U fokusu

Indija

Žene ubijaju radi miraza

Žene ubijaju radi miraza

Radi miraza, u Indiji svakih sat vremena bude ubijena jedna žena. Od 2007. do 2011. godine broj prijavljenih ubojstava rapidno raste, od 8,172 u 2008. do 8,383 u 2009. godini.

U 2010. godini prijavljeno je 8,391 ubojstvo vezano uz miraz.

Prošle godine je 8,233 žena smrtno stradalo u razmiricama oko miraza koji je obaveza mladenkine obitelji prema mladoženji i/ili njegovoj obitelji.

U Indiji je ilegalno primiti ili darovati miraz – po definiciji, to je “dar kojega zahtijeva jedna strana ili daruje druga kao uvjet sklapanja braka”. U Zakonu o prohibiciji miraza 1961. godine propisano je da je zabranjeno “tražiti, darovati ili primiti” miraz kao “uvjet pri dogovaranju braka”.

Kako Suman Nalwa, viša povjerenica policije u Delhiju (Specijalna jedinica za ženu i djecu), za India Times navodi, Zakon je “pun rupa i treba biti puno stroži”.

Zašto je toliko žena ubijeno radi nesuglasica oko miraza?

Odvjetnica pri Visokom sudu, Kamini Jaiswal, krivi policiju radi provođenja mankave istrage pri samomo otkrivanju zločina.

Ali policija je samo jedan dio velike lepeze kulturoloških faktora koji su povezani uz porast kriminala nad ženama. Ranjana Kumari, aktivistkinja za ljudska prava, kaže da je gospodarski rast zemlje jedan od razloga zašto dolazi do toliko nasilja vezanog uz miraz.

Nalwa naglašava kako se ubojstva događaju u svim razinama indijskog društva i to ne samo u nižoj ili srednjoj klasi:

“I viši društveno-ekonomski slojevi su jednako uključeni u takvu praksu. Čak niti visoko obrazovana klasa ljudi ne kaže NE mirazu. To je ukorijenjeno duboko u našem društvu.”

Postotak osuđenih za ovu vrstu zločina je razočaravajuće malen: prošle godine, samo je 32% okrivljenih posto osuđeno na kaznu.

Porast zločina protiv žena u Indiji

Maleno opadanje u broju smrti vezanih uz miraz od 2011. do 2012. godine je marginalan i pokazuje “porast raznolikosti u nasilju nad ženama”, ocjenjuje Telegraph. Od 2011. do 2012., porastao je broj prijavljenih slučajeva, i to sa 99,135 na 106,527 slučaja nasilja koje je počinjeno od strane supruga ili njegove obitelji prema supruzi. Ne samo da je dobar dio ovih slučajeva nasilja povezan sa razmiricama oko miraza, već “mnogo ubojstava radi miraza izuzetno okrutno izvršavaju muškarci i njihove obitelji”, prenosi Telegraph.

Izvješće Indijskog NCRB (Nacionalni ured za evidenciju zločina) je objavljeno u isto vrijeme kada je počela rasti svijest o zločinima nad ženama, nakon što je prošlog prosinca u Delhiju grupno silovana studentica (23). Prošle subote je osuđen jedan od sudionika u zločinu, no kako je u to vrijeme bio ispod 17 godina, osuđen je na tri godine u popravnom domu.

Presuda za ostala četiri muškarca koja su osuđena za ovaj zločin je donesena 10. rujna. Izražavajući frustraciju radi želje obrane da iznese još nekoliko svjedočenja pred sud, sudac je izjavio “Dovoljno ste dugo odugovlačili s ovim suđenjem”. Peti okrivljenik, vozač autobusa Ram Signh je pronađen mrtav u svojoj ćeliji u ožujku.

U ožujku je također i izglasan zakon kojim se traže teže kazne, uključujući smrtne kazne za silovatelje. Vlada je zatražila i mogućnost brzog suđenja za dokazivanje silovanja.

Moraju se poštovati kulturološki okviri

Silovana žena je izjavila za BBC kako ona, i godinama nakon, još uvijek pokušava doći do pravde. Očito postoji potreba za bržom pravosudnom reakcijom od ove koju je jedna aktivistkinja nazvala “škripavi kriminalni pravosudni sistem” kako bi se optužilo i osudilo one koji su počinili silovanje. Ali niti jedan političar još nije javno izrekao stav o širim kulturološkim faktorima uključujući klasu, obrazovanje i stavove prema ženama.

Prema izvješću BBC-a, “mnogo je dokaza da i bogatiji, educiraniji slojevi stanovništva u Indiji mogu biti i jesu seksisti u stavu prema djevojkama i ženama.” Radi tradicionalnog stava da je bolje imati sina u ruralnim selima i u srednjem sloju koji obitava u gradovima, tisuće djevojčica bude abortirano svake godine, uz mito koje medicinari prime kako bi otkrili spol djeteta. Rezultat je (kao i u Kini, gdje je želja za muškim djetetom i dalje način razmišljanja) neravnomjerni postotak u broju muškaraca i žena, što dovodi do porasta trgovine ženama i djevojčicama iz ruralnih područja u gradove i iz drugih zemalja, uključujući Nepal, radi braka i prostitucije.

Šokirani brutalnošću koju je morala proći studentica silovana u prosincu – i radi ostalih prijava silovanja u cijeloj Indiji – mnogi su se pridružili protestima. Filmska industrija u Indiji, Bollywood je pod pritiskom da “obrazloži pjesme i filmove koji portretiraju žene kao seksualne objekte”. Socijalna radnica Uma Subramanian naglašava kako dječaci moraju biti naučeni da “poštuju žene i kontroliraju svoje nagone” i kako nije potrebno upirati prstom u nekoga, već zajedno raditi, jer “svatko od nas zasebno je kriv za šutnju”.

Porast broja žena ubijenih radi miraza i zlostavljanih od strane supruga ili rođaka dokazuje da nasilje žene u Indiji doživljavaju kako izvan, tako i u vlastitim domovima.

Prevela i prilagodila Marinella Matejčić