednicama.

{slika}

U skladu s tim, suradnjom  američkog  Polarisa i meksičkog Consejo Ciudadano ojačana je prekogranična suradnja između Meksika i SAD kako bi se spasile žrtve trgovanja ljudima. Polaris ima iskustva u američkoj nacionalnoj mreži za pomaganje žrtvama trgovanja ljudima, dok isto to iskustvo ima Consejo Ciudadano u Meksiku.

Ova prekogranična suradnja sada pokriva preko dvije trećine sjevernoameričkog kontinenta.

Građani u SAD-u i Meksiku mogu spriječiti daljnju viktimizaciju ranjivih žena i djevojaka iz Tenancingo regije podizanjem svijesti o tome što se događa i zahtijevanjem više akcija od svojih lokalnih političara, kako bi provodili zakon i jačali civilno društvo.

Zajednice moraju biti upoznate , te znati prepoznati i način na koji odgovoriti na trgovanje ljudima, kako bi spasili ranjive skupine koje mogu postati žrtve. Borba protiv nasilja nad ženama, promicanje jednakosti spolova, te pristup gospodarskim mogućnostima su važni elementi u borbi protiv uzroka trgovanja ljudima u Meksiku.

I ne samo to, mora se povećati broj servisa za žrtve, što znači da vlade moraju preuzeti aktivniju ulogu u financiranju tih usluga. A ako se želi zatvoriti ovu mrežu jednom za svagda, onda se mora riješiti glavni izvor prihoda te uvjeriti ljude da zaustave kupnju seksualnih žrtava trgovanja ljudima.

Rosa, s početka priče, može poslužiti kao inspiracija. Srećom, ona je bila u stanju napustiti svoju situaciju i bila je povezana sa Sanar Wellness Institutom u Newarku, u New Jerseyu, gdje je počela primati usluge i započela dugotrajan proces obnove svog života.

Šokantne priče o trgovanju ljudima ne dolaze samo iz Tenancingoa, stoga je važno imati na umu da svatko od nas može odigrati ulogu u kidanju lanca trgovanja ljudima.