U fokusu

Dokle seže individualizirani pristup diskriminaciji žena u svijetu rada

Zamrznite svoja jajašca, oslobodite svoju karijeru

Zamrznite svoja jajašca, oslobodite svoju karijeru

Što više mediji savjetuju žene “kako imati sve”, više nas vrijeđaju. I evo nas opet: zadnje izdanje naslovnice Bloomberg Businessweek sadrži sliku dobro odjevene bjelkinje s rukom na boku i naslovom “Zamrznite svoja jajašca, oslobodite svoju karijeru” te podnaslovom “Nove procedure za plodnost omogućavaju ženama više izbora u misiji kako imati sve”.

Dok je uspjeh u plaćenoj radnoj snazi daleko od sveobuhvatne jednakosti za žene, ostvarenje pomaka od pregradnih ureda do pravih ureda treba biti češće na naslovnicama magazina. Ipak, u 2013., žene (pretežno bjelkinje) su bile na manje od 1 od 6 izvršnih pozicija u Forunovih 500 kompanija. Zapravo je šokantno da najbolje što Bloomberg Businessweek može ponuditi ženama koje žele bolje radno mjesto je savjet da odu ginekologu i to 10 dana nakon Dana jednakih plaća!

Sam članak sadrži priče žena koje su se borile sa tjeskobom oko usklađivanja karijere i osnivanja obitelji te koje su na kraju odlučile zamrznuti svoja jajašca kako bi dobile više vremena da se fokusiraju na karijere prije trudnoće. To je u redu za žene koje su zabrinute za svoje reproduktivno zdravlje, ali portretiranje njihovih priča kao poslovnih savjeta je zbilja odvratno zbog više razloga.

Kao prvo, čista je zabluda da će žena nadmudriti rasističko i seksističko tržište rada zamrzavanjem jajašaca. Uvredljivo je da poslovni magazin intimne dijelove života žene koristi kao poslovi savjet.

Imati djecu je za neke ljude normalan dio života i činjenica da poslodavci nisu primorani zakonom to poduprijeti zdravorazumskim potporama koje su uobičajena praksa u drugim industrijskim ekonomijama – kao što je plaćeni porodiljni dopust, plaćeno bolovanje, pošten tretman za trudnice, prihvatljivo zdravstveno osiguranje za djecu – govori o sistemskoj diskriminaciji roditelja, a posebno majki.

Takve potpore od koristi su za sve, ali moraju se razmatrati u kontekstu muške dominacije na radnom mjestu zajedno sa zastarjelim predrasudama da zaposleni očevi moraju outsource-ati svoje odgovornosti. Kao sramotni primjerak možemo uzeti izjavu radijskog voditelja Boomer Esiasona koji je ismijao igrača New York Metsa Daniela Murphya koji je propustio dvije utakmice zbog prisustvovanja rođenju sina. “Ti si igrač velike lige, možeš unajmiti dojilju” rekao je u svom obraćanju. Legije zaposlenih očeva koji si ne mogu priuštiti dojilju često si ne mogu priuštiti i neplaćeni roditeljski dopust koji nije zajamčen i čak se smatra velikodušnom gestom pojedinih poslodavaca.

Nadalje, neželjeni savjeti kako, kada i hoće li postati roditelj patroniziraju žene, bilo da dolaze iz poslovnog magazina, dobronamjernog stranca ili pretjerano radoznalog člana obitelji. Takvi savjeti pretpostavljaju da će žena imati djecu, da će biti nepotpuna bez njih i da drugi imaju pravo reći joj kada i kako bi to trebalo biti. Time se šalje poruka da su njeno tijelo kao i potencijalna djeca odgovorni javnosti. Takva praksa nije rodno ravnopravna i žene se po tom pitanju češće izdvajaju od muškaraca, iako oboje mogu biti roditelji.

Konkretno, zamrzavanje jajašaca ne nudi sistemsko rješenje korijena problema diskriminacije žena na radnom mjestu i nemoguće je reći da li je zapravo pomoglo ijednoj ženi u lakšoj navigaciji korporativnom ljestvicom. Kako prenosi Bloomberg Businessweek-ov članak, troškovi zamrzavanja jajašaca iznose 10 000 dolara i nisu pokriveni zdravstvenim osiguranjem, što je znatan trošak koji nije dostupan većini žena. Nadalje, procedura zahtijeva hormonsku terapiju kako bi se potakla proizvodnja jajašaca što je fizički invazivno iskustvo.

U 2012.-oj Američko društvo za reproduktivnu medicinu uklonilo je “eksperimentalnu” oznaku sa zamrzavanja jajašaca, ali su napomenuli kako se postotci trudnoća i učinak na zdravlje mogu usporediti sa onima in-vitro oplodnje koja koristi svježa jajašca – statistika IVF uspjeha pokazala je da malo više od 1 u 3 slučaja rezultira rođenjem, sa 61 740 novorođenčadi iz izvedenih 165 172 procedura IVF oplodnje u 2012. Dakle, rekreacijsko zamrzavanje jajašaca nije garancija da će žena koja si to može priuštiti moći samo pritisnuti gumb i dobiti dijete nakon što ju je šef napokon odluči promaknuti.

Fokusirajući se na pojedince i njihove privatne odluke, politike koje su neprijateljski nastrojene prema obiteljima slobodno prolaze. Karijere žena možda su daleko od “slobodnih”, ali ne može se kriviti “biološki sat”. Naša tijela i život, kao i reproduktivne sposobnosti nas ne ugnjetavaju. Moramo se osloboditi diskriminatornih ponašanja, politika i prakse koje ne priznaju žene i djecu kao dio normalnog društva. 

Prevela i prilagodila Ana-Marija Špehar