U fokusu

Kako kvote utječu na žensku populaciju

Porastom broja političkih liderica u Indiji poboljšan položaj indijskih djevojčica

Porastom broja političkih liderica u Indiji poboljšan položaj indijskih djevojčica

Žene su diljem svijeta podzastupljene u politici. Nacionalni parlamenti čak 37 zemalja broje manje od deset posto žena. Kako bi riješile problem, mnoge su zemlje uvele rodne kvote, a Indija je jedna od zemalja u kojoj su kvote uvedene na lokalnoj razini vlasti.

Povećanje broja žena u politici ima dubok utjecaj na društvo Indije. Isključivanjem žena iz političkog života, isključena su i pitanja koja se tiču žena. S druge strane, općine s velikom zastupljenosti žena karakterizira veća pažnja posvećena pitanjima koja izravno utječu na život žena. Također, povećanje broja žena u političkoj areni pokazalo je ostalim Indijkama što žene zaista mogu postići.

Jedna od bitnih promjena koju su kvote donijele je smanjenje spolne selekcije. Indija je niz godina imala visoku stopu ženskog feticida te veće smrtnosti djevojčica. U indijskom društvu sinovi su imali prednost nad kćerima, prvenstveno iz ekonomskih razloga. Smatra se da će sinovi, posebno kad odrastu privređivati za obitelj, imati važnu ulogu u hinduizmu te očuvati obiteljsku lozu. Djevojke se, pak, smatraju financijskim teretom te će njihove obitelji prilikom udaje morati platiti veliki miraz. Stoga, nakon rođenja sina, mnogi roditelji u Indiji odlučuju se ne imati više djece. Rezultat takve politike i tradicije je spolna neuravnoteženost.  Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, u Indiji je bilo sedam posto više muškaraca nego žena. Priti Kalsi, istraživačica na Sveučilištu Colorado u Boulderu, tvrdi da povećanje broja žena u politici može zaustaviti spolnu selekciju jer dolaskom žena na vodeće pozicije mijenja se status žene u društvu, a time i poželjnost ženske djece. Njeno istraživanje pokazuje da se, nakon uvođenja kvota u politiku, smanjila smrtnost ženske djece te stopa selektivnih abortusa i ženskog feticida.

Uzori su važni!

Glavno pitanje koje Kalsino istraživanje postavlja je kako znamo da je razlog smanjenja spolne selekcije uvođenje rodnih kvota. Radi li se o nekom drugom faktoru koji je utjecao na to? Odgovor na ovo pitanje leži u načinu na koji su kvote postavljene. Na svakim izborima, trećina je seoskih vijeća nasumičnim odabirom rezervirana za glavnu žensku vijećnicu, naziva Pradhan. Budući da je odabir nasumičan, ne bi trebalo biti razlike između vijeća s kvotama i bez kvota. To je svojevrsni prirodni eksperiment te olakšava identificiranje doprinosa kvota u društvenim promjenama.

Također, još je jedna studija pokazala da djevojke, u vijećima koja imaju žensku Padhan, postižu bolje rezultate u školama u odnosu na vijeća koja nemaju još žensku vijećnicu. U istraživanju Lori Beaman anketirano je više od 8000 adolescenata i adolescentica te roditelja u gotovo 500 sela diljem Indije. Ono je pokazalo da tamo gdje su žene političke liderice, studentice postižu bolje rezultate na ispitima. Istovremeno, rezultati studenata ostaju isti, što dokazuje da rezultati djevojčica nisu povezani s mogućim poboljšanjima u školskom sustavu.

Ipak, unatoč uspjehu u školama, djevojke su manje ambiciozne, što je rezultat tradicije njihove zajednice. Povijesno gledano, postojao je veliki jaz između težnji dječaka i djevojčica. Ipak, i to se polako mijenja. Dolaskom žena u centre političke moći djevojkama je pokazano da žene da mogu biti više od supruga, majka i skrbnica. U selima koja u dva ili više izbornih ciklusa imaju žensku Padhan, smanjena je spolna selekcija za više od 25 posto, te je nejednakost između djevojčica i dječaka smanjena za 32 posto. 

Međutim, uvođenjem rodnih kvota, došlo je i do porasta prijava zločina nad ženama. To nije posljedica povećanja zločina generalno, već je samo došlo do povećanja prijava. Istraživanje Anandi Mani pokazuje da je, nakon što su uvedene kvote, prijava zločina nad ženama porasla za 44 posto, prijava seksualnog zlostavljanja po stanovnici je porasla za 23 posto te otmica žena za 13 posto. Povećanja u broju prijava ostalih zločina, poput pljačke, paleža ili krivotvorenja nije bilo, što sugerira da je povećan broj prijava zločina nad ženama povezan s promjenom položaja žena u društvu, a ne porastom prijava zločina generalno.

Kad netko ne može vidjeti ljude sebi slična identiteta koji su društveno utjecajni, nerealno je očekivati da mogu težiti dosegnuti status koji je izvan njihova trenutna položaja. Stoga, ovi primjeri iz Indije potvrđuju – uzori su važni.

Prevela i prilagodila Iva Zelić