Prozor u svijet

21.06.2014. 11:30:19 - Susan Ormiston (cbc news)

'To je kazna'

Svjetsko prvenstvo i eksplozija tinejdžerske prostitucije

Njezina mala noga grčevito se zatresla kada se sagnula iza stabla do nas i počela tiho govoriti.

Tanya ima svezane kovrče, velike žalosne smeđe oči, i teži oko 45 kilograma. Odjevena je u ružičastu ljetnu haljinu, i rekla nam je kako prodaje svoje tijelo za oko 15 brazilskih reala, odnosno 7 kanadskih dolara.

Ona tvrdi da joj je 19 godina, ali vjerojatno je mlađa. Priznaje da je počela prodavati svoje tijelo sa 14, ima dvoje djece, jedno od tri godine i drugo staro tek dva mjeseca.

Navučena je na crack. Razgovarali smo s njom u podne. Kaže da je imala klijente toga jutra.

Seksi Brazil, poznat je po svojim prekrasnim ženama i liberalnom pristupu seksu - prostitucija je ovdje legalna  - također ima jednu od najgorih evidencije u svijetu kada je u pitanju iskorištavanje djece.

Seks s djevojčicama i dječacima do 18 godina je zločin, a zakon je postrožen u zadnje vrijeme, ali još uvijek 250.000 do pola milijuna adolescenata, koji su svi odreda siromašni, žive na način da prodaju svoja tijela.

Dok traje Svjetsko prvenstvo, oni  koji pokušavaju zaštititi djecu rade prekovremeno.

"To je kombinacija nogometa, odbojke, djevojaka, i bijede i siromaštva", kaže Rubia Uchoa, savjetnica i menadžerica britanske organizacije  Sretno dijete (Happy Child International).

"U Recifeu, jednom od mjesta gdje se igra za Svjetski kup, 120.000 ulaznica je prodano strancima", kaže Uchoa. "Djevojke znaju gringose, kako ih one zovu, znaju da dolaze, i znaju da imaju novaca. One kažu kako oni dolaze u Brazil da bi se zabavili."

Seks turizam

Seks turizam izuzetno se potiče u Brazilu. Hoteli i taksiji su dio mreže koja povezuje potencijalne klijente sa ženama, a često i vrlo mladim djevojkama.

Uoči Svjetskog prvenstva neki seksualni radnici intenzivno su učili engleski jezik kako bi što bolje pregovarali. Neki taksisti, rečeno nam je, imaju izbornik djevojaka ako pitate.

"Taksist će reći: 'Oh, da, što biste željeli, plavušu, brinetu, bucmastu, visoku, djevojčicu ili  ženu?'", Kaže Uchoa. "To je žalosno, to je sustav."

Sretno dijete gradi sigurne kuće za maloljetne djevojčice i dječake u Belo Horizonteu , jednom od mjesta gdje se igra  Svjetsko prvenstvo.

U Recifeu, na sjeveroistoku, jednoj od najsiromašnijih brazilskih regija, udruga je upravo otvorila svoj prvi dom za mlade majke s bebama kako bi ih zaštitila bilo od prostitucije bilo od seksualnog zlostavljanja.

Zlostavljanje počinje "vrlo rano, često unutar kuće", kaže Uchoa."Često od strane vlastitog oca ili očuha. Kada djevojke odrastu i formira im se tijelo, shvate da je ovo način da zarade novac."

Ponekad, kaže ona, roditelji čak potiču djevojke da to čine. "Ne radi se o dobi. Radi se o slici, ako one izgledaju kao žena, u redu, vrijeme je da počnu."

'To je kazna'

Uoči Svjetskog prvenstva, Sretno dijete produciralo je kratki video pod nazivom 'To je kazna' koji je bio prikazan na nekim letovima iz Velike Britanije u Brazil.

U videu nogometne zvijezde, poput Brazilca David Luiza i bivšeg britanskog igrača Gary Linekera  upozoravaju putnike da je seks s maloljetnim djevojkama ofsajd, a može vas se teretiti ne samo u Brazilu, nego i u zemljama koje imaju recipročne zakone, poput Velike Britanije i Kanade.

U Brazilu govore da su istaknuli  informativnu kampanju putem letaka i plakata na engleskom i portugalskom s upozorenjem o seksualnom iskorištavanju u zračnim i morskim lukama.

No, kako smo putovali kroz pet brazilskih zračnih luka niti u jednoj nismo vidjeli bilo koji od tih plakata. Jedino smo vidjeli kutije za novac u hotelima u koja se skupljaju sredstva za pomoć ugroženoj djeci.

"Nadamo se da će turisti poštivati naše zakone", kaže Pedro Eurico, državni tajnik za djecu i mlade u pokrajini Pernambuco.

"U Brazilu, seksualni turizam je zločin. Nećemo prihvatiti ovakvu praksu, bit ćemo strogi oko toga", rekao je.

No, mnogi ljudi s kojima smo razgovarali na ovu temu rekli su da je iskorištavanje djece izvan kontrole u Brazilu, te da su vlasti nemoćne u obuzdavanju.

U siromašnim favelama koje su mali dijelovi velikih gradova, mnoge djevojke ne idu u školu, a mnoge koje smo vidjeli su bile trudne. Otišli smo u jednu od tih siromašnih četvrti, Comunidade dos Coelhos, u Recifeu s Fernando Biasoliem, socijalnim radnikom dobrovoljcem.

On i njegova supruga rade u tim četvrtima više od desetak godina, a čini se da ga gotovo svi znaju i da mu vjeruju.

U jednom od sićušnih prolaza, između valovitih limenih kuća susrećemo 15-godišnju "Jeanne" i njezinu tromjesečnu bebu.

Isprva Jeanne je nerado govorila  istinu o svom životu, ali nježnim ohrabrenjem ipak se otvorila.

Ona je jako lijepa, nosi traper hlačice i grudnjak boje trešnje.Prodaje svoje tijelo od 10. godine, no kaže kako je pauzirala dok je živjela s dečkom, ocem njezina djeteta.

No, on je sada u zatvoru zbog trgovine drogom, a njezina majka koja je upravo izašla iz zatvora, vratila se na ulice kako bi zaradila novac kojim bi se brinula za svoju kćer.

"Ljudima se uvijek isplati", kaže ona tihim glasom. Oni postavljaju cijenu ", premda se ponekad ne ponašaju jako lijepo."

Iako se neki u Brazilu nadaju da će od Svjetskog kupa imati dobit i veći turistički promet, za mnoge siromašne Brazilce, tužni ciklus zlostavljanja se samo okreće.

"Vidio sam da je Svjetski kup ponudio raznolike privremene poslove", kaže Bisasoli.

"No, to također otvara prostor za više prostitucije djevojkama koje žive oko stadiona." Dodaje, kako je čuo da čak i prodavači hrane oko stadiona ne prodaju samo hranu, nego nude svoju djecu za seksualno iskorištavanje.

Kada smo krenuli iz favele, Jeanne kreće za nama. Sada je ohrabrena i dodaje još nekoliko misli: "Recite djevojkama u Kanadi da ne ulaze u to. To nije dobar život".

 

Prevela i prilagodila Karmela Gajdek 

Tagovi: brazil, prostitucija, svjetsko prvenstvo, tinejdžeri

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM