U fokusu

Umjetnost kao okidač bijesa

Pobješnjele katoličke udruge protiv umjetnosti

Pobješnjele katoličke udruge protiv umjetnosti

U sklopu izložbe “Doista korisno znanje” postavljene u Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia u Madridu, izložen je i rad argentinskog feminističkog kolektiva Colectiva Mujeres  pod nazivom Cajita de fósforos (Kutija šibica, 2005.), što je u naravi kutija šibica s ilustracijama s obje strane – na jednoj se nalazi crkva u plamenu, na drugoj tekst “Jedina crkva koja osvjetljava je ona koja gori”.

Kršćanske udruge su ocijenile kako je izlaganje rada u tako prestižnoj ustanovi “uvredljivo za kršćane” pa je Španjolska komora kršćanskih odvjetnika zatražila od Ministarstva kulture razrješenje dužnosti ravnatelja Muzeja, Manuela Borja-Villela, radi podizanja izložbe koja, prema njihovom stajalištu, ima “očite anti-katoličke tendencije i mogla bi uzrokovati zločine protiv slobode religije”, prenosi aleteia.org.

Kao odgovor na bijes kršćanskih udruga, koje su nakon otkrića eksponata počele javno prozivati muzej radi trošenja državnog novca na “vrijeđanje”, Muzej je prošli tjedan u španjolskom tisku objavio kako “umjetnička djela reflektiraju samo stavove njihovih autora/ica” i da je izložba zaštićena od cenzure radi principa slobode izraza koji garantira španjolski Ustav. U odnosu na kontroverzno djelo, navode kako djelo “govori o određenom povijesnom kontekstu i zbog toga (o istome) može biti razgovarano samo metaforički u sadašnjosti”.

Kršćanse udruge napravile su dvije online peticije kako bi protestirali protiv “napada Muzeja na slobodu vjere”. Peticija kojom se traži ostavka ravnatelja muzeja je do trenutka pisanja teksta sakupila 9221 potpisa. Druga peticija, kojom se želi ukazati na nepravdu korištenja javnog novca za izložbe koje “vrijeđaju kršćane” i uklanjanje “Kutije šibica” iz postave, sakupila je 40 777 potpisa.

Kao odgovor na katoličke peticije, Internacionalni odbor za muzeje i galerije moderne umjetnosti (CIMAM) pokrenuo je još jednu online peticiju kojom podupiru rad  Manuela Borja-Villela, ravnatelja muzeja, i njegov tim, u “njihovoj borbi protiv pokušaja cenzuriranja rada unutar izložbe “Veoma korisno znanje”. Ista je sakupila 2383 potpisa.

Uz navedeno djelo, u postavi se nalazi i drugi rad istog kolektiva, koji kaže: “Kada bi Papa bio žena, pobačaj bi bio zakon”, što je isto jedan od razloga zašto su kršćanske udruge u Španjolskoj toliko uzrujane.

Prema popratnim materijalima izložbe, ona za cilj ima ojačati poziciju promišljanja kritičke pedagogije kao bitnog elementa u kolektivnioj borbi, te istraživati tenzije između osobe i socijalne emancipacije kroz edukaciju s primjerima koji obuhvaćaju i povijesnu i sadašnju zbilju. “Jedina crkva koja osvjetljava je ona koja gori” je rečenica koja se pripisuje ruskom misliocu Piotru Kropotkinu, te je postala moto španjolskog anarhista Buenaventura Durrutia, koji je ubijen na početku Španjolskog civilnog rata.

S obzirom da je podizanje izložbe “Veoma korisno znanje” dobilo i sudski epilog, umjetnost Colectiva Mujeres je izvršila svoj zadatak – šokirala je i navela na promišljanje. Izložba je otvorena do veljače 2015. godine i kontroverzna “Kutija šibica” je još uvijek izložena.