U fokusu

"To je kulminacija naših zaruka iz 1967. godine kada nismo ni sanjale da ćemo se moći vjenčati."

Edith Windsor i Thea Spyer: “Ljubavna priča koja se nastavljala”

Edith Windsor i Thea Spyer: “Ljubavna priča koja se nastavljala”

Edith Windsor i Thea Spyer bile su zajedno 40 godina prije nego što su se vjenčale 2007. godine. Kada je Spyer umrla 2009., od Windsor, usred tugovanja, zatraženo je da plati 363,000 dolara poreza jer vlada nije priznala njihov brak.

Windsor je uložila žalbu i pobijedila. Vrhovni sud je u prosincu pristao saslušati njenu žalbu na Defense of Marriage Act ili DOMA-u i donio odluku koja je Windsor “ispunila radošću”, kako je rekla Guardianu.

“Mislim da je DOMA pogrešna iz mnogih aspekata iz kojih diskriminira istospolne brakove i općenito homoseksualnu populaciju”, rekla je Windsor. “Nevjerojatno je zadovoljavajuće i ispunjavajuće biti tu gdje smo sada.”

Spyer bi bila ponosna na to što je postigla, rekla je. “Mislim da bi bila jako ponosna, sretna i zadovoljna da vidi koliko daleko smo došli. To je kulminacija naših zaruka iz 1967. godine kada nismo ni sanjale da ćemo se moći vjenčati.”

Čini se da se Windsor, dobro odjevena 84-godišnjakinja koju se rijetko može vidjeti bez dugačke ogrlice od perli oko vrata, dobro snašla u ulozi javnog simbola borbe za bračnu jednakost. Ali to je uloga koju je bilo teško zamisliti u njenim 20-im godinama, kada se, tada Edith Schlain, udala za Saula Windsora, prijatelja svog brata. Par se razišao 1952., nakon manje od godinu dana.

“Rekla sam mu istinu”, prisjeća se Windsor u intervjuu za NPR ove godine. “Rekla sam: ‘Dragi, zaslužuješ puno više. Zaslužuješ nekoga tko misli da si najbolji jer to i jesi. A meni je potrebno nešto drugo.'”

Windsor je rođena u Philadelphiji 1929. godine, usred Velike depresije. Njeni su roditelji izgubili kuću i posao nedugo nakon njenog rođenja. U intervjuima se prisjeća kako se poistovjećivala s glavnim muškim likovima u filmovima koje je gledala odrastajući, a ne sa ženama koje su oni nastojali zadiviti. Unatoč tim osjećajima, nije imala predodžbu o tome kakav bi joj bio život kao lezbijki.

“Nisam mogla zamisliti život na takav način”, rekla je Buzzfeedu. “Htjela sam biti kao i svi drugi. Udaš se za muškarca koji će te uzdržavati – nikad mi nije palo na pamet da bi trebala samostalno zarađivati niti sam se obrazovala kako bi to mogla.”

Razvod je značio da Windsor sada mora upravo to učiniti. Zadržala je prezime iz braka, ali je promijenila svoj život preselivši se u New York i usredotočivši se na karijeru. Radila je kao tajnica dok je istovremeno studirala na Sveučilištu Nex York. Kada je diplomirala s diplomom iz matematike, zaposlila se u IBM-u.

Windsor je rekla kako je osjećala ljubomoru kada je vidjela da druge žene zajedno izlaze, ali joj je i dalje bilo teško otvoreno priznati da je gej u New Yorku kakav je bio prije Stonewalla. Naposljetku, ipak je odlučila da joj je dosta.

“Oko 1962. godine više to nisam mogla izržati”, prisjeća se u filmu Edie & Thea: A very long engagement, koji je snimljen 2009. godine o njenom i Theinom životu i vjenčanju.

“Nazvala sam svog vrlo dobrog prijatelja i rekla mu da ako zna kamo lezbijke izlaze, neka me odvede. Neko je doveo Theu i upoznao me s njom i jednostavno smo počele plesati.”

To se dogodilo u Portofinu, restoranu u Greenwich Villageu. Par je nastavio plesati sve dok, kako Windsor kaže, nije napravila rupu u čarapama. Išle su na partije, tamo plesale, što je trajalo dvije godine prije nego što su prohodale. Spyer ju je zaprosila 1967. godine s brošem, a ne prstenom – Windsor se nije htjela suočavati s pitanjima kolega s posla o pretpostavljenom budućem suprugu.

“Bila je to ljubavna afera koja se samo nastavljala”, kaže Windsor. “Stvarno jest. Otprilike tri tjedna prije nego što je umrla, Thea mi je rekla: “Isuse, mi smo još uvijek zaljubljene, nismo li.'”

Par se preselio u stan nedaleko od Washington Squarea na Manhattanu, gdje Windsor i dalje živi, a zajedno su kupile i kuću u Southamptonu, na Long Islandu. Windsor je došla do najviše pozicije u IBM-u, a Spyer je primala pacijente u njihovom stanu. U godinama koje su slijedile uz Stonewall pobunjenike, obje su marširale i borile se za jednaka prava.

1977. godine, u 45. godini, Spyer je dijagnosticirana s multiplom sklerozom. Još uvijek su mogle plesati, kako je Windsor rekla Buzzfeedu, kad bi Spyer bacila svoje štake na plesnom podiju i vodila sa zdravom nogom.

Kako se Spyerino zdravlje pogoršavalo, Windsor je s vremenom postala njena njegovateljica na puno radno vrijeme. Pripremanje za krevet trajalo je sat vremena, priprema za odlazak iz kuće ujutro tri do četiri sata, rekla je u intervjuu za NYU magazin.

2007. godine, Spyerini liječnici rekli su joj da ima još godinu dana života.

“Nakon što je čula lošu prognozu, probudila se iduće jutro i pitala me: ‘Želiš li se još uvijek vjenčati?”, kaže Windsor. “I rekla sam da. A ona mi je odgovorila da želi i ona.”

Par je odletio u Kanadu iste godine sa šest prijatelja i vjenčao se u Torontu. Windsor je nosila bijelo, Thea je bila sva u crnom. Ceremoniju je vodio kanadski sudac Harvey Brownstone, prvi javno izjašnjeni gej sudac.

“Mnogo me ljudi pita zašto se vjenčati”, rekla je Windsor u obraćanju Vrhovnom sudu u ožujku, kada je bilo saslušanje njenih argumenata protiv Dome.

“Meni je bilo 77, Thei 75 godina, možda smo bile i starije tada, ali činjenica je da su nas svi tretirali drugačije. Ispada da je brak drugačiji.”

“Pitala sam nekoliko dugovječnih parova, gej parova koji su se vjenčali je li bilo drugačije iduće jutro i uvijek sam dobila isti odgovor: “Da. Ogromna je razlika.”

Manje od dvije godine nakon vjenčanja, Spyer je umrla. Mjesec dana nakon toga, Windsor je imala srčani udar.

“Usred svoje tuge, shvatila sam da nas vlada tretira kao strance, a to je značilo plaćati ogromnu svotu poreza. I to je značilo prodaju puno stvari kako bih mogla platiti, što nije bilo lako. Živim na vlastitim primanjima i nije bilo lako”, rekla je.

Dva niža suda već su presudila da je protuustavno da Windsor mora platiti 363,000 dolara poreza. Odvjetnici koji su predstavljali Windsor argumentirali su na Vrhovnom sudu da Doma krši Ustav ne prepoznavajući njen brak sa Spyer.

Kada je Guardian razgovarao s Windsor u prosincu, kada je Sud pristao saslušati Windsor, radost u njenom glasu bila je očita. Također je bila optimistična po tom pitanju.

{slika}

“Zaista vjerujem u Vrhovni sud. Najprije zbog toga što sam najmlađa u svojoj obitelji i pravda mi puno znači – oni mali se obično naguravaju po strani. Vjerujem Vrhovnom sudu, vjerujem Ustavu – stoga vjerujem da ćemo pobijediti.”

I izgleda da je bila u pravu.

Prevela i prilagodila: Tea Stipan