Prozor u svijet

02.01.2015. 09:32:24 - Jesicca Valenti (The Guardian)

Radikalno rješenja za razlike u plaćama:

Zašto jednostavno ne platiti žene više - i muškarce manje?

Prema sadašnjem trendu, nećemo vidjeti rodnu jednakost na radnom mjestu još 81 godinu. Možda je vrijeme da promijenimo situaciju.

Odgovor na svjetski trend grube rodne razlike u plaćama napokon bi nam mogao biti na dohvat ruke. Jedini problem je što polovica stanovništva možda neće biti previše zadovoljna.

Tijekom posljednjih nekoliko godina, razlika u plaći muškaraca i žena - i rodna neravnopravnost na radnom mjestu općenito - je inspirirala različite vrste rješenja koje se fokusiraju na to kako žene mogu napredovatimeđuredovima i zaraditi više novca: Pitajte za povišicu! Ne odlazite prije nego što odete. Računajte na karmu?

No, što ako najsmionije rješenje za razlike u plaćama nije podizanje plaće žena uopće? Što ako bismo platili muškarce manje?

Bivša izvršna urednica New York Times-a Jill Abramson – koja je dobila otkaz dijelom, tvrdi ona, zbog razgovora o nesrazmjeru u plaćama – rekla je novinarki kako je najbolji način da novinske liderice/i s ograničenim proračun riješe problem nejednakosti plaća da "daju dečkima malo manje kako bi mogli dati curama više".

"Učinila sam to u The Times-u. Nitko nije sretan smanjenjem plaće, ali što se može".

Zasta, što se može! UpravuThe Washington Post-a uskoro će činiti samo muškarci. Jaz u plaćama u SAD-u jedva se pomaknuo cijelo desetljeće. Političari u SAD-u ismijavaju nove zakone o jednakim plaćama u reklmama za kampanju, a situacija nije puno bolja niti u Velika Britanija i drugdje gdje takvi zakoni i postoje. S obzirom na tužni status žena u radnom okruženju u posljednje vrijeme, može biti da je malo "Boli me briga ako vam se sviđa" upravo ono što je potrebno rodnoj ravnopravnosti sada.

Antipatija nekih muškaraca prema feminizmu dolazi iz straha da će izjednačavanje uvjeta značiti oduzimanje od postojeće muške moći. I dugo su vremena feministkinje bile osjetljive na tu zabrinutost, inzistirajući da jednakost nije igra nulte sume - da ima dovoljno novca, radnih mjesta i pravde za sve.

Ali nekad nema dovoljno.

Ponekad postoji proračun kojeg se mora držati ili zabrana zapošljavanja. U tim slučajevima, trebaju li čelnice/ici stvarno dignuti ruke u zrak i staviti jednakost na stranu dok ne dođu prikladnija vremena? Ponekad su stvari posložene u korist jedne strane da su potrebne ekstremne mjere kako bi se  poništila šteta. Nemamo problema sfinanciranjem studije za studijom o tome zašto žene zarađuju manje novca i pišemokomentare o balansiranju poslovnog i privatnog života. Pa zašto ne bismo poduzele/i nešto po tom pitanju?

Međutim Fatima Goss Graves, potpredsjednica za obrazovanje i zapošljavanjepri Nacionalnom Ženskom pravnom centru (National Women's Law Center) mi kaže da na isti način na koji poslodavac ne može  opravdati plaćanje žena manje "teškim gospodarskim vremenima", snižavanje plaća za muškarce kako bi se nadoknadila diskriminacija u plaćama bi bilo kršenje Zakona o jednakim plaćama.

"Imala sam priliku došavši u novu organizaciju vidjeti da su plaće u potpunom nesrazmjeru", kaže Gross Graves. "Ali smanjenje plaće muškarcima to ne može popraviti".

Šteta. Jer alternative očito ne rade ništa.

Heidi Hartmann, predsjednica Instituta za žensko istraživanje politika (Institute for Women's Policy Research), kaže da je najčešći način za rješavanjerazlike u  plaćama u poduzećima "dati veće povišice potplaćenim skupinama i mnogo manje ili čak nikakve povišice skupinama koje se doživljava kao preplaćenim za posao koji se obavljaju".

"Čini se da je Jill Abramson vjerovala da su plaće žena nepravedno niske za posao koji obavljaju i  izravno se suočila s tim".

Izravno suočavanje s rodnom neravnopravnošću: zamislite to! Bez zaobilaženja i raspravljanja o tome kako je problem započeo ili što žene trebaju učiniti da to poprave - uprava je riješila problem, kao što je i trebala.

Nikada nisam mislila da ću tvrditi nešto protiv Zakona o jednakim plaćama i razumijem da se  muškarcima baš ne sviđa ideja o smanjenju plaća - ili odustajanjuod moći općenito - u ime rodne pravde. No situacija je predugo bila okrenuta u korist muškaraca i ako popravljanje velike sustavne nejednakosti znači da će se nekim muškarcima plaća smanjiti- uvijek sam u redu s privilegiranjem marginaliziranih.

Ova vrsta progresivnosti na radnom mjestu nije o davanju "posebnog tretmana" ženama ili kažnjavanju muškaraca. Moramo konačnu staviti točku na dugogodišnju nepravdu i ispraviti nepokretnu pogrešku- možda će zahtijevati radikalnu akciju, ali to nije radikalna ideja.

S obzirom na zakonske zapreke, rezanje plaće muškarcima kako bi se ponudilo ženama više možda nije realna vizija za pravednost u plaćama. No, Svjetski gospodarski forum je izvijestio da nećemo vidjeti rodnu ravnopravnost diljem svijeta do otprilike 2095. godine. U tom slučaju, žene će prije voziti hoverboards nego što će zarađivati isti iznos kao i njihovi muški kolege.

Stoga, ja ću prihvatiti privremeno nerealno rješenje prije nego neriješeni problem bilo koji dan u tjednu - osobito od ponedjeljka do petka, od 9 do 17.

Prevela i prilagodila Marina Bubalo

Tagovi: ekonomija, gender pay gap, rodna ravnopravnost, rodni jaz u plaćama, žene imaju manje plaće od muškaraca

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (6)

Stari komentari

prkno:

i šta će onda feminstičke organizacije za 81 god očete li si podjelit otkaze i samougasit ?
03.01.2015. 19:52
Bocko:
Meni je nevjerojatno da radikalne feministice poput ove Jessice Valenti i njenih sljedbenica uistinu vjeriju da su žene slabije plaćene.

U stvari, žene su u prosjeku na mnogim poslovma već sada za isti rad znatno bolje plaćene od muških kolega. Do toga je došlo upravo zbog terora feminističkog lobija.
Ali mi nije jasno kako si feministice zamišljaju da će sada još i povećati tu nepravdu?
Pa muškarci koji će biti slabije plaćeni otići će na drugi posao, u drugu tvrtku. Ili će osnovati vlastitu tvrtku. Ili će na kraju otići u drug državu gdje takvog terora nema.

To će se na kraju odraziti na ekonomiju cijele države, pa će žene i sa tim plaćama koje su veće od muških (za isti rad !) na kraju imati manje.

A ako radikalni feminizam ne ostavi muškarcima drugi izbor nego izbor između radikalnog feminizma i radikalnog islamizma, mslim da je svima jasno kuda će muškarci prikloniti.
03.01.2015. 20:18
još jedno muško:
Jill Abramson je svojom otvorenom mobbing politikom prema muškarcima stvorila jednu nezdravu atmosferu gdje je postalo jasno kako će zbog ovakvih feminističkih eksperimenata najbolji reporteri i novinari potražiti posao negdje drugdje. To je razlog njenog odlaska. Mislim da ima sasvim dovoljno komentara njezinih podređenih koji to potvrđuju.
Ali kada žena, a osobito feministica zariba uvijek može krivicu svaliti na patrijarhat. To je učinjeno i ovaj put pa je njena diskriminacija prema muškarcima pretvorena u borbu za ženska prava.
03.01.2015. 21:19
još jedno muško:
Strah me pomisliti što bi se dogodilo da se ovaj obrazac pokuša primijeniti npr. u našem zdravstvu. Već i postojeća situacija dovodi do odlaska mnogih vrhunskih specijalista izvan Hrvatske i samo nam nedostaje jedan ovakav feministički eksperiment da se vratimo u vremena kada se bolest liječila micanjem uroka i molitvama. Uostalom emisija (a bome ni publike) gdje se svaka bolest i problem rješava za 10kn/min nam ne nedostaje.
04.01.2015. 11:32
Bocko:
Ako se muškarce počne još više šikanirati manjim plaćama na račun žena, velika većina najboljih stručnjaka će otići u privatni sektor i otvoriti male tvrtke il raditi po ugovoru. Tako će na kraju zaraditi više, a raditi manje.

A za većinu ostalih zanimanja već smo govorili - što kada muškarci stupe u štrajk?
Kad se raspadne civilizacija za tjedan dana?
Tada će žene prvo linčovati feministice.
05.01.2015. 20:48
Bocko:
Evo ovdje jedan dobar članak - svjedočanstvo jednog vatrogasca iz Britanije kako sve više mora trpiti sranja i ponižavanja na poslu (i on i muški kolege) zato jer je politička agenda da se zaposle vatrogaskinje.


j4mb.wordpress.com/2013/03/26/female-firefighters-coming-soon-to-a-fire-near-you-fingers-crossed/

Te vatrogaskinje ne mogu raditi ni pola posla koliko muški vatrogasci, ali su naravnp jednako plaćene k tome imaju brojne povlastice koje muškarci nemaju.

I onda ova glupača iz teksta gore zagovara da se ženama dade još veća plaća?
Pitam se što će se dogoditi kada jednog dana svi muški vatrogasci stupe u štrajk?
Što kada se takvi štrajkovi prošire a muškarci se osvjeste da ne trebaju više trpiti takva sranja i dvostruke standarde u kojima žene imaju samo povlastice, a ne i obaveze?

07.01.2015. 06:38

Iz drugih medija

AEM