Prozor u svijet

26.11.2014. 12:53:33 - Jelena Tešija

NEMOJTE SE ZABAVLJATI

Mađarska policija objavila film kojim ženama poručuje da su same krive za silovanje

(Foto: Screenshot: YouTube)

Ženske udruge iz Mađarske reagirale su i pobunile se protiv edukacijskog filma o javnoj sigurnosti, kojeg je objavila mađarska policija, a koji se može smatrati čistim primjerom okrivljavanja žrtve za zločin silovanja. Film je prošlog petka imao i premijeru u kinu, a kopije su uručene školama kako bi se 'educiralo' učenike i učenice o prevenciji nasilja.

U ukupno 3.42 minute vidimo grupu mladih žena koje se pripremaju za izlazak te odlaze u klub i zabavljaju se, uz snažnu autorsku sugestiju kako konzumiraju preveliku količinu alkohola. Na kraju jedna od njih biva kažnjena te ju napada muškarac s kapuljačom na glavi, koji čeka žrtvu u tami. Dok djevojka leži, pojavljuje se poruka: "Ti možeš učiniti nešto po ovom pitanju! Ti možeš učiniti nešto protiv ovoga".

Éva Cserháti, iz udruge Žene Mađarske ujedinjene protiv nasilja (NaNe), izjavila je za Guardian kako ovaj tzv. edukacijski film sugerira da "žene ne bi trebale piti ili zabavljati se na način koji nije u potpunosti prihvatljiv muškarcima, jer je takvo ponašanje zapravo provokacija". Dodala je kako film "namjerno širi neke od najgorih ideja ekstremno konzervativnog i patrijarhalnog društva" te kako zapravo daje potpuno pogrešnu sliku o tome da je tipični silovatelj nepoznati napadač iz mraka, dok se u stvarnosti većina silovanja događa od strane poznatog muškarca iz kruga obitelji i prijatelja.

Tagovi: ekukacija, krivnja, mađarska, mađarska policija, mizoginija, patrijarhat, prevencija nasilja, silovanje, škole3, va cserh ti, video, žene, žene mađarske ujedinjene protiv nasilja, žene žrtve nasilja

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM