U fokusu

Izvještaj HRW

Ekvador: žrtvama silovanja uskraćen legalan i siguran pobačaj

Ekvador: žrtvama silovanja uskraćen legalan i siguran pobačaj

Restriktivni zakoni o pobačaju u Ekvadoru ugrožavaju zdravlje i život žrtvama silovanja, poručio je Human Rights Watch u svom izvještaju. U kasnom kolovozu ove godine National Assembly će povesti raspravu o velikim promjenama u kaznenom sustavu. Nejasno je hoće li prijedlog iz 2012. godine o uklanjanju kazne za izvršavanje pobačaja u slučaju silovanja otići korak dalje u raspravama ove godine.

U izvještaju dugom 26 stranica, “Žrtve silovanja kao kriminalke: ilegalni pobačaj nakon silovanja u Ekvadoru“, ustanovljeno je da ekvadorski kazneni zakon ograničava ženska reproduktivna prava zabranjujući pobačaj uz svega par iznimki, čak i u slučaju trudnoće koja je nastala kao posljedica seksualnog zlostavljanja. Kazneni zakon predviđa kazne koje se kreću od jedne do pet godina zatvora za žene i djevojke koje izvrše pobačaj. Liječnici/ce koji/e omoguće izvođenje pobačaja podliježu još strožim kaznama. Takve kazne tjeraju žene i djevojke na ilegalan i nesiguran abortus, što se kosi s naporima Ekvadora da smanji materinsku smrtnost i ozljede.

“Žena ili djevojka koja je pretrpjela traumu silovanja ne bi trebala strahovati od zatvora ako se odluči za pobačaj”, rekla je Amanda Klasing, američka istraživačica ženskih prava u Human Rights Watchu. “Kriminaliziranje pobačaja za žrtve silovanja ne samo da krši ženska prava, već ugrožava i njihovo zdravlje i život.”

The National Assembly bi trebao osigurati da sve silovane žene i djevojke imaju pristup zdravstvenoj njezi, uključujući i pobačaj ako ga žele, rekao je Human Rights Watch. Također bi trebao modernizirati jezik u kaznenom zakonu uklanjajući uvredljive i nejasne iznimke za pobačaj za “slaboumne i bezumne” žene i eliminirati kazne za sve pobačaje na zahtjev, uključujući i slučajeve silovanja.

Predsjednik Rafael Correa javno je izjavio, uključujući i svoj Twitter profil tijekom srpnja 2012. godine, da će uložiti veto na bilo kakvu legalizaciju koja bi u kaznenom zakonu proširila uvjete za legalan abortus. Predsjednik Correa bi trebao odustati od takvog stava koji može rezultirati još gorim posljedicama za žrtve silovanja.

U razdoblju između svibnja i srpnja 2013. godine, Human Rights Watch intervjuirao je 37 žena i djevojaka, od kojih je gotovo polovica afro-ekvadorskog podrijetla, koje su zatražile zaštitu reproduktivnog zdravlja ili pomoć zbog rodnog nasilja. Također su razgovarali s 22 službenice i stručnjakinje za ženska prava i 45 liječnika/ca iz privatnih i javnih zdravstvenih ustanova.

Službeni podaci pokazuju kako su komplikacije tijekom pobačaja – bilo legalnog ili ilegalnog – uzrokovale smrt barem deset žena u Ekvadoru 2011. godine. Broj žena i djevojaka koje su umrle zbog ilegalnog i nesigurnog pobačaja je i veći jer su takve smrti zabilježene kao smrti zbog medicinskih stanja povezanih uz pobačaje, ali ne i direktno uz sam pobačaj. Dio od 93 smrtna slučaja koji su povezani uz postporođajno krvarenje, sepsu i “nedefinirane razloge” mogli bi biti rezultat nesigurnog pobačaja, izvještavaju iz Human Rights Watcha. Bolnice u Ekvadoru 2011. godine liječile su više od 23.000 slučajeva bolesti, invaliditeta ili fizičkih povreda povezanih s “nedefiniranim” pobačajem.

Liječnik u Quitou ispričao je Human Rights Watchu slučaj 24-godišnje žene koja je došla u glavnu reproduktivnu bolnicu u Quito s unutarnjim krvarenjem i otvorenom maternicom zbog nesigurnog pobačaja. Unatoč tome što su liječnik i njegovi/e kolege/ice istog trena poduzeli/e potrebne mjere, žena je umrla u njegovim rukama. “Kada se pobačaj izvodi ilegalno, žena je u tome sama”, rekao je. “Sve informacije o tom pobačaju umrle su s njom.”

Žene i djevojke u Ekvadoru pate od visoke stope nasilja, uključujući i silovanje. Vladina studija iz 2011. godine koja je obuhvatila gotovo 19.000 kućanstava u sve 24 provincije u državi pokazala je da je 60 posto ženskih ispitanica iskusilo neku vrstu rodnog nasilja u životu; 26 posto njih prijavilo je i seksualno nasilje.

U zdravstvenoj klinici u San Domingu, dva su liječnika u zasebnim intervjuima ispričali Human Rights Watchu slučaj žene koju su dvaput liječili zbog posljedica pobačaja, najprije u travnju, a zatim u lipnju. Oba su liječnika prije toga imala dokaz da je žena imala nasilnog partnera, no nisu dalje ispitivali ženu o nasilju od strane partnera niti su prijavili zlostavljanje vlastima zbog straha da bi ženu mogli optužiti da je sama izazvala pobačaje.

Human Rights Watch zaključio je kako uključivanje pobačaja kao kriminalne radnje u ekvadorskom kaznenom zakonu rezultira sljedećim:

  • onemogućuje detekciju i prevenciju seksualnog i rodnog nasilja
  • doprinosi materinskoj smrti i ozljedama
  • stvara prepreke ženama i djevojkama kojima je potrebna medicinska zaštita
  • potiče negativne stereotipe i nejednakosti za žene i djevojke s poteškoćama

Kako bi poboljšala zaštitu žena i djevojaka u Ekvadoru od nasilja i poštivala njihova prava – uključujući pravo na život, fizički integritet, zdravlje i nediskriminaciju – ekvadorska vlada mora dekriminalizirati pobačaj. Trebala bi odmah ukloniti kazne za sve žene i djevojke koje traže pobačaj zbog silovanja i promijeniti uvredljive pojmove u kaznenom zakonu koji se odnose na žene i djevojke s poteškoćama.

Vlada bi također trebala poboljšati prikupljanje podataka o reproduktivnom zdravlju. To bi trebalo uključivati pokrivanje troškova tretiranja komplikacija nastalih od nesigurnog i ilegalnog pobačaja i preciznije praćenje smrti i ozljeda uzrokovanih nesigurnim, ilegalnim pobačajem.

Široka zabrana pobačaja doprinosi materinskoj smrtnosti i visokoj stopi mortaliteta. Ekvador je razvio progresivne norme, protokole i kliničke upute vezane uz materinsko i reproduktivno zdravlje, no nedavne službene statistike pokazuju kako to ne doprinosi cilju smanjivanja materinske smrtnosti do 2015. godine.Vlada procjenjuje kako je stopa materinske smrtnosti 2011. godine bila dvostruko viša nego 2006. godine: dok je 2006. godine bilo 48 smrtnih slučajeva na 100.000 živih poroda, 2011. godine se taj broj povećao na 105.

“Žene koje su žrtve silovanja ne bi trebale biti i žrtve vlade kada odluče prekinuti trudnoću”, rekla je Klasing. “Ekvadorski zakonodavci/ke bi trebali/e iskoristiti priliku promjene kaznenog zakona da uklone opasna ograničenja za pobačaj, osobito kada se radi o silovanju.”

Prevela i prilagodila Tea Stipan