U fokusu

12 godina od smrti ratne izvjestiteljice

Sjećanje na Elizabeth Neuffer

Sjećanje na Elizabeth Neuffer

Elizabeth Neuffer,  dugogodišnja novinarka The Boston Globea, ratna izvjestiteljica, borkinja za ljudska prava i socijalnu pravednost, poginula je 9. svibnja 2003. u automobilskoj nesreći dok je izvještavala iz Iraka.

Elizabeth Neuffer rođena je 15. lipnja 1956., a novinarsku karijeru započela je kao dopisnica The Boston Globea iz Washingtona gdje je izvještavala o Clintonovoj reformi zdravstvenog sustava.

 U svojoj bogatoj novinarskoj karijeri izvještavala je iz Moskve o raspadu Sovjetskog saveza te kasnije kao ratna dopisnica iz Iraka i Afganistana. Početkom 90-ih godina bila je dopisnica iz Berlina odakle je pisala o ratnim događajima na području bivše Jugoslavije. Gotovo desetak godina proučavala je političku situaciju i povijest Balkana, što ju je motiviralo da napiše nevjerojatne priče o ljudskim sudbinama koje su proživjele pakao rata u bivšoj Jugoslaviji. Autorica je knjige The Key to My Neighbor’s House: Seeking Justice in Rwanda and Bosnia u kojoj vrlo precizno objašnjava uzroke i posljedice rata u Bosni i Hrvatskoj, ne samo u političkom već i u povijesnom kontekstu.

Izvještavanje iz Bosne i Ruande donijelo joj je novinarsku nagradu za hrabrost koju svake godine dodjeljuje International Women’s Media Foundation.

Kako bi ime i djelo Elizabeth Neuffer i dalje živjelo, spomenuta zaklada svake godine osigurava stipendiju jednoj ženi novinarki koja izvještava o ljudskim pravima. Stipendistice imaju priliku stažirati u velikim svjetskim novinskim kućama poput The Boston Globea i The New York Timesa, te provesti semestar na prestižnom američkom sveučilištu Massachusetts Institute of Technology.

Neuffer je smatrala kako pisanjem i istraživanjem može stvoriti promjene u svijetu. Razotkrila je nekoliko ratnih zločinaca u Bosni te apelirala na njihovo uhićenje i provođenje pravde za svaku nevinu žrtvu rata.

Elizabeth Neuffer ostat će zapamćena kao jedna od najboljih novinarki istraživačkog  i ratnog novinarstva, ali i po svojoj humanosti, empatiji sa žrtvom, želji za pravdom te promoviranju ljudskih prava i socijalne pravednosti.