U fokusu

mame mogu sve?

Mogu li žene zaista nastaviti karijeru nakon što su je prekinule zbog djece?

Mogu li žene zaista nastaviti karijeru nakon što su je prekinule zbog djece?

Nekima uspijeva, ali prepreke na koje žene nailaze nakon podužeg perioda izbivanja s posla mogu često biti nepremostive. Situacija da se stari posao promijenio ili nestao kada se odluče vratiti svojem starom poslodavcu nakon što su rodile nije rijetka.

 Premijere, 12-satno radno vrijeme i putovanja preko Atlantika bila su uobičajena tjedna ruta za Kath McDonald (41) koja je devet godina radila u filmskoj industriji. Nosila je odjeću Vivienne Westwood i šminku po najnovijim trendovima. Posao je bio zahtjevan, ali je bio dobar i bila sam cijenjena, nisu htjeli da odem, a kad sam otišla čula sam obećanja poput ‘ovdje će uvijek biti posla za tebe’ i ‘vrati se kad god želiš’, rekla je Kath.

 No, nakon što je otišla kako bi rodila svoje prvo dijete, obećanja su već bila prekršena. “Provela sam 16 mjeseci sa svojom kćeri i onda se vratila u staru firmu. Bilo je to početak recesije, ljudi su bili zabrinuti. Moj stari šef se preselio, a staro mjesto puno mladih entuzijastičnih ljudim koji su me gledali kao da sam ludi dinosaur. Mislila sam i mislila i odlučila roditi još jedno dijete, možda otići na usavršavanje, ali nekako je sve otišlo u krivo.”

 Sada čisti kuće dok su njena djeca u školi i boji se budućnosti. “Moram se vratiti natrag na posao, ali to je zaista zastrašujuće. Bila sam na intervjuu za posao u Marks & Spenceru i skoro doživjela napadaj panike. Nekad sam znala zivkati Leonarda DiCapria, a sada nosim gumene rukavice i čistim tuđe zahode.”

 Pjevačica Lily Allen ovog je proljeća započela svoj povratak na pozornicu nakon što je četiri godine provela kod kuće s djecom. Rodila sam dvoje djece, ali iako ih jako volim, nikad neću bit tip osobe koja sjedi kod kuće cijeli dan i igra se plastičnim igračkama, komentirala je Allen.

 Prošli je tjedan Ruby McGregor-Smith, predsjednica Ženskog poslovnog vijeća, izjavila kako bi Britanija mogla stvoriti radna mjesta za većinu od 2,4 milijuna nezaposlenih majki koje bi voljele opet imati posao u roku od sljedećih pet godina kada bi se usvojili neki fleksibilniji uvjeti. Dodala je kako se žene ne bi trebale nastojati uklopiti u sadašnju ekomoniju već je ‘oblikovati’.

 Gaby Hinsliff, bivša urednica u Observeru za političke teme, koja je dala otkaz u 2009. kako bi mogla provoditi više vremena sa svojim sinom, vodila je ovaj vikend debatu na Mumsnet WorkFestu. Izjavila je kako je broj alfapovratnica, poput Lily Allen, u porastu. One se ne vraćaju samo na svoj stari posao, već i u svoje zvjezdane karijere.

{slika}

 Hinsliff je intervjuirala nekoliko žena za koje kažu da su se ‘odrazile’ i upire prstom na McGregor-Smith čiji je odmor od karijere trajao 18 mjeseci i profesoricu Margaret Rayman koja je 17 godina izbivala, a onda se vratila u znanost i došla do značajnih otkrića u prehrani. Sama Hinsliff kaže:”Nitko ne smatra da je ovakav povratak lagan. Sve žene koje sam intervjuirala su se na početku morale boriti, a najblji savjet za iscrpljene roditelje koji su u iskušenju da se odreknu posla jest rad na pola radnog vremena, ako si to možete priuštiti, i da su vam sve mogućnosti otvorene.”

 Ali može li zaista žena koja ostavlja karijeru kako bi imala djecu očekivati da će se vratiti na sličan položaj unutar radne snage? Alexa Kerr, savjetnica za razvoj karijere i direktorica firme koja se istim bavi, daje niječan odgovor. “Mislim da se to sad već univerzalno podrazumijeva. Svi moramo prihvatiti da stvari neće biti iste.”

 McGregor-Smith i Allen nisu norma. Kerr kaže kako su samopouzdanje i vještina da se znamo prodati ključni trikovi u povratku na posao, ali su to istovremeno i kvalitete koje su žene za vrijeme boravljenja doma s djecom najvjerojatnije izgubile. “Naš je cilj porast samopouzdanja, kao ohrabriti  samu sebe i prihvatiti da će vaši osjećaji možda podivljati. Ali također i naučiti reći ne kad se jednom vratite na posao. Kad je žena učinkovita kućanica, sav je posao na njoj, a kada se vrati na posao potrebna joj je pomoć koja će je rasteretiti. Potrebna joj je potpora.”

 “Ovdje imamo puno različith primjera, od mame koja je uzela porodiljni dopust i vraća se možda na isto radno mjesto ili u istu organizaciju, ali na drugo radno mjesto. Neke druge mame izbivale su dulji period vremena i vraćaju se u granu industrije gdje je tehnologija napredovala i one se ponovno moraju dokazati. One se najviše boje. Ali morate dobro promotriti svoje majčinske vještine i prepakirati ih poslodavcu: danas se radi o tome kako se prezentirate.”, istaknula je Kerr.

 Savjetnici za razvoj karijere poručili su majkama da se sjete načina na koji pričaju s djecom: one izgrađuju svoju djecu i isto to moraju napraviti i za sebe.

 Konferencija koju je organizirao Mumsnet u Londonu okupio je dosta govornika/ca čiji je cilj pomoći majkama da pronađu taj toliko bitan put do posla. “Klinike za karijeru” i njihovi savjetnici postaju sve popularniji među majkama kojima je zastrašujuća pomisao na njihove poslove koji ih ispunjavaju.

 Justine Roberts, suosnovačica i izvršna direktorica u Mumsnetu i majka četvero djece, kaže kako je ideja Workfesta pružiti pomoć onima koji se žele vratiti natrag na posao ili koji žele promijeniti svoj radni život nakon pauze u karijeri. Ponekad je ono što je zaista potrebno samo malo inspiracije i vjera u saznanje da se nakon odmaka može izgraditi uspješna karijera.

{slika}

 Ona je radila kao ekonomistkinja prije nego je rodila djecu, a za sam događaj kaže kako želi da on posluži kao katalizator u procesu traženja posla, ali i za to da poslodavci prepoznaju kako se malo fleksibilnosti može dugoročno isplatiti ako odluče zadržati prave ljude.

 “Htjela sam da Mumsnet bude organizacija koja će mnogim roditeljima dati do znanja što je prava istina. Rad je važan, ali obitelj je prva. Tijekom godina sam davala posao mnogim roditeljima koji su odabrali fleksibilno radno vrijeme – bilo na pola radnog vremena ili rad od kuće na nekoliko sati radnog vremena, ali i onima koji bi inače napustili svoje radno mjesto. Rezultat svega toga bio je da smo pronašli neke odlične ljude. I Mumsnetu, ali i sve većem broju drugih firmi potreban je fleksibilan pristup kako bi uspjele u ovom svijetu gdje imamo pristup svemu od nula do 24 sata.”

 Recesija i njeni posljedični rezovi najjače su pogodili žene. The Fawcett Society procjenjuje da će do 2015. godine prosječna majka koja podiže djecu izgubiti otprilike jednu mjesečnu plaću na godinu. Nezaposlenost među ženama porasla je za otprilike 20% između 2009. i 2012., dok je među muškarcima ta brojka 0.32%.

 U sferi radne snage, žene na porodiljnom dopustu u nepovoljnijem su položaju od svojih muških kolega koji lošije obavljaju posao. Zbog troškova oko brige za djecu mnoge ostaju kod kuće ili rade na pola radnog vremena, a jedna od značajnijih statistika je ona da je 54% žena zaposlenih na poslovima ispod njihovog potencijala. Od 100 kompanija obuhvaćenih FTSE-om, 17% direktorskih mjesta pripalo je ženama, u parlamentu su žene nadjačane 4:1, a u vladi 5:1. Razlike u plaći i mirovini ostaju. Razlika u plaći između mušakaraca i žena zaposlenih na puno radno vrijeme je 10%, a kod onih zaposlenih na pola radnog vremena 34%.

 Čak i žene s izrazito uspješnom karijerom se suočavaju s radikalnom promjenom položaja jednom kada dobiju djecu. Katie Powell stajala je na čelu korporacije više od jednog desetljeća. Napunivši 23 godine, postala je najmlađa direktorica u kompaniji Cable & Wireless. Vodila je pokretanje Thomson Reutersa, marke koju je Business Week svrstao na 34. mjesto. Ali u 2010. dok je bila na porodiljnom dopustu sa svojom kćerkom Molly, njena uloga preseljena je u New York. “Mislim da sam bila pomalo naivna. Vodila sam veliki tim. Imaš u glavi neku iluziju da možeš nastaviti tamo gdje si stao, ali kada sam se vratila, sve uloge koje su mi bile ponuđene uključivale su puno putovanja. Imati dijete je nevjerojatno putovanje, ali onda se vratiš među radnu snagu i suočiš se padom iz jedne direkotrske pozicije na karijernu nulu.”

Powell je napustila Thomson Reuters i 2011. pokrenula Mama Jeanius, marku traperica za trudnice. Također ima malu savjetodavnu tvtrku za unutarnji dizajn i vodi te dvije firme dok brine o svoje dvoje djece.

{slika}

 “Skrb o djeci koju si možemo priuštiti i fleksibilnost su očitvo dva velika problema. I dati ženama pravi alat. Mislim da svi moramo prigrliti rad od kuće. Troškovi brige o djeci mogu osakatiti kućanstvo. Postoji mnogo žena koje doslovno rade za ništa kada poplaćaju sve troškove čuvanja djece.”

 No, ističe da i poslodavci moraju napraviti svoj dio posla. “Budući da sam i sama poslodavka, ne zamaram se time gdje su moji zaposlenici sve dok svoj posao izvrsno obavljaju. Žene bi trebale biti fleksibilne, a radna mjesta im u tome trebaju pomoći. Naša generacija žena vjeruje u rečenicu da možemo imati sve, ali nalazimo i svoje probleme u tom neprestanom pokretu. To zahtijeva puno truda, discipline i organizacije.”

 Upozorila je, također, kako samostalno upuštanje u novi posao ne mora uvijek biti pravi potez. “Pokretanje vlastite firme ne mora uvijek biti pravo rješenje budući da je također izrazito zahtjevno i možda ćete morati uložiti puno više radnih sati nego da ste zaposlenik. Možete uložiti sve što imate, a puno novih firmi propada u prvih nekoliko godina. Ja sam bila izrazito motivirana za nastavkom karijere, za time da imam još jedan dio svojeg života koji nije vezan samo uz djecu, tako da je to bila moja ključna motivacija i žene trebaju dobro razmisliti imaju li je.”

 Lorraine Candy, glavna urednica Elle-a za Ujedinjeno Kraljevstvo, majka četvero djece i još jedna u nizu koja podupire WorkFest, složila se s Powell i istaknula u tweetu kako su fleksibilni radni sati “neprocjenjivi za posao”. 

Prevela i prilagodila: Ljiljana Žegrec