U fokusu

AFRIČKE, BLISKOISTOČNE I KARIPSKE ZEMLJE:

Rusija nije jedina zemlja s antigej zakonima

Rusija nije jedina zemlja s antigej zakonima

Događaji u Rusiji oko anti-gej zakona dosegla su svoj klimaks i izazivaju osudu diljem svijeta. Međutim, zaboravlja se da postoje zemlje koje već duži period vremena imaju takve zakone i koji su još oštriji.

Prema izvještaju UN-a izdatom 2011. godine, istospolne veze su zakonom kažnjive u 76 zemalja svijeta.

Nekoliko zemalja koje su nedavno donijele ili imaju posebno oštre anti-gej zakone su:

Kamerun

“Homoseksualno ponašanje je kriminalno djelo u 38 država Afrike, i u mnogim, zakoni postaju stroži”, kaže Boris Dittrich, direktor programa zagovaranja LGBT prava pri Human Rights Watch-u.

Homoseksualno ponašanje u Kamerunu je kažnjivo novčanom kaznom ili kaznom zatvora do pet godina. Prošlog mjeseca Eric Ohena Lembembe, najpoznatiji aktivist za LGBT prava u ovoj zemlji je pronađen ubijen u svom domu, nakon što je prošao mučenje.

U Kamerunu su posebno meta gej muškarci, dovoljna je sms poruka u kojoj jedan muškarac izražava ljubav drugom ili isuviše feminiziran izgled, da bi se osoba našla iza rešetaka. Osim toga, dešavaju se česti napadi na LGBT organizacije, na Kamerunsku fondaciju za AIDS, čiji je Lembembe osnivač i Alternativni Kamerun, koja je u lipnju spaljena do temelja.

Uganda

Uganda je zemlja sa jednim od najstrožih anti-gej zakona, koji se kreću od 14 godina do doživotnog zatvora.

Osim toga neki političari su tražili uvođenje Anti-homoseksualnog zakona, koji sadrži doživotnu kaznu zatvora za “teško homoseksualno ponašanje”. Također, jedan od članaka zakona navodi da bilo tko može biti krivično gonjen, ako ne obavijesti vlasti u roku od 24 sata, da znaju da je netko gej, sa kaznama do tri godine zatvora. Još jedan član navodi da državljani/ke Ugande mogu biti krivično gonjeni/e za homoseksualne aktivnosti počinjene van granica te zemlje. Zakon se nakon međunarodnih osuda za sada nalazi u ladici.

{slika}

Burundi

U travnju 2009. g. donijet je zakon o zabrani homoseksualne aktivnosti, sa zatvorskim kaznama od dva mjeseca do tri godine. Izvještaj US State Depertmenta, iz 2011., navodi da nitko u Burundiju nije bio uhićen ili osuđen po tom zakonu. Jessica Stern iz International Gay and Lesbian Human Rights Commission tvrdi da je donošenje takvih zakona u sub-saharskim najsiromašnijim dijelovima Afrike, politički potez, jer se osigurava skretanje pažnje s drugih prioriteta.

“To je odlična politička strategija – naći one koji su najomraženiji i obrušiti se na njih”, navodi Sternova. “Tada ljudi zaborave na to da li su škole popravljene ili ne i da li se bogati bogate na račun siromašnih”.

Iran

Po Kaznenom zakonu Islamske Republike Iran usvojenom poslije revolucije 1979. g. , smrt je moguća kazna za homoseksualnost. Ljubljenje drugog muškarca ili žene u javnosti kažnjava se sa 60 udaraca bičem.

Međunarodne grupe za ljudska prava su sakupile dokaze da su u Iranu pogubljivani  gej muškarci na osnovu optužbi za homoseksualnost i dokumentirale slučajeve uhićenja, zatvaranja i fizičkog zlostavljanja LGBT osoba na temelju njihove seksualne orijentacije ili veze sa ostalim članovima/icama LGBT zajednice.

Nova verzija Kaznenog zakona, iz maja 2013. g. krivičnim djelom smatra homoseksualni identitet, a ne pojedine činove, i kažnjava se sa 31 do 74 udarca bičem.

Glavni tajnik iranskog Visokog vijeća za ljudska prava opisao je homoseksualnost kao bolest, a bivši predsjednik Mahmoud Ahmadinejad kao “nešto što mi nemamo u našoj zemlji”.

Katar

Katarski anti-gej zakoni su došli pod lupu javnosti, kao i oni u Rusiji, jer se tu 2022. g. održava Svjetsko prvenstvo u nogometu. Homoseksualnost je kažnjiva sa 17 godina zatvora po katarskim zakonima.

Pored građanskog krivičnog zakona, islamski šerijatski zakon, se također primjenjuje, doduše samo na muslimane. Kazna je smrt za homoseksualne činove koje su počinile vjenčane osobe i šibanje za homoseksualne činove koje su počinile nevjenčane osobe.

Jamajka

Zakoni koji zabranjuju muške homoseksualne odnose u Jamajci su ostavština britanske kolonijalne vladavine, koji su na snazi u još jedanaest bivših kolonija na Karibima.

“Stari Viktorijanski zakon je uvezen iz Ujedinjenog kraljevstva u sve njegove kolonije – Indiju, kao i na Jamajku i Karibske otoke – i tu se zove “sodomski zakon”, objašnjava Dittrich.

“Sodomski zakoni” (formalno Akt Prekršaj protiv osoba) su institucionalizirani u Jamajci 1864. g. Premda skoro nikada nisu primjenjivani, kazna je do deset godina teškog rada. “Sodomija” je ograničena na muškarce, lezbijski odnosi nisu zakonski kažnjivi.