U fokusu

Zabrana pobačaja ne uzrokuje nestanak pobačaja!

Žena koja je pokušala prekinuti trudnoću optužena za pokušaj ubojstva

Žena koja je pokušala prekinuti trudnoću optužena za pokušaj ubojstva

Prekid trudnoće jedna je od najsigurnijih medicinskih procedura u SAD-u, prema podacima Guttmacher Instituta. No, kako je jedna žena iz Tennesseeja hospitalizirana nakon što je pokušala sama napraviti pobačaj, očigledno je da je procedura sigurna samo kada je provedna u odgovarajućim medicinskim uvjetima.

Umjesto da postupke 31-godišnje Anne Yocca vlasti tretiraju kao nešto što bi učinila osoba u trenucima očaja, one ih sagledavaju kao zločin: Yocca je optužena za ubojstvo prvog stupnja i trenutno je zadržana u pritvoru uz jamčevinu od 200.000 dolara.

U rujnu je, navodno, Yocca vješalicom pokušala izvršiti prekid trudnoće u svojoj kadi. Nakon što je izgubila zabrinjavajuću količinu krvi, partner ju je odveo u obližnju bolnicu. Iako su doktori uspjeli spasiti život djetetu, lokalni mediji izvještavaju kako će ono živjeti s ozbiljnim medicinskim posljedicama.

Realnost samoinduciranih pobačaja

Yoccini osobni razlozi za pokušaj izvršenja prekida trudnoće tako kasno, u drugom tromjesečju – što je ilegalno u Tenessiju, bez obzira na metodu – uopće nisu bili raspravljani. Ali je užasavajuća realnost ta da je ona teško jedina žena koja je pokušala prekinuti trudnoću na ovakav način. Između 100,000 i 240,000 žena u Teksasu, primjerice, pokušalo je samoinicijativno prekinuti trudnoću, prema podacima nedavno provedene studije.

Kriminalizacijom ovakvih radnji se nimalo ne utječe na “društvena i javna zdravstvena pitanja” radi kojih do ovakvih situacija i dolazi, prema jednoj analizi Guttmacher Instituta. Prikriveni problemi često su usko vezani uz probleme koji nadilaze osobne želje ili mane. Na primjer, siromaštvo – činjenica da žene manjih prihoda češće nisu u situaciji ostvariti prekid trudnoće na zahtjev – često igra važnu ulogu pri donošenju ovakvog izbora.

Andrea Rowan, autorica Guttmacherove analize, u rujnu je izjavila: “Utjecaj zabrane prekida trudnoće najteže pada ženama s manjim prihodima. Neke žene žele prekinuti trudnoću, ali žive u teže dostupnim geografskim područjima i radi toga imaju ograničene  mogućnosti i potporu. Ostaju bez ikakvih praktičnih opcija osim samoinduciranog pobačaja, što donosi rizik od dizanja optužnice i kriminalnog gonjenja”.

Smanjen pristup usluzi prekida trudnoće

Siguran pobačaj nije nešto što je jednostavno za ostvariti za žene svih socioekonomskih statusa iz Tennesseeja. Od 2014. je otvoreno samo sedam klinika za pobačaje u cijeloj državi Tennessee, prema WREG izvještaju. Ovo su ljeto donesene nove restrikcije: od 1. srpnja je na snazi novi zakon koji zahtjeva 48 sati “čekanja” prije pobačaja, kao i drugi, koji propisuje da svaka klinika za pobačaje koja radi više od 50 pobačaja godišnje, zadovoljava iste standarde kao i sve ostale ambulantno-kirurške jedinice, kako izvještava Associated Press.

Kada se govori o pobačaju, mnogo država je u puno goroj situaciji od Tennessija. Zakonodavci/ke su u zadnje četiri godine donesli rekordna 231 propisa koja ograničavaju pravo na pobačaj. U veljači 2015. je u zakonodavstvo 28 država uneseno više od 100 zakona koji otežavaju pristup pobačaju ili ga zabranjuju.

Pobačaj ne mora ugrožavati život

Unatoč povećanoj kriminaliziranosti samog čina, ukoliko se izvodi u “odgovarajućim medicinskim uvjetima”, manje od 1 posto svih pacijentica u Americi koje su zatražile pobačaj dožive ozbiljne komplikacije, dok je rizik od smrti doslovno 10 puta manji nego onaj koji se javlja pri porodu, navodi Guttmacher Institut. Nadalje, istraživanja pokazuju da siguran pobačaj čak i smanjuje broj istih.

Umjesto da se krivično gone pojedinke koje samostalno izvedu pobačaj, podaci pokazuju da je sigurnija opcija povećati dostupnost sigurnog, medicinskog pobačaja svim ženama. Kako je predsjednica Planned Parenthooda, Cecilia Richards, rekla u studenome: “Većina ljudi misli da smo nadrasli ta vremena kada su žene uzimale stvar u svoje ruke, ali zakoni koji pobačaj čine nedostupnim i nesigurnim nas vode nazad”.

Prevela i prilagodila Marinella Matejčić