U fokusu

Medicinska nužnost ili diskriminacijska mjera?

Kineska pokrajina uvodi menstrualni dopust

Kineska pokrajina uvodi menstrualni dopust

Kineski pokrajina Anhui odobrila je dati plaćeni dopust svakog mjeseca onim ženama koje pate od teških menstrualnih grčeva.

Od ožujka ove godine, zaposlene žene u ovoj istočnoj kineskoj pokrajini bit će u mogućnosti uzeti jedan ili dva slobodna dana uz liječničku potvrdu, prenosi China.org.

Pokrajina Anhui nije prva koja je donijela ovakav zakon. Kao što je već poznato, ovakav zakon donesen je već u sjevernoj pokrajini Shanxi i centralnoj pokrajini Hubei.

Južna kineska pokrajina Guandong, također razmišlja o uvođenju ovog zakona.

Međutim, istraživanja pokazuju kako 20 posto žena nije voljno uzeti ovaj dopust, jer smatraju da bi to moglo dovesti do zaostataka u poslu.

Neki poslodavci su također zabrinuti zbog troškova koji bi mogli proizaći.

Neke zemlje, poput Južne Koreje, Tajvana, Indonezije i Japana, već imaju zakone koji dozvoljavaju ženama slobodne dana u vrijeme bolnih menstruacija.

Menstrualni dopusti započeli su u Japanu 1947. godine kada su japanski sindikati tražili dopust za svoje radnice, zbog menstrualnih tegoba.

U Indoneziji žene imaju pravo na menstrualni dopust dva dana mjesečno, u skladu sa Zakonom o radu iz 1948. godine.

U Južnoj Koreji žene imaju pravo na menstrualni dopust u skladu s člankom 71. Zakona o standardima rada.

U Tajvanu, sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova, zaposlene žene imaju pravo na tri plaćena dana godišnje u vrijeme bolnih menstruacija.

Poznata tvrtka Nike također se 2007. priključila ‘menstrualnom odmoru’ prema svom Kodeksu ponašanja.

Međutim, rasprava se i danas nastavlja s pitanjima je li to medicinska nužnost ili diskriminacijska mjera?

Nešto slično ne postoji niti u jednoj zapadnoj državi. Jedini slučaj kada je ovakva ideja predložena bilo je u Rusiji 2013. godine, ali nikada nije zakonski regulirana.

Gedis Grudzinskas, britanski profesor opstetricije i ginekologije, rekao je kako menstrualni dopusti potiču motivaciju i produktivnost žena na radnom mjestu, a nedavno je o tome pisao i Daily Mail.

Prema istraživanju koje provodi Pub Med Health, jedna od 10 žena ima menstrualne grčeve,  poznate kao dismenoreja,  uslijed kojih se osjećaju izuzetno loše i u trajanju jednog do tri dana mjesečno ne mogu obavljati svoje uobičajene svakodnevne aktivnosti.