Prozor u svijet

12.02.2014. 21:22:15 (dailymail.co.uk)

Heroina iz Kine

Inspirativna priča o kineskoj kolekcionarki smeća koja je spasila i othranila 30 napuštenih beba

Lou Xiaoying ima 88 godina i boluje od zatajenja bubrega. Ta je heroina za života spasila 30 beba od sigurne smrti u istočnoj pokrajini Zhejiang gdje zarađuje za život recikliranjem smeća. Zajedno s pokojnim suprugom Li Zinom zadržala je četvero djece, a ostale su posvojili njihovi prijatelji i obitelj te su im pružili novi život. Najmlađi joj sin ima tek sedam godina i pronašla ga je u kanti za smeće kada je imala 82 godine.

"Iako sam već ostarjela nisam mogla ignorirati dijete i ostaviti ga da umre u kanti za smeće. Izgledao je tako slatko, morala sam ga ponijeti sa sobom. Odnijela sam ga u svoj skromni dom na selu i othranila ga. Danas je uspješan maleni dječak, zdrav i sretan" , rekla je.

"Sve je počelo kad sam pronašla prvo dijete, djevojčicu, 1972. godine. Ležala je u smeću, napuštena i da je nismo uzeli umrla bi. Gledajući je kako raste i jača osjetila sam toliku sreću pa sam odlučila pomoći i drugoj napuštenoj djeci. Shvatila sam da nam je recikliranje smeća dalo priliku da nanovo kreiramo nešto mnogo važnije, ljudski život. Sva ova djeca zaslužuju ljubav i brigu, ona su dragocjena. Ne razumijem kako ih ljudi mogu ostaviti na ulici" , objasnila je.

Kina i dalje podržava politiku 'krive djece'

Priča o Lou proširila se Kinom gdje su napuštena djeca velik problem. Jedan od njenih obožavatelja je objasnio: "Ona našoj Vladi, školama i ljudima koji stoje po strani i ne čine ništa može biti primjer i podsjetnik na njihovu sramotu. Možda nema novac ili moć, ali je spasila mnogo djece od sigurne smrti."

Lou je lokalna heroina. No, na žalost postoji previše napuštene djece u Kini koja vjerojatno neće preživjeti.Odbačena djeca su uglavnom djevojčice. One su žrtve politike zemlje prema kojoj svaka obitelj može imati samo jedno dijete, a roditelji preferiraju sinove. Ubojstva 'krive djece' problem su u ruralnim područjima, no u gradovima je to ipak rijetkost. Ondje djecu obično napuštaju, ali ne i ubijaju. Unatoč svemu, takva sudbina užasava dio kineskog stanovništva.

Prošlog tjedna objavljena je vijest o bebi koja je srećom preživjela nakon što joj je prerezano grlo te je stavljena u plastičnu vrećicu i bačena u kantu za smeće u sjeveroistočnoj kineskoj pokrajini Liaoning. Pronašao ju je prolaznik te je bio siguran da je mrtva. Tek kad je detaljno pregledao torbu u kojoj se nalazila shvatio je da beba još diše te je nazvao Hitnu. Liječnici/e su rekli/e da bi se beba ugušila da je samo nekoliko minuta dulje bila u torbi te da joj je grlo samo milimetar dublje zarezano, odmah bi umrla.

Kineska kontroverzna politika 'planiranja rađanja' uvedena je 1978. godine kako bi se smanjio veliki rast populacije u zemlji. Službeno su obitelji ograničene na jedno dijete te oni koji prekrše pravila moraju platiti kaznu ili naknadu. S druge strane, oni koji se drže pravila mogu se financijski okoristiti, npr. primati dodatnu mjesečnu plaću sve dok dijete ne navrši 14 godina. Izuzeća su moguća u nekim slučajevima kao što su ruralna područja, u obiteljima bez rodbine i kod etničkih manjina. Određene ruralne sredine dopuštaju parovima imati drugo dijete ako je prvo djevojčica, no mnogi roditelji osjećaju pritisak da dobiju nasljednika i napuštaju žensku djecu. Posebice zato što ako je drugo dijete djevojčica, ne smijete imati više djece. Vrlo je rijetko da neka obitelj ima dva sina.

Kineska vlada tvrdi da je politika vjerojatno spriječila više od 400 milijuna rođenih, no kritičari unutar Kine i diljem svijeta je osuđuju i optužuju vladu da je time povećala broj pobačaja. Unatoč činjenici da nije legalno ubiti novorođenče, žensko čedomorstvo kao i neprijavljivanje rođenja rasprostranjeno je, osobito u ruralnim područjima.

Međunarodna konferencija o ljudskim pravima nalaže: "Roditelji imaju osnovno ljudsko pravo slobodno i odgovorno odrediti broj i razmak između svoje djece." Ipak, unatoč tome nezavisna studija iz 2008. godine govori da 76 posto kineskog stanovništva podržava politiku.

 

Prevela i prilagodila Iva Zelić 

Tagovi: kina, lou xiaoying, napuštena djeca, planiranje rađanja, politika, svijet, žensko čedomorstvo

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM