U fokusu

prema izboru Huffington posta

10 žena koje su obilježile ovu godinu

10 žena koje su obilježile ovu godinu

Ove godine, željeli bismo označiti Dan zahvalnosti slaveći neke od nevjerojatnih žena koje su ostavile veliki trag zadnjih 12 mjeseci, navodi Huffington Post.

Ovdje je 10 žena kojima smo posebice zahvalni/e, a mi podjećamo na članke gdje smo pisale/i o navedenima.

 

1.  Wendy Davis

Senatorica iz Texasa izmamila je naslove imajući 11-satni neprekinuti govor s namjerom da blokira Senate Bill 5, koji je predstavljao nova oštra ograničenja pobačaju.  Njezina predanost problemima ženske reproduktivnosti zagrijala je naša srca i učinila nas da se osjećamo politički energiziraniji, nego što smo bili mjesecima. Davis će se također kandidirati za teksašku guvernerku 2014. Mi se nadamo filmu o njenoj životnoj priči- s Connie Britton, naravno.

http://www.libela.org/prozor-u-svijet/3966-wendy-davis-je-sacuvala-pravo-na-prekid-trudnoce/

 

2.  Edie Windsor

40 godina partnerstva s Windsor prekinuto je smrću Theae Spyer 2009. Windsor je trebala platiti 363 053 američkih dolara u saveznu blagajnu pri nasljeđivanju Spyerinog imanja. Windsor nije bila pravno priznata kao supružnica – bez obzira na činjenicu da su bile vjenčane od 2007. u Kanadi. Windsor je slučaj dovela pred Vrhovni sud  te  jeu lipnju 2013., Sud presudio da je DOMA neustavana.

“Jedna od stvari koju sam osjećala nije imala veze s novcem, no imalo je veze s, s mojom zemljom koja ne daje dostojanstvo predivnoj osobi s kojom sam živjela,” rekla je Windsor u ABC vijestima nakon presude. “I danas, moja zemlja dala joj je dostojanstvo i pokazala da cijeni što je bila .”, dodala je.

Davanje časti ženi koju je voljela i primanje u vladu SAD-a? Opako.

 http://www.libela.org/prozor-u-svijet/3948-edith-windsor-i-thea-spyer-ljubavna-prica-koja-se-nastavljala/

3Malala Yousafzai

{slika}

Šesnaestogodišnjakinja koje ja preživjela pokušaj ubojstva u listopadu 2012. nakon govora protiv talibanske prakse zabrana školovanja djevojčica, i postala aktivistkinja za žensko obrazovanje. Ova nevjerojatna mlada žena upotpunila je svoje iskustvo govorom ispred Ujedinjenih Naroda na Malala dan 2013., prilikom susreta  s kraljicom Elizabetom II. i obitelji Obama te pišući memoare. Njenu predanost pomaganja drugima vidimo vrlo inspirativnom.

http://www.libela.org/vijesti/4314-malala-favoritkinja-za-nobelovu-nagradu-za-mir/

 

4.  Sheryl Sandberg

“Lean In” postao je krucijalan dio nacionalnog dijaloga o ženama i radu da je teško vjerovati da je knjiga izašla tek u ožujku 2013. Sandbergina knjiga pametna je, dobro istražena i začinjena osobnim anegdotama o profesionalnim i osobnim putovanjima. Iako njeni savjeti nisu univerzalni i ne odgovaraju svima u istoj mjeri, žene sa svih karijernih područja i osobnih okolnosti mogu naučiti nešto od nje i pitanja, “što bi učinila da se nisi bojala?”

 http://www.libela.org/prozor-u-svijet/4341-obitelj-karijera-i-jednake-place/

5. Mindy Kaling

Zahvalni smo da postoji netko na svijetu, tako smješan i otvoren, kao što je Mindy Kaling. Kreatorica i zvijezda “Mindynog projekta”, koja je jedina nebijela žena koja vodi televizijski šou, javno govori o problemima kao što su imidž tijela i žene u komediji. I kad ju je Lena Dunham intervjuirala za Rookie: Godišnjak Dva, bilo nam je lijepo čuti što Kaling inspirira u drugim ženama:

“Volim žene koje su šefice i koje nisu konstantno zabrinute oko tog što njihovi zaposlenici misle od njima. Volim žene koje ne pitaju, ‘Je li to u redu?’  nakon svega što kažu. Volim žene koje su hrabre u nezamislivim okolnostima, kao što je bila moja majka kad joj je dijagnosticiran rak gušterače u četvrtom stadiju. Ili poput Gabrielle Giffords pisanje editorijala za NY Times o kukavičluku Kongresa po pitanju zakona o oružju i korištenje fraze ‘zapamtite moje riječi’ kao da je Clint Eastwood. Koliko žena govori stvari poput tih? Volim majke koje uče svoju djecu da slušaju bolje nego što pričaju. Volim poslušne kćeri koje upijaju sve –  biti perciptivan može biti važnije, no biti izražajan. Volim žene koje vole seks i shvaćaju da seksualno iskustvo ne mora biti izvor njihove umjetnosti. Volim žene koje vole seks i koje mogu pisati o tome promišljeno, na kreativan način koji ih ne eksploatira, iako će mnogi koristiti seks da ih iskorištavaju. Volim žene koje znaju nositi mušku odjeću.”

 http://www.libela.org/sa-stavom/3552-sto-nas-sve-one-djevojke-na-tv-u-uce-o-starenju/

6. Deb Cohan

Prije odlaska na dvostruku mastektomiju ovog studenog, majka dvoje djece i OB/GYN upitala je svoju lječničku ekipu da sudjeluju u flash mobu na Beyonceinu pjesmu “Get Me Bodied”. Cohanin odgovor na krizu zdravlja bio je nevjerojatno podižući- i donio je više svijesti o bolesti koja zapadne 1 od 8 američkih žena. Može li biti nevjerojatnija?

 

7.  Gloria Steinem

{slika}

Cijenimo Gloriu Steinem svake godine, ali bila je posebno navjerojatna u 2013. Sjećate se kad je bila nagrađena Predsjedničkom medaljom slobode –  i nakon toga osvojila divovsku medalju na CNN-u? Ili kad nas je školovala na polemici o snimci Miley Cirus? Ili kad je Ženska snaga objavila 33 stranice stripa o njenom životu? Gloria, ti si nacionalni heroj.

 http://www.libela.org/sa-stavom/3550-gloria-steinem-za-feminizam-nema-umirovljenja/

 

8. Shonda Rhimes

Uspon i uspon “Skandala” i “Uvoda u anatomiju” spisateljice, redateljice i producentice su ništa, no dobre vijesti. Rhimes je donijela veoma kompleksne ženske likove, poput Olive Pope i Mirande Bailey, kao  najnevjerojatnije prijateljstvo između Meredith Grey i Christine Yang.

Rhimes je također neustrašiva žena. Tijekom 7. studenog , u NPR intervjuu, podijelila je kako je odbijala promijeniti svoju viziju čak i kad su TV rukovoditelji bili kritični o njenom pisanju:

Sjećam se rane rasprave na ABC-u s ljudima koji više ne rade tamo, i prije no je mreža pokupila “Uvod u anatomiju”, gdje sam se nekako našla  dovedena u sobu i gdje je nekolicina starijih dečki rekla da nitko neće gledati seriju o ženi koja ima običan seks i baca dečka noć prije prvog radnog dana, da je to potpuno nerealistično i da nitko ne želi znati tu ženu. I sjećam se da sam kao sjedila i razmišljala, “Vau, oni ne znaju ništa o tome što se trenutno događa u svijetu.”

 

9. Laverne Cox

Zvijezda “Narančasta je nova crna” i aktivistica za transrodna prava je trenutno jedina transrodna glumica koja glumi u redovitim serijama na televiziji.

“Kao trans obojena žena, često sam gledala svoju priču u medijima i ne vidjela je,” rekla je Cox za OUT Magazin kad je imenovana za jednu od 100 najutjecajnijih gej, lezbijskih, biseksualnih i transrodnih osoba u 2013. “Ili sam vidjela senzacionalizirane, eksploativne slike trans obojenih žena, gdje su one bile žrtve zločina. Divno je imati vrlo čovječnu priču o trans ženama koje ljudi zaista povezuju s tim.”, kaže Cox.

Cox radi nevjerojatan posao i kao glumica i kao aktivistkinja. Jedva čekamo vidjeti još više od nje na oba polja.

http://www.libela.org/sa-stavom/4335-pricajmo-o-privilegijama-orange-is-the-new-black/

 

10. Melissa Tapper Goldman

Ona je kreatorica dokumentarca “Subketivizirano: 9 mladih žena pričaju o seksu” i popratnog pripovjedačkog bloga , Do Tell. ” Do Tell je  pravi prostor za razgovore koji drugdje ne mogu postojati,” rekla je Tapper Goldman za Huffington Post u studenom 2013. “Vidim da bolna iskustva kao i zadovoljstva i radosti hvataju pažnju.”, dodala je.

Mi ozbiljno pohvaljujemo Tapper Goldman na prostoru za žene gdje pričaju o seksu otvoreno i bez osude- i gdje sve žene slobodno mogu podijelitu svoje priče i iskustva.

Prevela i prilagodila Lana Bosilj