U fokusu

Wendy Davis

Hrabro za promjene

Hrabro za promjene

Neuobičajeno uzbudljiva utrka očekuje saveznu američku državu Teksas iduće godine. Naime, Wendy Davis, demokratska senatorica kandidirala se za guvernerku te države.

Davis je privukla medijsku pažnju u lipnju ove godine opstruiranjem prijedloga kojim su republikanci namjeravali zatvoriti 37 od 42 klinike za prekid trudnoće, kako bi pripremili teren za donošenje zakona kojim abortus postaje ilegalan. Wendy je više od deset sati opstruirala prijedlog, pa je u konačnici i najzaslužnija što on nije izglasan. Snimku njezina protesta pogledalo je više od 100.000 ljudi, a tisuće građana i građanki okupilo se kako bi joj pružili podršku i podržali pravo žene na izbor.

Na taj je način demokratska stranka, koja je izgubila golemi broj utrka u toj saveznoj državi posljednjih godina, dobila novu zvijezdu koja je okupila velik broj pristaša. U jeku promjena u samoj stranci lukavo su je odlučili kandidirati za guvernerku. Osim zagovaranja ženskih prava, Davis je najavila i da se protivi porastu prodaje i porezu na imovinu. Smatra da država ima dovoljno novaca, no da ga troši na pogrešan način. Njezin protivnik je republikanski ‘zlatni dečko’, Greg Abbott, državni odvjetnik Teksasa. Iako je već deset godina na toj funkciji, ankete su pokazale da o Abbottu većina birača i biračica nema razrađeno mišljenje. Uz to, u prilog mu ne ide niti činjenica da je dao potporu biraču koji je Wendy Davis nazvao ‘retardiranom Barbikom’, te što je njegov savjetnik izjavio da je Davis preglupa da dobije utrku.

{slika}

Davis može pobijediti, no kampanja mora biti savršena

Najava kandidature Wendy Davis dočekana je s velikim uzbuđenjem. Mediji su najavili prvu uzbudljivu utrku nakon 1990. godine. Te je godine guvernerkom postala demokratkinja Ann Richards. Kako je Ann bila žestoka zagovarateljica ženskih prava, posebice reproduktivnih prava žena, usporedbu nje i Davis teško je izbjeći. Također, Richards je pobijedila kada je rijetko tko to očekivao. Čvrsto je zagovarala vlastita uvjerenja, hrabro podnosila grube i osobne napade te je motivirala neodlučne birače i one koji najčešće ne izlaze na izbore. Mediji smatraju da bi sličan pristup mogao i Davis osigurati pobjedu. Ako je Teksas tada mogao napraviti politički zaokret, možda je to i danas moguće.

Ipak, radi se o veoma konzervativnoj državi. Trenutni republikanski guverner, Rick Perry, odbio je provesti zdravstvene reforme predsjednika Obame, unatoč činjenici da 30 posto stanovnika zemlje nema zdravstveno osiguranje. Na taj način više od 6 milijuna ljudi, posebice samohranih majki, nije ni imalo priliku da ga dobije.

U Teksasu se događaju političke i demografske promjene; to je veoma spor proces koji obično traje godinama. Davis se nada da bi, ukoliko zadobije glasove žena i latinoameričkog stanovništva, mogla tu promjenu ishoditi u nekoliko mjeseci. Ona može, ukoliko dobro odigra, podršku tih skupina i dobiti, posebice žena iz predgrađa koje su zagovornice prava na pobačaj. No, bit će teško osvojiti 51 posto, koliko joj je potrebno za pobjedu. Teksas je još uvijek republikanska utvrda i Abbott posjeduje daleko više novaca nego li Davis može uložiti u kampanju. Također, ona vuče stare optužbe o netransparentnosti utrke iz 2012. godine koje Abbott možda neće iskoristiti odmah, no ukoliko mu se ona opasno približi, zasigurno će ih plasirati u medije.

Dakle, ako Davis planira dobiti utrku, morat će se dobro pripremiti na udarce republikanaca, te ne posustajati u svojim uvjerenjima. Želi li uvesti promjene u republikansku utvrdu, prostora za pogreške, niti ona niti njezina stranka nemaju. Uz to, moraju znati iskoristiti svaku potencijalnu pogrešku republikanaca i osigurati podršku koja će potrajati i nakon izbora.