U fokusu

Ovo trebate znati o slučaju CeCe McDonald

Stvarni život transrodne osobe u zatvoru

Stvarni život transrodne osobe u zatvoru

Nakon 19 mjeseci provedenih u muškom zatvoru, CeCe McDonald sada je na slobodi. Evo što trebate znati o njezinom slučaju.

Ako niste do sada pratili CeCein slučaj, evo njegovog sažetka: 5. lipnja 2011. godine CeCe McDonlad, 23-godišnja crnkinja i transrodna žena, i njeni prijatelji hodali su ulicom te u trenutku kada su prošli pored kafića, 47-godišnji bijelac Dean Schmitz, počeo je CeCe dobacivati rasističke uvrede. “Misliš da možeš silovati nekoga u toj ženskoj odjeći?”, doviknuo je. Schmitz i još dvoje posjetitelja kafića potom su napali CeCe. U napadu je posjetiteljica kafića razbila čašu o CeCeino lice, razrezavši joj obraz. CeCe je izvadila nož i držala ga ispred sebe. Prema njezinom svjedočenju, Schmitz je navalio na nju i tako se nabio na nož. Kasnije je umro od posljedica uboda, a CeCe je uhićena i optužena za ubojstvo. S druge strane, žena koja joj je razbila čašu o lice nije snosila nikakve posljedice.

Postoji nekoliko problema u tome kako se sustav ponio prema CeCe: U razdoblju prije suđenja, sudac je donio presudu kojom je onemogućio da CeCe predstavi dokaze koji pokazuju da je napad koji je proživjela bio motiviran njenim rasnim i rodnim identitetom. Napadačeva tetovaža koja prikazuje svastiku, kao i njegove tri prethodne osude za nasilje proglašeni su nedopuštenim dokazima. Sudac također nije dopustio svjedočenje stručnog svjedoka koji bi potvrdio sve češće i sustavnije nasilje nad transrodnim osobama.

Suočena s optužbom za ubojstvo drugog stupnja, neprijateljskim sudom i mogućnošću da bude osuđena na 20 do 40 godina zatvora, CeCe je priznala krivnju za ubojstvo iz nehaja. Osuđena je na 41 mjesec zatvorske kazne i poslana u muški zatvor. Kada je došla, zatvorsko medicinsko osoblje reduciralo je njezinu propisanu dozu hormona, što je rezultiralo kampanjom kojom su njeni simpatizeri zahtijevali da se zatvorsko osoblje drži njezinog već propisanog recepta.

Iako je CeCeina priča dobila nacionalnu i međunarodnu podršku i odjek, ona nije jedina transrodna osoba koja se suočava sa svakodnevnim nasiljem. Izvješće Nacionalne koalicije za nenasilne programe ističe kako su u 2012. godini transrodne žene činile 50 posto od ukupnog broja ubojstava počinjenih nad LGBT populacijom. Izvješće također ističe da za transrodnu osobu koja preživi napad tri puta vjerojatnije da će nasilje doživjeti i od strane policije, nego što bi bio slučaj slučaj s osobama koje nisu transrodne. Povrh toga, transrodne osobe osuđene su na zatvor u nesrazmjernoj mjeri; studija Nacionalnog centra za transrodnu jednakost pokazuje da 16 posto osoba koje se identificiraju kao transrodne su bile u zatvoru. Vlasti često ciljaju na transrodne osobe, izlažući ih verbalnom nasilju, ponižavanju, pretjeranom pretraživanju i izolaciji, kao i nepriznavanju njihovih rodnih identiteta.

Laverne Cox, transrodna afroamerikanka koja glumi transrodnu zatvorenicu u seriji Orange is the new black, shvaća učestalu prijetnju interpersonalnog i sustavnog nasilja prema transrodnim osobama. U intervjuima za medije, Cox ne propušta priliku skrenuti pažnju na CeCeinu priču. Nedavno je objavila i da radi na dokumentarcu naslova FREE CeCe!, koji uključuje i razgovor u zatvoru između nje i CeCe. “I ja sam mogla biti CeCe McDonald”, izjavila je Cox nedavno u jednom intervjuu. “CeCein slučaj predstavlja dugačak popis slučajeva nasilja nad transrodnim ženama koje su, nerijetko, i afroamerikanke”.

Jac Geres, također producent dokumentarca FREE CeCe!, svjedočio je svakodnevnom ponižavanju koje u zatvoru prolaze CeCe i mnogi/e drugi/e. U intervjuu za Persephone Magazine, Geres je prepričao intervju između CeCe i Cox, koji se odvio u prostoriji za posjetitelje. “Nakon što smo dovršili intervju, zaštitar je rekao – misleći na CeCe – ‘Morat ćemo ga pretražiti prije nego li napusti prostoriju’. CeCe se počela smijati i rekla ‘Ne mogu me se zasititi’. Posramio sam se njenog pozitivnog stava i snage kojom se nosi unutar zatvorskih zidova.”

Shvativši da su transrodne osobe s nepoznate javnosti i manjom potporom više izložene zlostavljanju, CeCe je iskoristila vlastitu slavu kako bi priskrbila podršku za ostale transrodne zatvorenice. U lipnju 2013. godine zatražila je svoje podržavatelje/ice da napišu pismo i o Jenna Gann, transrodnoj ženi zatvorenoj u kalifornijskom muškom zatvoru. Gann je opetovano prijavljivala seksualno napastovanje tijekom rutinskih pretraživanja, tijekom kojih bi je zatvorski čuvari ismijavali zbog njene anatomije, prijetili joj i izlagali je muškim zatvorenicima.

CeCe je puštena iz zatvora 13. siječnja, godinu dana ranije nego što je očekivala, a na izlasku ju je dočekala i Laverne Cox. Mnoge udruge koje zagovaraju prava transrodnih osoba proslavile su taj dan. Svejedno, i dalje upozoravaju na opasne predrasude s kojima se često suočavaju transrodne osobe, pogotovo afroameričkog podrijetla. 

Prevela i prilagodila Sara Sharifi