U fokusu

Princeze i feminizam

Disneyeve princeze – od najmanje do najveće feministkinje

Disneyeve princeze – od najmanje do najveće feministkinje

Upravo sam pogledala Meridu hrabru koja me potakla na razmišljanje o tradiciji Disneyevih princeza. Merida je Pixarov film, a njegova glavna junakinja, Merida, feministkinja je iz bajke. Disneyeve princeze, većinom, nisu. Većina ih treba muškarce da ih spase i gotovo svi Disneyevi filmove završe brakom ili zarukama. No, to ne znači da su svi jednako regresivni. Nalazimo široki raspon, od užasnih do ne toliko loših.

Znam da je rangiranje bilo koga po “jačini” njihova feminizma problematično, ali ćemo to učiniti za potrebe ove rasprave. I prije no što krenemo, nekoliko pravila: nećemo analizirati nastavke ni filmove koji radnjom dolaze prije originala, a svi natjecatelji moraju službeno biti dio Disneyeve franšize, marketinške sile koja se prodaje petogodišnjim djevojčicama. Predstavljam vam, od najmanjih do najvećih feministkinja, Disneyeve princeze:

10. Aurora, Trnoružica

Rani Disneyevi filmovi čudne su priče s prekrasnim krajolicima i ženama koje se nikada nisu izborile za sebe: Trnoružica je vrhunac takvih likova. Aurora nema zanimljivih osobina; lijepa je, skromna i općenito draga, onako kako sve princeze jesu (tj. prema životinjama). Auroru njezina naivnost vodi ravno u zamku koju je postavila Maleficient, ona odmah zaspe i spava tijekom cijelog filma, sve dok se ne pojavi muškarac koji će je probuditi (doslovno).

9. Snjeguljica, Snjeguljica

Kad već pričamo o spavanju… I Snjeguljica spava tijekom većeg dijela filma i čeka da je spasi šarmantan (ali inače bezličan) princ. Snjeguljica je čudniji film od Trnoružice, no iako je sama Snjeguljica sa svojom crnom kosom punom volumena netipična ljepotica, ni ona ne pokazuje puno inicijative ni hrabrosti. Ipak, bolja je od Aurore, jer kada jecajući pobjegne u malenu kućicu i shvati da je naseljena sa sedam malih ljudi, ne prestraši se ni ne pobjegne. Snjeguljica pronađe malo hrabrosti i snađe se, što je prilično impresivno za ženu koja razgovara s pticama.

8. Pepeljuga, Pepeljuga

Pepeljugi ništa ne ide od ruke. Nikada nisam razumjela zašto djeca vole ovaj film jer prikazuje jednu katastrofu za drugom – ne samo da je jadna djevojka skoro pa ropkinja, nego i gotovo sve što ona pokušava učiniti pođe po zlu i dodatno joj zagorčava život. U svakom slučaju, Pepeljuga ne dobije puno prilika da razvije feministički duh: realno gledano, previše je potlačena da bi mogla razumno procjenjivati. No, ona ipak pokušava napraviti nešto od svog života: pronađe majčinu haljinu i, protiv svih očekivanja, na vrijeme stiže na bal. No, na kraju je ipak netko drugi mora spasiti, tako da je i ona pri začelju ovog popisa.

7. Ariel, Mala sirena

Po mom skromnom mišljenju, Mala sirena najbolji je Disneyev film, ali Ariel je slaba feministička ikona. Da, ona jest srčana, nagla i strastvena, spremna riskirati sve za ono što voli. No, s druge strane, ono što ona voli je mladić kojeg je na dvadesetak sekundi vidjela kako svira flautu na brodu. I, što je ponižavajuće, Ariel zamijeni svoj glas – glas! za priliku sa slatkim mladićem. Ona je do samog kraja filma ili nijema ili nepokretna, sve dok joj njezin otac ne daruje slobodu. I da, cijelo vrijeme nosi bikini od školjaka. Ona je prva Disneyeva princeza koja se ne slomi na prvi znak opasnosti, ima puno hrabrosti, ali poruka koju šalje nije jako progresivna.

6. Belle, Ljepotica i zvijer

Bellu se često smatra standardom “feminističkih” Disneyevih princeza, ali mi nikada nije bilo jasno zašto joj se oprašta više od Ariel. Njezin veliki podvig je to da je umjesto odustajanja od svoga glasa ona dobrovoljno postala zatočenicom, a to baš i nije veliki korak za žene. Iako, barem je dovoljno osviještena da prezire svoje zatočeništvo. Ima neke dobre odgovore i, za razliku od Ariel, dobivamo dojam da njezina drskost ne dolazi iz njezine tinejdžerske pobune, već iz intelektualne oštrine. Opire se očekivanju svoga sela kako bi njezin život trebalo izgledati: Belle je prva princeza koja je izrazila neku vrsti skeptičnosti prema bračnome životu. No, u konačnici, Belle se zaljubljuje u dominantnog muškarca jer misli da ga može promijeniti. Naravno, možemo vjerovati da se tu radi o pravoj ljubavi, ali bi mogao biti i Stockholmski sindrom.

5. Jasmina, Aladin

Dva sam se puta maskirala u Jasminu za Noć vještica, tako da sam malo pristrana. No, Jasmina je zapravo prilično progresivna za jednu princezu koja je zaključana u dvorcu. Kao i Belle, i ona je skeptična prema braku i pokazuje istu drskost i znatiželju. Jasmina je također prilično hrabra u pitanjima srca kad se zaljubljuje u mladića s ulice i spašava ga od siromaštva, a ne obrnuto. Nažalost, Jasminina jedina moć leži u njezinoj seksualnosti. Na kraju filma, ona je svedena na to da zavodi Jafara kako bi spasila svoj život. I iako je to ponekad jedina moć koju žene u stvarnom svijetu imaju, tužno je znati da je to poruka koju ovaj film šalje djevojčicama. S druge strane, Jasmini dajem bodove jer barem verbalno odbija da je se tretira kao stvar. “Ja nisam nagrada koju se osvaja”, kaže Jasmina.

4. Zlatokosa, Vrlo zapetljana priča

Srčana princeza po uzoru na Ariel i Jasminu, Zlatokosa je dugo zaključana u tornju, pa joj vlastita naivnost često stoji na putu progresivizmu. Ali ipak je poprilično opasna. Ona je jedna od rijetkih Disneyevih princeza koja se zna služiti oružjem (doduše, tavom za pečenje, ali ipak) i iznenađujuće je snalažljiva sa svojom kosom. I ona prepoznaje nepravednost svoje situacije i pronalazi izlaz. Zlatokosa nadmudri svoju “majku”, koja je zapravo njezin otmičar, i odlazi u vanjski svijet.

3. Tiana, Princeza i žabac

Tiana većinu ovog filma provede kao žaba, ali ona je jedina princeza koja pokrene svoj vlastiti obrt, što je meni super. I ne samo to, to je ono što ona želi od samog početka: voditi svoj restoran. Tiana je meni jako draga jer se zaljubi u siromašnog gubitnika (iako je on zapravo princ) i ruši cijelu ideju da djevojke trebaju biti spašene. Ali onda Tiana povuče jedan tipičan Disneyevski potez i žrtvuje nešto do čega joj je zaista stalo radi muškarca kojeg voli. No, na kraju ipak otvara svoj restoran i nazove ga po sebi. I samo zbog toga rangiram je visoko.

2. Pocahontas, Pocahontas

Iako nam sam film prikazuje jedan ružan dio povijesti, sama Pocahontas je možda prva princeza koju možemo nazvati feministkinjom. Pocahontas nitko ne treba spašavati. Zapravo, ona spašava muškarca kojeg voli jer se ne želi udati za muškarca kojeg joj je otac namijenio niti slijediti put koji su joj drugi zacrtali. Osjeća drugi životni poziv kojeg želi slijediti. Zanimljivo je da je Pocahontas jedina princeza koja ne završi s čovjekom u kojeg je zaljubljena: njezina je sudbina veća od muškarca, a kad prekida s njima, kaže mu: “Nisi ti kriv, takav je moj put”. Pocahontas voli hrabro, pa čak i kada je to čini čudnom, ranjivom i usamljenom. Ona se ne boji izloženosti i bori se za ono u što vjeruje. Mislim da bi bilo dobro da djevojčice gledaju ovaj film, iako bi prvo morale pročitati koju povijesnu knjigu jer film prikazuje poprilično iskrivljenu sliku povijesti.

1. Mulan, Mulan

Pocahontas je super, ali nitko nije ni blizu Mulan. Ona je jedina koja otvoreno osporava društvene rodne uloge – i centimetar po centimetar ona radi mjesta za sebe. Mulan spašava gotovo svakoga, i to u više navrata, uključujući i nekoliko muškaraca – svog oca, cara, pa čak i najjačeg vojnika. Film također ima dva pozitivna ženska uzora što je šokantno u franšizi u kojoj je većina likova majki ili mrtva ili zla. Feminizam je u filmu najočitiji u njegovoj najpoznatijoj pjesmi, “Napravit ću muškarca od tebe” – dovitljiv naslov jer Mulan, naravno, nikada neće postati muškarac. Usprkos tome, ona uspijeva. Poruka: možete biti žena i brzi poput rijeke i snažni poput velikog tajfuna. Super.

Prevela i prilagodila Mateja Šartaj