U fokusu

"Stišajte se, djeco."

Srbija: srednjoškolci podržavaju diskriminaciju

Srbija: srednjoškolci podržavaju diskriminaciju

Rezultati istraživanja ukazuju na to da se LGBT populacija u Srbiji i dalje suočava sa diskriminacijom i netolerancijom, a u tome se ističu srednjoškolci, među kojima bi oko 80 posto podržalo diskriminaciju nad osobama drugačije seksualne orijentacije i da bi 38 posto mladića, uzrasta od 14 do 19 godina opravdalo nasilje nad pripadnicima LGBT populacije, dok samo 16 posto srednjoškolaca smatra da oni trebaju imati ista prava kao i svi ostali.

Istraživanje i godišnji izveštaj o položaju LGBT populacije koja je provela NVO Labris pokazuju da 48 posto ispitanika ne bi voljelo da mu LGBT osoba bude blizak prijatelj, a 40 posto šefica na poslu. Kao problem sa kojim se suočava LGBT populacija, Labris ističe i diskriminaciju na radnom mjestu. U tom je kontekstu pohvalila prvu presudu koja je na toj osnovi donešena, a odnosi se na diskriminaciju koja se dogodila u jednoj odvjetničkoj tvrtci.

Predstavnica Labrisa Jovanka Todorović pohvalila je prilikom predstavljanja izveštaja u srijedu izmjene Krivičnog zakonika u kojem sada postoji zločin iz mržnje, a uvrštena je i netrpeljivost prema različitoj seksualnoj orijentaciji. Labrs očekuje, kako je rečeno, da ove godine budu osigurani uvjeti za održavanje Parade ponosa, a u tome imaju podršku institucija poput ombudsmana, povjerenice za zaštitu ravnopravnosti i Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Rezultati istraživanja ukazuju na to da se LGBT populacija u Srbiji i dalje suočava sa diskriminacijom i netolerancijom, a u tome se ističu srednjoškolci, među kojima bi oko 80 posto podržalo diskriminaciju nad osobama drugačije seksualne orijentacije i da bi 38 posto mladića, uzrasta od 14 do 19 godina opravdalo nasilje nad pripadnicima LGBT populacije, dok samo 16 posto srednjoškolaca smatra da oni treba da imaju ista prava kao i svi ostali.

Zamjenica ombudsmana Tamara Lukšić-Orlandić i povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić zbog toga su uputile oštre kritike Ministarstvu prosvete koje na to ne reagira, na šta utječe i neprilagođeni nastavni program i sadržaj udžbenika, koji podržava stereotipe. Naveden je primjer Hrvatske koja je u nastavne sadržaje za sve učeničke uzraste uvrstila i sadržaje koji potiču toleranciju različitosti i razumijevanje prema LGB populaciji.

“Još prije dvije godine upućena je preporuka Ministarstvu da izmjeni te sadržaje i dosad se to nije dogodilo”, rekla je Nevena Petrušić.

Ona je dodala i to da Ministarsvo nije usvojilo ni pravilnike koji bi definirali šta je diskriminatorno ponašanje u školama i kako treba postupati u takvim slučajevima. Uredu ombudsmana prošle godine upućene su dvije žalbe zbog povreda prava LGBT osoba. Prvi prijavljen slučaj je iz jedne ugostiteljske škole, u kojoj se učenik požalio na uvrede i maltretiranje pojedinih vršnjaka.

Zamjenica ombudsmana navela je primjer učenika koji je dajući iskaz o cijelom slučaju objasnio da su on i njegovi prijatelji u hodniku vidjeli “pedera” i zapitali se “šta će peder u školi, kada ovo nije škola za njih?”.

Tamara Lukšić – Orlandić istakla je i nedakvatnu reakciju škole, budući da je prosvjetni radnik koji je čuo sve uvrede upućene jednom učeniku rekao samo: “Stišajte se, djeco”.

Uredu ombudsmana obratio se i policajac koji je iz manjeg mjesta želio biti prebačen u Beograd, kako bi lakše mogao javno otkriti i živjeti sa svojom seksualnom orijentacijom. Njegov zahtjev je uvažen.