U fokusu

Istraživanje UN-a

Obiteljsko nasilje u Ugandi

Obiteljsko nasilje u Ugandi

Uganda je rangirana kao zemlja s najviše zabilježenih slučajeva nasilja nad ženama od strane njihovih partnera. Istraživanje koje je UN proveo u 37 zemalja u Africi pokazalo je visokih 60 posto muške populacije između 15-49 godina koji smatraju kako je udaranje i premlaćivanje njihovih žena jedan od načina kojima štite svoje odnose. Više od dvije trećine žena u Ugandi doživjelo je nasilje do strane svojih partnera, a 68 posto je bilo maltretirano ili premlaćivano u posljednjih godinu dana u kojem je istraživanje provedeno. Metode zlostavljanja uključivale su odgurivanje, prisiljavanje na seksualne odnose, uvrede, gušenje i premlaćivanje.

Žene iz ruralnih područja, u regijama istočnog i zapadnog Nila, manje obrazovane i nezaposlene ugroženije su od žena u urbanim dijelovima poput Kampale, s višim ili srednjim obrazovanjem. Većina još uvijek vjeruje kako je zlostavljanje žena opravdano što ukazuje na poražavajući podatak Ugande koja u suštini prihvaća nasilje kao normalan muško-ženski odnos. Iako to nije nimalo iznenađujuće s obzirom na tradicionalne norme koje su duboko ukorijenjene u njihovu kulturu u kojoj žene uče prihvaćanju i toleranciji onoga što se događa u braku, prihvaćanje zlostavljanja kao ‘normalno’ ostavlja negativne posljedice u borbi za ljudska prava, ravnopravnost spolova, edukaciju žena i mogućnost da pridonesu društvenom i ekonomskom razvitku.

Neimaština, neobrazovanje i siromaštvo glavni su razlozi zbog kojih se žene ne odupiru obiteljskom nasilju i smatraju to opravdanim. Većina žena ekonomski ovisi o svojim partnerima, a dolaskom djece odluku da napuste bračnu zajednicu u kojoj su ponižavana i zlostavljane gotovo nikada ne provede do kraja jer nema uvjete za preživljavanje. Stavovi žena u Ugandi opći su nedostatak svijesti o njihovim pravima i kulturna uvjerenja kojima se tolerira dominacija muškaraca. Upravo zbog tog razloga, proaktivne mjere su nužne za promjenu takvog načina života i opravdavanje zlostavljanja u bilo kojem obliku. Iako je proces dugotrajan i spor, istraživanje je pokazalo da obrazovanje, gospodarski rast i osvještavanje društva mogu dovesti do smanjivanja prihvaćanja zlostavljanja žena i napraviti neke značajne pomake u bliskoj budućnosti.