U fokusu

Google osnažuje žene u Indiji

‘Pomoć ženama da budu online’

‘Pomoć ženama da budu online’

Google nastoji osnažiti žene u Indiji inicijativom ‘Pomoć ženama da budu online’

Raznim akcijama diljem Indije, ova inicijativa nastoji pomoći 50.000 milijuna žena da koriste Internet.

Kako bi dodatno osnažili žene, Google Indija lansirao je inicijativu pod imenom ‘Pomoć ženama da budu online’ koja će poticati žene diljem zemlje da se što učinkovitije koriste internetom.

Trenutno samo jednu trećinu internetskih korisnika čine žene. Google shvaća da otežani pristup internetu, nedostatak znanja kako se njime koristiti i nedostatak razumijevanje njegove važnosti su jedne od najvećih prepreka ženama da se koriste internetom.

Inicijativa nastoji pružiti pomoć 50.000 milijuna žena kako bi ih doveli na internet do kraja 2014. godine i to korištenje raznih inicijativa diljem Indije.

Inicijative će se fokusirati na stvaranje svijesti o dobrobiti interneta za žene, educirat će žene kako da se koriste internetom kako bi poboljšale svoje živote te na suradnju s njihovim partnerima kako bi omogućili jednostavan pristup punktovima s internetom po zemlji.

U prvoj fazi inicijative Google će lansirati masovnu kampanju usmjerenu prema ženama i promovirati posebno dizajniranu stranicu www.hwgo.com na kojoj će se nalaziti osnove korištenja internetom te poseban sadržaj koji je relevantan za žene Indije, dostupan na hindi i engleskom.

Žene će također moći zvati besplatnu liniju za pomoć kako bi dobile odgovore na bilo koja pitanja koja imaju vezano za internet.

Yonca Brunini, potpredsjednik Googleovog marketinga, optimističan je po pitanju inicijative. Osjeća da ova inicijativa adresira najveće izazove čovječanstva. Pilot-inicijativa održana je u selu u Bhilwara, Rajasthan.

“Ovim smo projektom uspješno dovršili digitalno opismenjivanje više od 100.000 žena u Bhilwari i podučili ih osnovnim aplikacijama na internetu. Učenje iz pilot-inicijative pomoći će nam da izradimo okvir koji ćemo koristiti u ostalim dijelovima Indije. Internet kao medij može biti izuzetno osnažujuć za žene, posebice kada su u pitanju žene u zemljama u razvoju poput Indije. Čvrsto vjerujemo da internet može izuzetno doprinijeti i transformirati živote žena u Indiji, rekao je Brunini.

Ovaj program također podupiru Intel, HUL i Axis Banka. Intel također lansira mobilnu aplikaciju za žene, naziva ‘Easy Step’, koja bi bila dostupna u Androidovom playstoreu. Datum objavljivanja ove aplikacije još nije poznat.

 

Google se također udružio i s drugima tvrtkama koje će stvarati i promovirati sadržaj relevantan za žene Indije, i to na stranici www.hwgo.com. Među ovim partnerima naći će se i Johnson&Johnson, Indiatimes.com, Healthkart.com i Babyoye.com.

IMRB tvrtka također se pridružila kao istraživački partner za inicijativu i pomoći će pratiti njen utjecaj  na žene u Indiji.

Inicijativa bi mogla pomoći mnogim Indijkama, posebice kućanicama i onim neobrazovanima. Budući da je internetska revolucija u zamahu, a Indija ima plan u 2014. godini zbaciti SAD i postati najveće internetsko tržište u svijetu, osnaživanje žena putem interneta je plemenita i svježa ideja.

Digitalno pismene žene mogu uvelike pridonijeti promjenama u kulturi, razmišljanju i društvenoj dobrobiti. Na ovom linku možete pogledati neke od spotova koji govore o promjenama koje je ova inicijativa već savladala.

Pilot-projekt u Bhilwari, Rajasthan:

Kao dio inicijative, Google Indija osmislio je pilot-program u selima Bhilware u Rajasthanu, koji je namijenjen učenicama u dobi od 13 do 18 godine, kućanicama te zaposlenim ženama. Sadržaj osnova korištenja Interneta kreiran je na hindi jeziku kako bi se pomoglo ženama da razumiju kako se koristiti internetom u svojim svakodnevnim životima. Tijekom dva mjeseca, inicijative je zahvatila više od 300 obrazovnih institucija, 500 kućanstava, više od 50 sela i grad Bhilwaru. Žene su podučavali o osnovnim internetskim aplikacijama, kao što su tražilice, videa i e-mail. Rajiv Gandhi Seva Kendras, internet centri diljem Bhilware koje vodi Vlada, korišteni su za tu priliku.

 

Prevela i prilagodila Sara Sharifi