Prozor u svijet

11.02.2015. 23:14:42 - Stephanie Sinclair (New York Times)

Većina ih doputuje kroz blatnjave puteve iz sela u okolici...

Dijete, mladenka, majka

U Guatemali, legalna dob za brak uz roditeljski pristanak je 14 godina starosti, no u sjevernoj pokrajini Peten na zakon se gleda više kao na prijedlog. Maloljetne su mladenke posvuda i beskrajno hodaju kroz bolnicu u San Benitu u potrazi za medicinskom njegom. Većina ih doputuje kroz blatnjave puteve iz sela u okolici.

Fotografkinja Stephanie Sinclair posjetila je u sklopu UN-ovog projekta na desetke takvih sela kako bi upoznala djevojčice mladenke u regiji Peten.

Dječji brakovi prevladavaju u više u 50 zemalja, a djevojčice u ruralnim područjima su posebno ranjiva skupina. U guatemalskim selima, oko 53 posto žena u dobi od 20 do 24 godine stupile su prema podacima Populacijskog vijeća u brak prije punoljetnosti, a 13 posto prije navršene 15. Godine. Mnoge od tih djevojčica se nakon braka susretnu s katastrofalnim posljedicama: napuste obrazovni sustav – neke čak već u osnovnoj školi, postanu subjektima psihičkog i seksualnog nasilja, riskiraju opasne trudnoće koje su često bez medicinske njege… Svi aspekti njihovih života padnu pod kontrolu starijih muškaraca koji gledaju na  djevojčice kao seksualne objekte i sluškinje u domaćinstvu.

Fizički nezrele i psihički nespremne mlade majke podložne su komplikacijama tijekom poroda, koji se često odvija kod kuće. Za djevojčice u selima Petena putovanje do medicinske skrbi može trajati satima. Prema podacima Internacionalnog zdravstvenog saveza, regija Peten ima najveću stopu smrtnosti majki – 172 smrti na 100 000 rođenja. Smrtnost novorođenčadi je 40 na 1000 rođenih. Kada je fotografkinja posjetila bolnicu, bilo je najmanje četvero djece u sobi neonatalne intenzivne jedinice, a sve su majke bile u dobi od 14 godina.

"Zovemo tu djecu malenim čudima, jer je čudo što su živa", rekao je doktor Daniel Alvarez, pedijatar bolnice San Benito, te pokazao novorođenče koje je težilo samo jedan kilogram. "Nemamo adekvatnu opremu da bismo liječili tako maleno dijete."

U nekim slučajevima problemi za djevojčice počnu tek nakon što stignu doma s bebama, gdje ih muževi često napuštaju. Aracely je bila četiri mjeseca trudna kada je otišao njen suprug, tvrdeći da dijete nije njegovo. Sada je Aracely 15 godina i samohrana majka.

"Kada sam bila trudna, nije mi davao ništa novca. Nije došao ni vidjeti sina, koji je sada star godinu dana", rekla je Aracely, koja nije usamljena u tom iskustvu. UN Populacijski fond procjenjuje da će se u 2015. godini 550 000 djevojčica u Guatemali vjenčati prije 18. godine. To je 1500 djevojčica svaki dan, u samo jednoj zemlji.

Aracely je imala samo 11 godina kada se udala za svoga muža, koji je ima 34 godine. Sada ima 15 godina i sama se brine o svom sinu.

"Mislila sam da ću imati bolji život... ali na kraju nije ispalo tako." – Aracely, 15

Carmen, 14 godina, trudna je tri mjeseca. Živi sa suprugom koji ima 23 godine te njegovom obitelji.

"Školovala sam se do petog razreda osnovne, a zatim sam se udala. Hranila sam piliće kako bih ih mogla ubiti dok mi se rodi dijete. Bila sam tužna jer nisam željela biti trudna. Bila sam jednostavno tužna, ne znam zašto..." – Carmen, 14

Sulmi ima 14 godina i trudna je devet mjeseci.

"Moja obitelj je bila pomalo tužna kada sam se udala. Rekli su mi da sam još mala i da je velika odgovornost brinuti o nekome. I ja sam bila tužna jer se udajem tako mlada. Najmlađa sam u svojoj obitelji koja sam u braku. Vjenčanje je puno bolje i ljepše od braka jer sam mogla nositi veliku bijelu haljinu." – Sulmi, 14

Saida, 14 godina, s jednomjesečnim sinom

"Majčinstvo je teško. Kada se razbole, ne znaš zašto. Nemam iskustva i ne znam što bih s njim, vjerojatno zbog moje dobi. Jako malo spavam. On ne plače puno, ali stalno želi da ga držim." – Saida, 14

Manuela, 14, u San Benito klinici sa svojom jednogodišnjom kćeri Dani. Udala se u dobi od 12 godina. Putovala je više od dva sata do klinike kako bi naučila o planiranju obitelji.

Daylin – 15 godina i Rubin – 17 godina, gledaju svoje prerano rođeno dijete na odjelu intenzivne neonatalne skrbi.

Saidi, 16, trudna je devet mjeseci.

"Moj muž je otišao raditi prije pet mjeseci. Od tad mi se nije javio."

Soyla, 15 godina, sa svojom novorođenom kćeri

"Pohađala sam školu do petog razreda. Imala sam 14 godina kada sam se udala. Moj suprug ima 21 godinu. Dobili smo curicu. Želim da ona ima sve. Želim da se školuje."

Sve fotografije pogledajte ovdje. 

Prevela i prilagodila Ela Naranđa 

Tagovi: djeca, djevojčice, gvatemala, maloljetnički brak, mladenke, trudnoća, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

muško:
sa fb statusa Ide Prester "Znaci napale su me, i to jako ruzno, neke feministice radi intervjua na ModaKomoda. da ponizavam zene jer sam rekla da sam "više preuzela brigu oko djeteta, a on je taj koji više radi i stvara." i zato jer sam rekla da mi je svekrva prijateljica. i da sam zgrabila Vanija cim sam ga ugledala. i da propagiram zivot zene domacice.
citiram status: "ida prester se upisala u knjigu vodecih hrvatskih idiota". nazivaju me budalom, da me jos nisu pustili porodjajni hormonalni klikovi, da sam gora od menopauze i svakavim pogrdnim imenima.
sram vas bilo. ako sam ja izdala feminizam, onda ste vi ovakvom retorikom i sovinizmom stvarno ucinile da se zene osjecaju mocnije i hrabrije izabiru svoj zivotni put. svaka cast.
zivio feminizam, ali ne vas!!!"
14.02.2015. 09:36

Iz drugih medija

AEM