U fokusu

samo pare, nisu bitna djeca

Uoči Svjetskog prvenstva: Porast dječje prostitucije

Uoči Svjetskog prvenstva: Porast dječje prostitucije

Zahvaljujući Brazilu, stopa dječje prostitucije i seksualnog turizma u Latinskoj Americi raste, a veliki događaji poput karnevala i ostalih proslava privlače turiste iz cijelog svijeta, stvarajući tako veliku potražnju za seksualnim radnicama. Kada je potražnja velika, na nju valja odgovoriti bogatom ponudom, a prognozirana brojka od 600.000 stranaca koji će doletjeti u Brazil na Svjetsko prvenstvo koje će se održati u lipnju predstavlja strepnju za stanovništvo Brazila i njihovo suočavanje s tim zahtjevima, piše Examiner.

Mlade djevojke u Brazilu koje žive u siromaštvom pregaženim gradovima nemaju drugog izbora nego li upustiti se u ovu neprihvatljivu i opasnu razmjenu. Prostitucija je izvor prihoda i nužan čin za preživljavanje u sredini koja ne pruža čak ni minimalne prilike. Mnoge su regrutirane iz izuzetno siromašnih gradova koji se nalaze na periferiji Sao Paula ili Fortaleza. Zbog nesretnih okolnosti mnogih obitelji, svodnici i vlasnici bordela lako uvjeravaju roditelje da prodaju svoje kćeri po cijenama koje se kreću u rangu od 5.000 do 10.000 dolara.

Ne samo da je prostitucija u Brazilu legalna, nego i zakonska dobna granica za mogućnost davanja pristanka za spolni odnos iznosi 14 godina. Ovaj je zakon olakšao djeci od svega osam godina da se uključe u prostituciju. Zbog ovakvih uznemirujućih zakona i reakcija od strane brazilske vladajuće garniture, nevladine organizacije i organizacije za ljudska prava smatraju da brazilska vlada čini izuzetno malo kada je u pitanju problem dječje prostitucije.

Brazilska vlada potrošila je gotovo 33 milijarde brazilskih reala na stadione, transport i ostalu infrastrukturu, kao i 6 milijuna na reklamiranje prvenstva. Budući da im je Svjetsko prvenstvo glavni prioritet, nije ni čudno da ulažu minimum u borbu protiv seksualnog iskorištavanja maloljetnika. Nevladine organizacije u Brazilu prikupile su sredstva za borbu protiv dječje prostitucije, međutim, rijetki su gradovi koji imaju adekvatne programe za koje bi im prikupljena sredstva bila dostatna.

Frustrirana nedostatkom podrške od strane Brazilske vlade, Denise Cesario, izvršna direktorica organizacije Save the Children International, je izjavila: “Ova tema se jednostavno ne nalazi na dnevnom redu vlade, a mi ne vidimo spremnost na udruživanje snage, kao ni za povećanje sredstava kako bi se adresirao problem seksualnog iskorištavanja djece”.

Usprkos nedovoljnom djelovanju Vlade, lokalne organizacije ulažu velike napore kako bi spriječile porast djece u prostituciji.

Prevela i prilagodila Sara Sharifi