Prozor u svijet

03.08.2015. 08:00:46 - Dolores Marčetić

UMJETNICA 'CHICANO' POKRETA

Umjetnost i feminizam s potpisom Judithe Hernández

Judithe Hernández je vizualna umjetnica i feministkinja, poznata kao dio tzv. 'Chicano' pokreta za etnička, socijalna i društvena prava meksičkih imigranata/kinja u Americi, nastalog sredinom 60-tih godina. Grupi umjetnika pod nazivom 'Los four' koji su činili Frank Romero, Carlos Almaraz, Roberto de la Rocha i Gilberto Lujan, Judithe se pridružila kao peta članica. Umjetnica je slavu postigla kao muralistkinja 70-tih godina, a njezini radovi značajno su pridonijeli umjetnosti u Los Angelesu. Prava žena branila je umjetnošću koju je koristila kao medij za razmjenu i širenje ideja na društvenom i političkom polju. Uvijek je isticala jednakost, pravednost, individualnost i slobodu da bude ono što jest - žena.

Hernández portrete žena oslikava različitim bojama, a pomno su dizajnirana i oslikana tijela Indijanki kojima u prvi plan stavlja njihovu ljepotu boreći se tako protiv rasne diskriminacije. Igrajući se svjetlom i sjenom, mijenja se percepcija ženskog dijela koja daje mističnost njezinim radovima. Ljepotu žena dodatno ističe priroda koja simbolizira njihovu energiju i pripadnost. Umjetnica figuru žene često postavlja na nebo ili ispod njega, što se može prevesti kao jedna vrsta društvene ovisnosti koja ženama nalaže da se ponašaju na određeni način i ne dopušta im osobni razvoj jednak muškom rodu. Lice im prekriva maska ispod koje mogu biti ono što zaista jesu, bez straha i osude, jer društvo uvijek ima jedno oko usmjereno prema ponašanju i kontroliranju žena.

Brojna umjetnička djela poput portreta hrabrih žena koje prelaze granicu za boljim životom ili sljedbenica meksičke revolucije, pomogle su utrti put novim generacijama umjetnika i umjetnica Latinske Amerike koji su gradili svoju umjetničku karijeru. Radovi Judithe Hernández izloženi su diljem SAD-a, Južne Amerike i Europe, uključujući i prvu izložbu suvremene Chicano umjetnosti u Europi 'Le démon des Anges'. Za razliku od njezinih murala i ulične umjetnosti, rad u studiju bio je posvećen isključivo pastelama. Promatrajući  jedinstveni rad umjetnice, jedan likovni kritičar ju je usporedio sa dva legendarna slikara, Riverom i Rousseaom.

Judithe je posljednjih 30 godina posvetila edukaciji Latinoamerikanaca/ki na nekoliko američkih sveučilišta poput California State University (Long Beach), University of California (Santa Barbara), Occidental College, University of Illinois, School of the Art Institute Chicago)... Danas živi s obitelji u Chicago gdje vodi svoj vlastiti studio u kojem trenutno radi na novoj seriji crteža za nadolazeće izložbe. 

Tagovi: chicano pokret, imigranti, imigrantkinje, judithe hern ndez, los angeles, meksiko, murali, portreti, sjedinjene američke države, umjetnost, umjetnost kao politicki aktivizam, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM