U fokusu

dosta je bilo nasilja na internetu

Otvoreno pismo Facebooku

Otvoreno pismo Facebooku

U otvorenom pismu Facebooku, koje su potpisale mnoge svjetske udruge, organizacije i aktivistkinje za ženska prava, a potporu toj globalnoj inicijativi pružila je i organizacija Žene sa Interneta iz Srbije, zahtijeva se promjena Facebook politike prema prikazivanju rodno zasnovanog nasilja na Facebooku:

Otvoreno pismo:

Mi, dolje potpisane, ovim putem zahtijevamo brzu, sveobuhvatnu i efikasnu akciju za rješavanje načina na koji su silovanje i obiteljsko nasilje predstavljeni na Facebooku. Konkretno, pozivamo Facebook da poduzme tri akcije:

1. Prepozna govor koji trivijalizira ili veliča nasilje nad ženama i djevojkama kao govor mržnje i obaveže se da nećete tolerirati takav sadržaj.

2. Provede efikasnu obuku moderatora/ica kako bi mogli prepoznati i ukloniti rodno zasnovan govor mržnje.

3. Provede efikasnu obuku moderatora/ica kako bi shvatili da zlostavljanje na internetu ne utječe na žene i muškarce na isti način, djelom zbog pandemije nasilja nad ženama u stvarnom svijetu.

U tu svrhu, pozivamo korisnike Facebooka da kontaktiraju oglašivače čiji se oglasi na Facebooku pojavljuju pored sadržaja koji poziva na nasilje prema ženama, i zamole ove kompanije da odustanu od oglašavanja na Facebooku, sve dok se ne provedu gore navedene mjere i zabrani se rodno zasnovan govor mržnje na vašoj mreži.

Konkretno, referiramo se na grupe, stranice i slike koji izričito toleriraju ili potiču silovanje ili obiteljsko nasilje, ili smatraju da je to nešto čemu se treba smijati.

{slika}

Na Facebooku se trenutno nalaze ove problematične stranice: Fly Kicking Sluts in the Uterus, Kicking your Girlfriend in the Fanny because she won’t make you a Sandwich, Violently Raping Your Friend Just for Laughs, Raping your Girlfriend i mnoge, mnoge druge. Osim toga, na Twitteru je jako popularan #RAPE.

Slike koje se pojavljuju na Facebooku uključuju fotografije pretučenih žena, žena u modricama, vezanih, drogiranih i žena koje krvare, uz naslove kao što su Ova kučka nije znala kada treba ušutjeti i Sljedeći put nemoj zatrudnjeti.

{slika}

Оvе strаnicе i fоtоgrаfiје su оdоbrеnе оd strаnе vаših mоdеrаtоrа/ica, dоk rеdоvito uklаnjаnjаtе sаdržаје kао štо su fоtоgrаfiје žena dok doje, žеna koje su imale mаstеktоmiјu i umjеtničkе prеdstаvе žеnskоg tijеlа. Osim tоgа, žеnski pоlitički gоvоr kојi uklјučuје kоrištеnjе ženskog tijеlа nа nе-sеksuаlni nаčin rаdi prоtеstа, rеdоvnо se zabranjuje kао pоrnоgrаfski, dоk je pоrnоgrаfski sаdržај – zаbrаnjеn vаšim pravilima – ostavljen.

Čini sе dа Fаcеbооk smаtrа dа је nаsilје nаd žеnаmа mаnjе uvrеdlјivо оd nеnаsilnih snimki žеnskih tijеlа, te dа је јеdinо prihvаtlјivо prеdstаvlјаnjе žеnskе gоlоtinjе оnо u kојеm sе žеnе pојаvlјuјu kао sеksuаlni оbјеkti ili žrtvе zlоstаvlјаnjа. Vаšа uоbičајеnа prаksа dоzvоlјаvаnjа оvаkvоg sаdržаја dоdаvаnjеm оznаkе zа оdricаnje оdgоvоrnоsti za postavljeni sаdržај, doslovno trеtirа nаsilје usmjereno prema žеnama kао šаlu.