U fokusu

Povod za nasilje i barbarstvo najčešće je njihov izgled

Rasistički napadi na muslimanke

Rasistički napadi na muslimanke

Internet, radna mjesta, ulice pa čak i bogomolje postali su kanali na kojima su muslimanke sve češće izložene rasističkim napadima. Povod za nasilje i barbarstvo najčešće je njihov izgled, sporni hidžab ili nikab čija je pojava toliko stigmatizirana da ih se automatski povezuje s opasnošću za nacionalnu sigurnost ili ilegalnim useljenicima. Koliko je predrasuda i diskriminacije pretočeno u jednu tkaninu govori nam činjenica da do takvih napada vjerojatno ne bi ni došlo da su te žene jednostavno izgledale – “normalno”.

Napadi koji se događaju variraju s obzirom na prisutnost ili odsutnost fizičkog nasilja, ali svi jednako omalovažavaju jednu ženu, njenu vjeru i njene običaje pa onda i manjinsku zajednicu kojoj pripada. Svi napadi jednako svjedoče o netolerantnom i rasistički nastrojenom društvu koje odgajaju predrasude i mržnja prema drugačijima, o društvu u kojem je muslimanski muškarac po gotovo zadanom vjerovanju onaj koji je nasilan prema ženama, omalovažava ih i ne poštuje. Međutim, nemoguće je ne zapitati se po čemu su onda napadači drugačiji od tih istih demoniziranih muškaraca koji predstavljaju opasnost za ženu i modernu civilizaciju uopće? Čime oni to više poštuju žene? I kakvo je to poštovanje koje prestaje onog trena kada izgled neke osobe odudara od zadanih okvira njihove kulture i postaje dovoljno dobar razlog za dovođenje nečijeg života u opasnost?

Zemlja koja se sve češće u medijima nalazi u kontekstu rasističkih napada na muslimanke jest Velika Britanija. Chatmham house, ugledna neovisna politička institucija, u svom izvješću navodi kako je u Velikoj Britaniji zabilježena značajna razina islamofobije, kao i zabrinjavajuće slaganje s tvrdnjom o muslimanskim zajednicama kao prijetnjama za nacionalnu sigurnost Velike Britanije. List Financial Times navodi rezultate ankete koja pokazuje da Velikom Britanijom dominira visoka razina sumnjičavosti naspram muslimana, dok rezultati ankete postavljene u novini Evening Standard pokazuju kako znatan broj Londonaca gaji izrazito negativne osjećaje prema njima.

Poražavajuća statistika

Zbog napada koji se odvijaju sve češće osnovana je i posebna telefonska linija za žrtve islamofobije – Tell MAMA (Measuring Anti-Muslim Attacks) – kako bi se dinamika i priroda napada mogle jednostavnije pratiti i sankcionirati. Linija Tell MAMA pokrenuta je prije gotovo godinu dana na inicijativu Faith Matters, neprofitne organizacija čiji je cilj smanjivanje ekstremizma i religioznih tenzija, i u tom je razdoblju prijavljeno 630 rasnih napada.

S obzirom na prikupljene pritužbe tijekom prošle godine, izvješće pokazuje da su žrtve napada motiviranih islamofobijom većinom žene, njih ukupno 58%, i to najčešće one koje su na ulici uočene kao nepodobno odjevene – noseći hidžab ili nikab. Od zabilježenih nasilnih incidenata, njih 74% odvilo se online, što svejedno, kako ističu stručnjaci, ima traumatičan utjecaj na živote napadnutih. Koordinator linije Tell MAMA i direktor organizacija Faith Matters izjavio je kako je šokiran količinom rasne netrpeljivosti koju su detektirali, posebice u virtualnom svijetu.

Što se počinitelja tiče, većina njih povezana je s poznatim radikalnim desničarskim organizacijama kao što je Engleska obrambena liga (EDL) ili Britanska nacionalna stranka (BNP). Članovi takvih organizacija bili su uključeni u 54% zabilježenih incidenata, a njihova se prosječna dob kreće u intervalu od 21 do 30 godina. Zahvaljujući informacijama prikupljenim pomoću linije, uhićeno je 21 simpatizera ekstremnih desničarskih formacija, a za čak 40 incidenata odgovornim se smatra Tommy Robinson, vođa Engleske obrambene stranke.

Priroda napada

Napadi usmjereni na muslimanke variraju u svojoj brutalnosti, neki od njih odvijaju se u virtualnom prostoru, neki su verbalnog karaktera, a neki nalik na scene iz filmova tijekom kojih pokrivamo oči kako bismo izbjegli uznemirujuće prizore koji će nas proganjati. Bez obzira na stupanj brutalnosti pojedinog napada, svaki od njih ostavlja posljedice na psihu pojedinca, produbljuje strah i sumnju kako ih već sutra može opet dočekati isto. Žrtve napada najčešće su nasumično odabrane samom svojom pojavom na ulici, ali ni javne osobe nisu pošteđene. Barunica Warsi, bivša britanska ministrica, odvjetnica i političarka pakistanskog podrijetla, zaprimila je online prijetnje od strane člana Obrambene engleske lige, kao i 14-godišnji sin novinarke Jemime Khan.

Međutim, žrtve napada najčešće su žene koje su se jednostavno našle na krivom mjestu u krivo vrijeme. Jedan od zabilježenih napada dogodio se usred bijela dana kada je jednoj muslimanki, dok je kupovala namirnice, nasilno skinut hidžab s glave. Počinitelj ove radnje pokušao se opravdati sumnjom da je žrtva njegova napada zapravo ilegalna useljenica. Osim samog napada, također je problematična činjenica da je osoba muslimanske vjeroispovijesti gotovo odmah povezana s ilegalnim boravkom. Počinitelju je određena kazna od 100 funti i 250 sati neplaćenog društvenog rada.

Još jedan slučaj u kojem je spornu ulogu imao upravo hidžab uključivao je nasilnog 39-godišnjaka koji je nožem, u obranu vlastite zemlje, kako sam tvrdi, prijetio žrtvi da skine pokrivalo podsjećajući je da je u Engleskoj i da će je izbosti nožem ne posluša li ga. Isti je počinitelj kasnije tog dana našao novu žrtvu te je maltretirao pitanjima o njezinoj slojevitoj odjeći te iskazao zabrinutost oko naseljavanja pripadnika muslimanske vjere. Tim si je činom priskrbio dvije godine društvenog rada i supervizije te 6 mjeseci liječenja od alkoholizma.

{slika}

Nadzorne kamere na ulicama Londona dokumentirale su brutalan napad na 16-godišnjakinju kojoj je s leđa (!) prišao nepoznati muškarac te jednim toliko snažnim udarcem u glavu oborio na pločnik na kojem je ostala nepomično ležati.

Zabilježen je i incident u kojem sedmorica hrabrih muških pripadnika bijele rase oborilo ženu muslimanskog podrijetla, dobacivali joj “uvrede” poput “Bin Laden” i “Paki” (za njih je očito uvreda biti Pakistanac) te potom urinirali po njoj i gađali je psećim izmetom.

Još jedan napad koji svjedoči o neljudskosti i surovosti napadača dogodio se u Torontu, Kanadi, kada je 43-godišnjak napao i maltretirao trudnu ženu, na temelju, kako je izvijestila policija, njezinog pokrivala za glavu.

Kontinuitet nasilnih muškaraca odlučila je prekinuti 16-godišnjakinja iz Glasgowa koja je nasilno strgnula hidžab s glave jedne Sudanke te je također optužena za zadavanje višestrukih udaraca trudnoj ženi, također pokrivenoj hidžabom. Ovaj su napad također zabilježile nadzorne kamere, a počiniteljica će 2 godine i 8 mjeseci svog mladog života, zbog rasističkih napada, potratiti u zatvoru. 

Pogreške policije

U izvješću se također navode i brojne greške policije koja nije učinila puno kako bi se zauzela za žrtve rasističkih napada ili spriječila buduće incidente. Policija vrlo često ne uzima izjave žrtava, ne vodi zapisnik o prijavljenim incidentima, ali ni računa o nanesenoj emocionalnoj šteti. Velik dio policijskih službenika islamofobiju uopće ne smatraju relevantnim prekršajem vrijednim bilježenja. Tijekom 2010. godine prijavljeno je 2.000 zločina iz mržnje prema različitim religijama, ali iz policije su priznali kako nemaju podatke o tome koliko ih je povezanih s islamofobijom jer su svi bilježeni i svrstavani u zajedničku kategoriju.

Vođa muslimanske manjine poziva na povećanu odgovornost policije pri bilježenju i procesiranju zločina iz islamofobije. Smatra kako je, unatoč financijskim rezovima, nužno educirati i trenirati policajce po pitanju rasnih zločina usmjerenih protiv muslimana te nadzirati govor mržnje na internetu, kao i aktivnosti radikalno desničarskih organizacija. Poziva policiju i političare na veći angažman kako bi se iskorijenio trenutni val straha i predrasuda koji je zahvatio britansko društvo, a koji nerijetko služi kao opravdanje sve učestalijim napadima na žene muslimanke.