U fokusu

jedan svijet, jedna borba

Hitno i učinkovito djelovanje protiv femicida

Hitno i učinkovito djelovanje protiv femicida

Nedavni povijesni globalni sporazumi zajedno s pionirskim radom na otklanjanju i suzbijanju svih oblika nasilja nad ženama samo su temelj za rješavanje problema ubojstva zbog spola, poznatijih pod imenom femicidi. Ovi zločini su drugačiji od ubojstava u svojim uzrocima i posljedicama, te često nisu prijavljivani kao takvi ili ih policija zanemaruje. No, sad kad su dogovori postignuti, svjetska zajednica je spremna za akciju. Sada je vrijeme za djelovanje.

Dana 15. ožujka, tijekom 57. zasjedanja Komisije o statusu žena (CSW), države članice Europske unije uspješno su završile raspravu i dogovorile prioritete na području suzbijanja i sprječavanja nasilja nad ženama i djevojčicama.To je prvi međunarodni sporazum koji konkretno prepoznaje i govori o rodno povezanim ubojstava, koja su u nekim zemljama poznata pod imenom femicid. Dokument koji je proizašao iz tog dogovora poziva izvršne vlasti država da provedu i ojačaju državno zakonodavstvo kako bi se kaznila takva ubojstva žena i djevojčica. Sporazum poziva i na uključivanje određenih mehanizama i politika za sprječavanje, istragu i iskorjenjivanje femicida, i kraj nekažnjavanju osiguravanjem odgovornosti i kažnjavanja počinitelja takvih kaznenih djela i odštetu za žrtve.

UN Women već neko vrijeme govore o potrebi za hitnim akcijama protiv femicida.Tijekom posebnog sastanka Komisije o statusu žena (CWS) koji je 8. ožujka organiziran u suradnji s Posebnim izvjestiteljem o nasilju nad ženama i Uredom visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR), UN Women su pozvale zemlje Ujedinjenih naroda da femicid kategoriziraju kao poseban zločin. Pozvale su na implementaciju zakona koji bi osigurali da su ti zločini temeljito istraženi, da su počinitelji izvedeni pred sud, da žrtve ili njihove obitelji dobe adekvatnu odštetu, da se osigura da žrtve i njihove obitelji imaju pristup kompletnoj zdravstvenoj skrbi i dugoročnoj podršci, da se potiču promjene u stavovima, uvjerenjima i ponašanju koje opravdavaju i potiču nasilje, te sprječavanje da se nasilje uopće i događa.

Uz sve ovo, 26. travnja Komisija za sprečavanje kriminala i kazneno pravosuđe Ujedinjenih naroda (CCPCJ) predala je odluku pod nazivom Akcija protiv ubijanja žena i djevojčica na temelju spola, na usvajanje Skupštini. Odluka izražava duboku zabrinutost zbog alarmantnih razmjera koje je femicid dostigao. Naglašava obavezu svih država za promicanje i zaštitu svih ljudskih prava i sprječavanje diskriminacije kao ‘integralni dio napora za suzbijanje svih oblika nasilja nad ženama’, a posebno pozdravlja dogovorene zaključke CZSS.

Na regionalnoj razini, u Latinskoj Americi i na Karibima UN Women rade s Uredom visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR) ka usvajanju regionalnog Modela protokola za istrage rodno povezanih ubojstava žena u Latinskoj Americi: Femicid kao sredstvo za zaustavljanje nekažnjavanja za ovaj zločin. Kad će biti usvojen, ovaj protokol će dati smjernice i sredstva za precizne istrage tih zločina, uključujući smjernice za prikupljanje dokaza i kazneni progon, kako bi ženama zajamčio pristup pravdi.

U lipnju, kampanja Ujedinjenih Naroda UNiTE za zaustavljanje nasilja nad ženama će lansirati novu publikaciju koja će analizirati zakone i sudske prakse prvih sedam zemalja u Latinskoj Americi i na Karibima koje će definirati femicid kao poseban zločin u svojim zakonima.

U nekoliko zemalja, UN Women aktivno podupire projekte, inicijative i strategije za sprječavanje femicida. U Gvatemali, primjerice, razvijene su specijalizirane jedinice tužitelja i sudova kako bi se osigurala pravdu za te zločine. U El Salvadoru i Nikaragvi, osnovane su politike i procedure kako bi podržale nove zakone koji tipiziraju femicid. U Hondurasu, termin ‘femicid’ je uključen u kazneni zakon kao posebno kazneno djelo i putem zajedničkog programa Siguran i prijateljski gradovi za sve, UN Women koordiniraju prikupljanje podataka i istraživanje o femicidu i drugim oblicima nasilja nad ženama, kako bi se podržalo donošenje odluka.

U El Salvadoru, kao dio projekta UN Women i projekta Međunarodni sigurnih gradova organizacije Zonta International, oformljena je posebna jedinica unutar policije kako bi pomogla ženama koje su preživjele nasilje. UN Women također prepoznaje uspjeh inicijative Ciudad Mujer salvadorske vlade, koja pruža sveobuhvatnu podršku ženama koje su preživjele napade i nasilje i predstavlja najbolju praksu i primjer drugim vladama. I UN Women Meksiko pridonijele su sakupljanje empirijskih dokaza i analiza da bi poduprle reforme koje definiraju feminicid kao zločin s posebnim sankcijama.

Politička volja postoji, a mnoge vlade su se udružile u svojoj spremnosti da poduzmu konkretne akcije kroz UN Women inicijativu. Osim toga, drugi državni i nedržavni akteri i organizacije civilnog društva pokreću akcije i kampanje za podizanje svijesti, kako bi osigurale svjesnost javnosti o novim zakonima i mjerama koje se poduzimaju.

Mnogo toga je učinjeno, ali još mnogo toga treba učiniti. Pozivamo države da ubrzaju akcije i brzo provedu sporazume za ukidanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama, posebice femicide. Dugujemo to desecima tisuća ubijenih žena svake godine samo zato što su žene. Ne možemo dopustiti daljnja ubojstva žena. Nedjelovanje je suučesništvo u zločinu. Sada je vrijeme za djelovanje.

Podsjetimo, UN Women je tijelo Ujedinjenih Naroda za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. Osnovano je 2010. godine s ciljem da se ojača i ubrza ostvarivanje ciljeva UN-a na tim područjima.

Prevela i prilagodila Mateja Šartaj