U fokusu

Goldie i Ruby

Goldie Blox nam pokazuje kako bi trebala izgledati nova akcijska heroina

Goldie Blox nam pokazuje kako bi trebala izgledati nova akcijska heroina

Goldie Blox, tvrtka građevinskih igračaka usmjerena prema djevojčicama poznata po svojoj viralnoj reklami za Rube Goldberg stroj, se vratila s novom akcijskom figuricom. Da, to je akcijska figurica – nemojte uopće pomišljati Ruby Rail nazvati lutkom. U novom videu, znanstveno sposobna superjunakinja (nazvana po programskom jeziku) zamjenjuje kanonizirane muške heroje, kao što su James Bond i Marty McFly, uz podlogu “I need a Hero”.

“Najlegendarniji akcijski junaci gotovo su uvijek muškarci”, kaže Debbie Sterling, pokretačica Goldie Bloxa. “Dječaci odrastaju sa superjunacima, a djevojke odrastaju uz dame u nevolji, koje spašavaju ti superheroji. A djeca uče kako se identificirati s vlastitim rodom putem tih stereotipa”. No tu nastupaju Ruby i Goldie noseći odijela i nijanse kao Žene u Crnom.

Sterling se nada da će prvi Ruby video doživjeti istu razinu uspjeha kao prošle Goldie Blox reklame, od kojih je prva osvojila Internet poput oluje 2013. i na kraju osvojila mjesto u Super Bowl 2014. bloku reklama. Ruby je opremljena laptopom (koji koristi za kodiranje) i padobranom koji djeca mogu izgraditi sljedeći osnovne principe inženjeringa. Sterling želi zainteresirati djevojčice za STEM područje (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika), što je njezin glavni zadatak otkad je osmislila igračku, nakon što je diplomirala na Stanfordu kao inženjerka. Ali u ovoj novoj reklami je također htjela potaknuti djevojke da se zamisle kao protagonistice, a ne pomoćnice, vlastite priče.

Iako ženske protagonistice konačno počinju obarati rekorde prodaje ulaznica – zadnji film iz serijala Igre gladi u kojem glumi Jennifer Lawrence i novi Star Wars film u kojem žensku protagonisticu glumi Daisy Ridley vjerojatno će biti među najvećim blagdanskim blockbusterima – Hollywood još uvijek ima dug put za prijeći kada je u pitanju stvaranje uzora za mlade djevojke. Samo 12 posto protagonista u većim holivudskim filmovima prošle godine su bile žene, a muški govorni likovi su nadmašili ženske tri prema jedan, prema podacima San Diego State Universityja.

Možda još važnije za Goldie Blox je lansiranje njihovog afričko-američkog ženskog akcijskog lika, imajući u vidu da su samo u šest od 500 najboljih filmova svih vremena glumila obojene žene.

“Jako mi je važno pokazati različitost Goldie Blox likova jer želim da svako dijete može pogledati Goldie Blox i vidjeti sebe”, kaže Sterling. Doista, jedna od glavnih kritika ovom malom proizvođaču igračaka je bio izgled glavnog lika. Istina, Goldie Bloxova Kickstarter kampanja iz 2012. je sadržavala Goldine dvije najbolje prijateljice – Afroamerikanku Ruby Rails i Latinu Valentinu Voltz – ali Goldie je nominalna junakinja. I iako je Goldiena kosa zapetljanija nego Barbiena savršena frizura, ona je još uvijek plavuša.

“Napravila sam Goldie plavušom jer joj je ime bilo Goldie (Zlatna), i ona je dijelom inspirirana mojom mlađom sestrom koja je uvijek imala najbjeliju, najkovrčaviju, ludu plavu kosu”, rekla je Sterling. Kreatorica je u razgovoru za TIME 2013 također predložila da bi Goldiena boja kose trebala rušiti stereotipe o intelektu plavuša.

Ali Sterling je brzo shvatila važnost kreiranja još jednog lika i promicanja ideje da i ne-bijele djevojke mogu napredovati u STEM području. “Provele smo oko dvije godine stvarajući ovu akcijsku junakinju – mukotrpno prelazeći svaki detalj od oblika njezina lica do toga da joj kosa doista ima autentične afroameričke značajke. Nismo samo uzele bijelu lutku i promijenile joj ton kože”, kaže ona.

Kao i Goldie, Ruby prkosi modnom izgledu lutki popularnim među Monster High i Bratz lutkama. “Neke od povratnih informacija koje sam dobila od veterana industrije su bile da ako želim da se ova lutka prodaje, ona mora imati ravnu, sjajnu, crnu kosu. Mi to izričito nismo htjele jer smo htjele da male djevojke vide lutku koja stvarno izgleda poput njih “, kaže Sterling.

Ona se nada da će Ruby potaknuti razgovor o tome kako su manjine i dalje žalosno podzastupljene u STEM području. U 2012. godini, samo 4 posto doktorata iz znanosti i inženjerstva je dodijeljeno ne-bijelim ženama.

Istraživanja su pokazala da igračke s kojima se djeca igraju utječu na njihove interese i ambicije, te da je nedostatak STEM igrački za djevojčice uzeo svoj danak. Proizvođači igračaka poput Sterling se nadaju da će ove znanstvene i matematičke igračke pomoći djevojkama da razvijaju rani interes za STEM karijere: anketa Američkog društva za kvalitetu djece od 8 do 17 godina iz 2009. godine je utvrdila da je 24 posto dječaka bilo zainteresirano za karijeru inženjera u usporedbi sa samo 5 posto djevojaka.

Goldie Blox je već počela mijenjati način na koji društvo gleda na djevojke i znanost. U posljednje tri godine pomogla je potaknuti pobunu protiv “ružičastih odjela”, u trgovinama igračaka prostor posvećen djevojkama koji je uvijek ispunjen modnim dodatcima, ali rijetko sa STEM igračkama (osim povremenog seta iz kemije za stvaranje šminke). Lanci poput Target-a su se počeli odricati “rozih” i “plavih” odjeljaka u korist označavanje odjeljaka “igračke” u nadi da će se roditelji i djeca osjećati ugodnije pregledavajući lutke za dječake i građevinske igračke za djevojčice. U međuvremenu, ostale STEM povezane lutke, kao znanstveno orijentirani, ali modno-osviješteni MC2 projekt lutki, su procvali. Čak se i Barbie uključila u igru Silicijske doline prošle godine (i, budući da akcijski junaci/junakinje i znanstvenici/e općenito ne nose pete, cipela ravnih peta!).

Sada će možda industrija igračaka čuti najnoviji poziv iz GoldieBloxa: trebamo (žensku) junakinju.

 

Prevela i prilagodila Marina Bubalo