U fokusu

MRAČNA STRANA REVOLUCIJE

Egipat: Sustavnim silovanjima protiv prosvjednica

Egipat: Sustavnim silovanjima protiv prosvjednica

Kako bi zastrašili žene i spriječili ih da sudjeluju u prosvjedima, svrgnuti egipatski predsjednik Mursi je sa svojim političkim saveznicima naredio silovanja prosvjednica na trgu Tahrir, upozoravaju egipatske udruge

Dok egipatski narod slavi svrgnuće bivšeg predsjednika Muhameda Mursija među njima ima onih kojima i nije do slavlja. Naime, na ovim posljednjim prosvjedima, baš kao i na prosvjedima 2011. ponovilo se ono na što se upozoravalo, ali je ostalo bez odjeka. Za vrijeme prosvjeda na trgu Tahrir silovano je skoro sto žena, objavili su iz Human Rights Watcha.

Većina silovanja dogodila se pred kraj prosvjeda, a većina žrtava morala je zatražiti liječničku pomoć zbog teških ozljeda. Neke su žene bile žrtve grupnog silovanja, dok su ostale završile u bolnici jer su osim što su bile silovane ozlijeđene noževima i sličnim oštrim predmetima.

Nakon prosvjeda prije dvije godine kada je srušen diktator Mubarak brojne udruge i organizacije upozorile su na silovanja koja su se i tada dogodila, ali izostala je reakcija vlasti. Nova vlast samo je poručila kako ništa ne može napraviti, te da je za silovanja odgovorna bivša vlada. Međutim, priča je naravno puno dublja nego što se želi predstaviti. To nisu incidenti razularenih prosvjednika, već zapravo smišljena i dobro isplanirana akcija kojom žene u Egiptu nastoje zastrašiti kako bi odustale od bilo kakvog političkog angažmana, čak i od prosvjeda.

Vladajuća stranka bivšeg predsjednika Mursija je bila ta koja je praktički dogovarala ovaj monstruzni plan. Mursijevi politički saveznici doslovno su plaćali kojekakvim bandama koje su na trgu Tahrir imale samo jedan zadatak, a to je da siluju žene koje se tamo zateknu. Egipatski aktivisti od početka prosvjeda pokušavaju upozoriti na ovaj barbarski čin, no veću pažnju javnosti dobili su tek kada su Mursijevi plaćenici silovali strane novinarke. Zadnja je bila jedna nizozemska novinarka, a ista stvar se dogodila i prije dvije godine. Javnost je tada za ovu divljačku metodu kojom se žene nastoji spriječiti da se politički angažiraju doznala tek kada je grupa muškaraca za vrijeme slavlja nakon svrgnuća Mubaraka silovala poznatu novinarku CBS-a Laru Logan.

U Egiptu je za silovanje predviđena kazna doživotnog zatvora ili smrtna kazna. Aktivistima i silovanim ženama to daje barem nekakvu nadu da mogu tužiti napadače, ali šansa da budu pronađeni gotovo je nikakva. Osim toga, dokaza da su se silovanja događala uz odobravanje pa čak i naredbu vlasti gotovo da i nema. Udruga OpAntiSh (Operation Anti-Sexual Harassment, trenutno je najaktivnija udruga u Egiptu koja pokušava izboriti pravdu za žrtve, no čini se da vode uzaludnu bitku. Naime, do danas nijedan napadač nije pronađen i uhićen i mala je vjerojatnost da će se uskoro nešto promijeniti. Iako aktivisti i žrtve nemaju konkretne dokaze da su silovanja naručena s najvećeg političkog vrha, do sada su skupili brojna svjedočenja, te napravili detaljnu statistiku gdje, kada i kako su se silovanja dogodila i uzorak je identičan slučajevima iz 2005. Tada se također dogodio niz seksualnih napada na žene za vrijeme prosvjeda protiv tadašnjeg predsjednika Mubaraka, koje je organizirala egipatska tajna policija. Taj je slučaj poznat pod imenom ‘Crna srijeda’.

Napadi se događaju gotovo uvijek na isti način. Većina silovanja se dogodila na istom mjestu na trgu, čak i otprilike u isto vrijeme, a najčešće počinje tako da veća grupa muškaraca okruži ženu, oko nje formiraju živi zid tako da joj nitko ne može pomoći. Oni koji pokušaju pomoći napadnutim ženama vrlo često budu također napadnuti, a napadači navodno po napadu dobiju oko četrdeset dolara.

Silovanja koja se ponavljaju na svim prosvjedima u Egiptu tijekom godina je metoda koju egipatske vlasti, bez obzira o kome se radi uvijek koriste kao oružje protiv žena koje se žele politički aktivirati. No, unatoč ovom divljačkom i nehumanom načinu kojim se žene nastoji neutralizirati, broj žena na prosvjedima se ne smanjuje. Međutim, seksualno zlostavljanje u Egiptu nije samo političko pitanje već i društveno. Ono je naime jako ukorijenjeno u egipatsku kulturu, a istraživanja nekoliko egipatskih udruga pokazalo je da je 62 posto muškaraca u Egiptu sudjelovalo u seksualnom zlostavljanju, a među tih 62 posto je čak 53 posto muškaraca koji smatraju da su žene same bile krive što su zlostavljane. Upravo taj odnos i stav prema silovanjima je razlog zbog kojih se u Egiptu vrlo rijetko prijavljuju ovakvi slučajevi. Broj silovanja raste, ali broj prijava je vrlo mali. Prošle godine je službeno prijavljeno tek 129 slučajeva silovanja, što aktivisti smatraju smiješnom brojkom.