U fokusu

Roshni Bairwa

Djevojka koja je odbila biti mladenka u 14. godini i počela borbu protiv dječjih brakova

Djevojka koja je odbila biti mladenka u 14.  godini i počela borbu protiv dječjih brakova

Roshni Bairwa (21) imala je samo 14 godina kada je zamalo postala dijelom svijeta odraslih. Njezini baka i djed su  odlučili kako je došlo vrijeme za njezinu udaju, a sličnu su sudbinu dijelile mnoge djevojčice iz istog sela unutar okruga Tonk u Rajasthanu.

Roshni je odlučno odbila postati još jedna u nizu djevojčica prisiljenih na brak u državi u kojoj su maloljetni brakovi dio posve socijalno prihvatljive tradicije.

Hrabri potez mlade djevojke u društvu u kojem postoji snažno utemeljenje patrijarhata promijenio je njezin život, ali istodobno spasio živote mnogih djevojčica od  prisilnog braka.

U Indiji je na snazi Prohibition of Child Marriage Act kojim se zabranjuje brak djevojčicama ispod osamnaest godina i dječacima ispod dvadeset i jednu godinu.

Nedavna anketa Ujedinjenih naroda je pokazala kako je savezna država Rajasthan rangirana na drugom mjestu po količini sklopljenih dječjih brakova u svijetu. Podaci iz popisa stanovništva 2011. godine pokazuju da je čak 1,6 milijuna djece stupilo u brak u razdoblju od 2000. do 2010. godine.

Prije nepuna dva mjeseca obiteljski sud u Jodhpuru poništio je dva braka sklopljena između dječaka u dobi od tri godine i djevojčice koja je stara tek deset mjeseci.

Roshni je odlučila ispričati svoju neobičnu priču koja je potaknula njezinu strastvenu borbu neposredno prije indijskog blagdana Akshay Tritiya tokom kojeg se bilježi nagli porast dječjih brakova.

 {slika}

Pobuna protiv dječjih brakova

“Rečeno mi je da nas je majka napustila dok sam bila dijete od dvije godine i da je otac umro nedugo nakon toga. Moji baka i djed su me odgojili.”

Protestirala je kada ju je njezin ujak htio oženiti 2009. godine.

“O lošim posljedicama dječjih brakova saznala sam na sastancima koje je organizirala lokalna nevladina organizacija Shiv Shiksha Samiti. Skupila sam hrabrosti i obavijestila učitelje/-ice, seoskog upravitelja i druge o planovima članova moje obitelji. Došli su u moju kuću i razuvjerili baku i djeda.” tvrdi Roshni, studentica zadnje godine privatnog fakulteta u Peeplu.

Roshni želi postati učiteljica. Kada je razbješnjeli ujak odbio financirati njezino obrazovanje, članovi obitelji Bairwa su joj pomogli da nastavi studij.

Njezina je pobuna protiv okova stare tradicije stvorila popriličan broj neprijatelja.

Roshni je dodala kako su mnogi roditelji branili svojoj djeci da se druže s njom u školi zbog toga što su mislili da će navesti njihove kćeri na krivi put.

Roshnina šezdesetpetogodišnja baka Harbai danas želi da njezina unuka nastavi s daljnjim obrazovanjem unatoč tome što je njezina obitelj izložena oštrim kritikama.

Roshni danas nesmetano vodi i pomaže djevojkama iz sela i šire okolice, a uz pomoć nevladinih organizacija i njezine učiteljice, do sada je spriječila petnaest dječjih brakova.

Prevela i prilagodila Tara Gudović