U fokusu

Prve kritike na superjunakinju u burki

Šalje li superjunakinja odjevena u burku krivu poruku?

Šalje li superjunakinja odjevena u burku krivu poruku?

Burka Osvetnica je prva pakistanska maskirana osvetnica – nova superjunakinja koja promiče snagu žena u svojoj zemlji. Međutim, nova animirana junakinja odjevena je u burku što je uzrokovalo nemali broj kontroverza u Pakistanu i šire.

Animirana akcijska komedija uključuje Jiyu, učiteljicu s tajnim borilačkim vještinama koja, poput nindže, koristi crnu burku kako bi sakrila svoj identitet dok se bori s lokalnim negativcima koji žele zatvoriti žensku školu u kojoj ona radi. Naoružana samo knjigama i olovkama, junakinja šalje djeci moralnu poruku o važnosti obrazovanja i prihvaćanja onih koji su drugačiji.

Istina, takve su poruke prijeko potrebne u zemlji koja prolazi strašne društvene i sektaške nemire te u kojoj je 88 posto djevojaka nepismeno.

S obzirom na nedavne događaje, serija je nesumnjivo dobro tempirana. Još 9. listopada 16-godišnja Malala Yousafzai nastrijeljena je u glavu i vrat tijekom neuspjelog pokušaja njenog ubojstva od strane talibanskih plaćenika. Yousafzai, poznata po svojim otvoreno iznesenim stavovima o obrazovanju i ženskim pravima, trenutno je izuzetno važna osoba u Pakistanu, budući da se djevojke i žene bore kako bi nadišle represiju u toj zemlji.

Kada su ga upitali o izboru odjeće za Jiyu, Aaron Haroon Rashid, autor serije (i pakistanska pop-zvijezda), odgovorio je: “(Burka) nije znak represije. Burku koristi kako bi sakrila svoj identitet, kao i ostali superjunaci. Budući da je žena, mogli smo je odjenuti poput Žene-mačke ili Super-žene, ali to vjerojatno ne bi funkcioniralo u Pakistanu.”

Međutim, ne slažu se svi s izborom odjeće. Unatoč činjenici da Jiya prkosi mnogim stereotipima, neki kritičari negoduju da veo od glave do pete utvrđuje postojeće religijske i konzervativne vrijednosti. Burka je, uvjeravaju, simbol ženske represije.

Marvi Sirmed, aktivistkinja za ljudska prava, objasnila je svoje viđenje BBC-ju:

“Kako kao izvor moći može služiti simbol koji ponižava i omalovažava žensku moć? Hodanje uokolo u burki je poput hodajućeg zatvora – ističući simbol koji je tako usko povezan s podčinjenosti žena. I sada se burka – simbol represije – nanovo formira kao simbol otpora. Ne slažem se s tim.”

Važno je naglasiti kako ne vide sve žene – feministkinje ili ne – burku ili hijab na ovakav način.

 

Prevela i prilagodila Sara Sharifi