U fokusu

Modus operandi: Radnička borba

Može se! Okupacija tvornica u Francuskoj

Može se! Okupacija tvornica u Francuskoj

S.K.

U Francuskoj postoje dva slučaja oživjelih tvornica koje su okupirali/e radnici/e tijekom krize, prenosi e-novine članak izvorno objavljen na ROAR magazineu. Jedna je Pipla Ice Cream Factory, koja je upravo počela proizvoditi organski sladoled i jogurt kao tvornica koju vode i čiji/e su vlasnici/e radnici/e, nakon dugotrajne borbe. Druga je Fralib Tea Factory. Obje su bile zatvorene nakon što su njihovi vlasnici, velike multinacionalne kompanije, odlučile preseliti proizvodnju.

Fralib Tea Factory je tvornica za proizvodnju i pakiranje biljaka i čaja u Gémenosu u blizini Marseillea u južnoj Francuskoj. Tvornica je proizvodila čaj koji se prodavao kao poznati brend Thé Eléphant stvoren prije 120 godina, ali i kao Lipton čaj. U rujnu 2010. godine, nizozemsko-britanski multinacionalni prehrambeni gigant Unilever, vlasnik Liptona, odlučuje zatvoriti tvornicu u Francuskoj i preseliti proizvodnju u Poljsku. Radnici odmah reagiraju, okupiraju tvornicu i počinju bojkotirati Unilever.

Sindikat Confédération Générale du Travail (CGT), ranije blizak Komunističkoj partiji, podržava radnike i radnice Fraliba.

“Borba u Fralibu počela je 28. rujna 2010. godine. Te smo godine imali 182 radnika i radnica. Danas imamo 76 radnika i radnica koji/e se i dalje bore”, kaže Gérard Cazorla, mehaničar i tajnik sindikata u Fralibu.

Radnici i radnice žele obnoviti proizvodnju u tvornici pod svojom kontrolom i zadržati brend Thé Eléphant, tvrdeći da je on dio regionalnog kulturnog naslijeđa. Žele se prebaciti na proizvodnju organskog biljnog čaja, uglavnom čaja od lipe, oslanjajući se na regionalnu proizvodnju.

Kao i u većini drugih slučajeva, samoorganizirana borba radnika i radnica Fraliba ima tri stupa: projekt proizvodnje, javni protest i stvaranje kampanje solidarnosti i pravnu borbu protiv Unilevera.

“Mi imamo militantnu proizvodnju kako bismo našu borbu učinilie/ poznatom i podržali/e kampanju solidarnosti. Prošli/e smo kroz dug period bez prihoda, a morali/e smo živjeti. Ono što nam je omogućilo da živimo svo to vrijeme je solidarnost. Mislim da je važno da učinimo našu borbu poznatom u Francuskoj, u Europi i svijetu, a naša nam proizvodnja pomaže u tome. Dok je naša prethodna proizvodnja – da tako kažem – bila industrijski čaj, sada proizvodimo organski čaj od lipe. Time pokazujemo da strojevi rade i da znamo kako učiniti da ova tvornica radi. To je važno da ljudi vide da Fralib može raditi bez šefova i bez Unilevera”, pojasnio je jedan radnik.

Tokom 31. siječnja i 1. veljače 2014. godine, Fralib je ugostio prvi europski sastanak Ekonomije radnika i radnica. Više od 200 istraživača/ica, radnika/ca i onih koji/e podržavaju borbu iz pet europskih tvornica pod radničkom kontrolom je sudjelovalo na sastanku inspiriranim i direktno povezanim sa svjetskim sastankom Ekonomije radnika i radnica, koji se održava svake dvije godine i koji je imao treći sastanak u Brazilu tijekom 2013. godine.

Istraživači/ce iz Argentine, Meksika i Brazila također su bili/e u Marseilleu, kao i radnici/ce argentinske tvornice tekstila Pigüé. U čast sastanka i odobravanja argentinskog pokreta obnovljenih tvornica, radnici/e Fraliba su napravili/e kutije argentinskog mate čaja. Ovo nije jedina veza radnika Fraliba s Latinskom Amerikom. Okupiranje tvornica u Argentini, kako kažu, je bila njihova inspiracija. U pjesmi i video spotu kojeg su napravili radnici kako bi podržali svoju borbu, radnici/e sebe nazivaju Los Fralibos.

Radnici Fraliba su odlučni nastaviti svoju borbu za radnički kontrolirane tvornice. Mogu računati na solidarnost mnogih pokreta i radnika/ca s kojima su u kontaktu tijekom proteklih godina kampanje. Radnici/e su postigli/e da se postupci zatvaranja i socijalnih planova ponovo razmatraju sudskim odlukama. Fralib je službeno zatvoren tek u rujnu 2012. godine. U ožujku 2013. godine Unilever je prestao plaćati radničke plaće unatoč sudskoj odluci da ih mora nastaviti plaćati.

U rujnu 2013. godine, urbana zajednica Marseille Provence Métropole je kupila zemlju na kojoj je sagrađena tvornica za 5,3 milijuna eura i platila simboličnu cijenu od jednog eura za strojeve kako bi podržala radničke napore. Radnici znaju da ovo nije dovoljno da se obnovi proizvodnja i nastavi njihova borba, kako objašnjava Cazorla:

“U siječnju 2014. godine Unileverovi socijalni planovi su obnovljeni po treći put odlukom suda. Sada raspravljamo s Unileverovim direktorima dok gradimo svoj projekt. Trebamo prava na brend, kapital da kupimo sirovine i mogućnost da prodamo svoje proizvode ili u protivnom nećemo biti u mogućnosti da proizvodimo i platimo 76 radnika. Želimo novac od Unilevera kao kompenzaciju jer su nas otpustili”, naglašavaju radnici i radnice.