U fokusu

Promjena zakona u Francuskoj

‘Prostitutke su žrtve i ne bi smjele biti tretirane kao kriminalci’

‘Prostitutke su žrtve i ne bi smjele biti tretirane kao kriminalci’

Predloženi zakon mogao bi staviti izvan zakona plaćanje za seks u Francuskoj, dok bi prostitutkama koje su žrtve seksualnog nasilja omogućio lakši pristup pravnoj pomoći. Preliminarni tekst nema sveopću podršku.

Plaćanje za seks u Francuskoj uskoro bi moglo postati kazneno djelo, prema nadolazećem predlošku zakona čiji su detalji objavljeni ovaj tjedan. Predloženi zakon također bi promijenio zakon iz 2003. koji kažnjava prostitutke zbog otvorenog nuđenja svojih usluga, uvođenjem pravila koja bi smanjila prisutnost seksualnih radnica na ulicama, ali im zauzvrat dopustila ‘skidanje’ za vrijeme rada.

“Mi ćemo preokrenuti zakon naglavačke”, rekla je socijalistička zastupnica Maud Olivier, koja je autorica izvješća koje će biti temelj predloženog zakona. “Prostitutke su žrtve i ne bi smjele biti tretirane kao kriminalci.”

“Zakon je namijenjen smanjenu nasilja prema prostitutkama i dolasku do generalnog razmišljanja da plaćanje seksualnih usluga nije prihvatljivo. Trebamo uništiti ideju da je prostitucija sretna trgovina”, rekla je, dodajući da od procijenjenih 40.000 seksualnih radnika u Francuskoj, 80 posto čine žene a 90 posto od toga su imigrantikinje.

Predloženi zakon, o kojem bi se trabalo raspravljati u Narodnoj skupštini (Donji dom) i u Senatu u studenom, navodi progresivne kazne do 1.500 eura za prvu kaznu, do 7.500 eura i šest mjeseci zatvora za ponovljene prijestupnike/ce. Također daje prostitutkama koje su žrtve seksualnog nasilja lakši pristup pravnom sjedištu u Francuskoj, dok otvara vrata za suđenje svodnicima koji prisiljavaju prostitutke na  prodavanje njihovih tijela.

Potez je pozdravljen od kampanje grupe ‘Mouvement du Nid’, asocijacije koja pomaže prostitutkama u potrazi za pravdom u slučajevima seksualnog nasilja i eksploatacije putem kriminalnih mreža. “Žene koje prodaju svoje tijelo za seks ne štete nikome i ne bi smjele biti gledane kao kriminalci”, rekao je glavni tajnik ‘Mouvement du Nid’-a Gregoire Thery.

“Sva šteta uključenim pojedincima i društvu u cijelosti počinjena je od klijenata koji su seksualno nasilni prema prostitutkama. Ovaj zakon zaštitio bi žene. Po prvi puta u francuskoj povijesti bila bi im dana prilika da kažu klijentima koji su nasilni ili imaju nepoželjne zahtjeve da mogu biti uhićeni i kažnjeni za počinjenje kaznenog djela.”

“To će biti katastrofa”

Prijedlog nema sveopću podršku, štoviše, i organizacija koje predstavljaju seksualne radnike drže da će pogurati prostituciju dublje u podzemlje i podložiti žene povećanim rizicima.

Zagovornici AIDS grupe Act Up i francuska NVO Medecins du Monde bili su u među preko 1.000 organizacija koje su potpisale peticiju protiv prijedloga, govoreći da će ‘učiniti prostitutke ranjivijima’. Manon, pariška prostitutka koja je glasnogovornica udruženja seksualnih radnika STRASS, rekla je da bi  prijedlog zakona učinio “sasvim suprotno od onog za što je namijenjen da postigne”.

“Prostitutke će morati raditi više potajno da bi zaštitile svoje klijente, stavljajući ih tako u veću opasnost od nasilja i dalje od seksualnih zdravstvenih usluga”, rekla je.

“To također znači pad broja klijenata, čineći naš život težim”, dodala je. “To pak znači da će oni koji plaćaju biti u boljem položaju da pritisnu prostitutke da rade stvari koje ne žele, uključujući nezaštićeni seks.”

“Oni to rade u ime ženskih prava i bit će katastrofa. To je samo jeftini politički potez koji neće učiniti ništa osim štete.”

Prevela i prilagodila Lana Bosilj