U fokusu

U ime časti

Umjetnici kroz izložbu progovorili o rodno uvjetovanom nasilju

Umjetnici kroz izložbu progovorili o rodno uvjetovanom nasilju

Visoko profilirani umjetnici/e iz raznih dijelova svijeta, uključujući Tracey Emin, Chris Ofilia i Paulae Rego donirali/e su svoje umjetnine za dobrotvornu izložbu, s ciljem prikupljanja novca za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja.

Izložba naslovljena U ime časti tematizirala je rodne probleme, uključujući reprezentaciju ženskoga tijela, trgovanje ljudima i nasilje u ime časti.

Umjetnička djela koja su donirali/e umjetnici/e poput Sarah Lucas i Gerald Lainga bave se prikazom žena u medijima te objektifikacijom ženskoga tijela.

Umjetnine će biti stavljene na aukciju u suradnji s udruženjem Christie’s, a kako bi se skupio novac za Sara Charlton Charitable Foundation, dobrotvornu organizaciju koja pomaže žrtvama obiteljskog nasilja, uključujući i nasilje u ime časti.

Pakistanska umjetnica Faiza Butt, poznata po političkim porukama u svojim djelima, izložila je svoju instalaciju u kojoj je prikazala slike žena pokrivenih velom, dok im se masnice na licima pretvaraju u cvjetove.{slika}

Faiza je istaknula: “Moj rad podržava globalni feministički pokret. Podržavam oslobođenje žena, ne samo od patrijarhalne opresije, već i od raznih društvenih očekivanja, diskriminacije te nejednakosti u plaćama.”

Također je istaknula kako je njezin rad više ‘poetički’ odgovor na patnju i bol,  nego li politički iskaz o opresiji žena u Pakistanu. “Za vlastiti rad smatram esencijalnom činjenicu da nije abrazivan ili napadački prema određenim etničkim grupama ili kulturama, već iste uključuje i tjera ih na razmišljanje o ljudskom stanju”, govori Faiza.

“Svojim djelima ne nastojim ugoditi ili stvoriti lagodno ozračje, već pozitivno provocirati. Vlastita djela feminističkih tema, kroz koja diskutiram o rodu, često potiču muškarce na reakciju, što me, zapravo, veseli.”

No, umjetnici i umjetnice su, također, svjesni da bi izložba o rodno uvjetovanom nasilju mogla otuđiti muškarce od samoga sudjelovanja. S obzirom na to, Faiza Butt se nada više uključujućem obliku feminizma. “Čvrsto vjerujem u re-interpretaciju feminizma, ne kao pokreta usmjerenoga protiv muškaraca ili kulturnih institucija, već pokreta s ciljem podizanja svjesnosti kroz obrazovanje”, rekla je.

Sarah Maple, čiji snažni feministički uraci uključuju slike same umjetnice s natpisima na kojima stoji, primjerice: ‘the opposite to a feminist is an Arsehole’, također ističe nužnost uključenja muškaraca u debatu.

“Smatram da je glavna preokupacija feminizma jednakost. Isključivanje muškaraca nas neće odvesti nigdje. Muškarci su za feminizam jednako bitni kao i žene”, istaknula je.

Antonia Packard, direktorica Sara Charlton dobrotvorne organizacije, istaknula je kako se nada da će ova izložba pomoći u podizanju svijesti kako nasilje nad ženama nije samo rodno uvjetovani problem. “Obiteljsko nasilje se općenito smatra privatnom stvari, te pitanjem roda. No, trebamo dosegnuti točku kada ćemo na obiteljsko nasilje gledati kao, i jedino, na povredu temeljnih ljudskih prava”, zaključila je.

Izložba je održana od 19. do 22. rujna 2013. u Londonu.

Prevela i prilagodila Marina Tkalćić