U fokusu

QWOC donosi:

Utjecajne azijske queer osobe

Utjecajne azijske queer osobe

Denise Uyehara spisateljica, performerica i dramaturginja u jednom. Ona je i nacionalno i internacionalno prepoznata zbog svog rada koji uključuje istraživanje o američkoj prisutnosti u Okinawi, o demoralizaciji onih koje se doživljava kao državne neprijatelje, te o japanskom zatočeništvu u logorima tijekom Drugog svjetskog rata. Nadalje, ona je članica-utemeljiteljica Svetih golih prirodnih cura, skupine performera koji su postojali od 1993.-1997. kao kulturalno različita eksperimentalna skupina. Njezini raniji radovi uključuju : “Hello (Sex) Kitty:Mad Asian Bitch on Wheels” ( “Zdravo (seks) maco: Opaka azijska kučka na kotačima”), “Headless Turtleneck Relatives”(“Bezglava rodbina dolčevita”) “Maps of City and Body”(“Karte grada i tijela”). Trenutno, Denise Uyehara vodi radionice za mnoge različite zajednice te nastavlja sa svojih radom kao performerica.

{slika} Nobuko Yoshiya bila je japanska romano-spisateljica specijalizirana za romanse i tinejdžersku fikciju kao pionirka u japanskoj lezbijskoj književnosti. Stalne teme u Yoshiyinim djelima uključuju istospolne odnose, čežnje iz daljine, izbjegavanje braka, žensku dominaciju. Yoshiya je predstavila lezbijstvo kao kompliment heteroseksualnosti te je stoga smatrana “uglednom” od strane svojih čitatelja. Interesi za isti spol viđeni su kao put ženskog razvoja u heteroseksualnost i brak. Njeni su radovi često postajali fikstacija tinejdžerki. 1925. Yoshijya je osnovala svoj vlastiti časopis “The Black Rose” (“Crna ruža”), no ukinut je nakon osam mjeseci. Njeni najpoznatiji radovi uključuju “Two Virgins in the Attic” (“Dvije djevice na tavanu”), “Flower Tales” (“Cvjetne priče”), “Women’s Friendship”(“Žensko prijateljstvo”), “Ladies of the Heike” (“Dame Heike”) . Nakon 1973., njezin je dom postao muzej koji sadrži rukom napisane transkripte kao i neke njene stvari. Muzej je otvoren samo šest dana u godini.

{slika} Parinya Charoenphol s Tajlanda je najpoznatija po tajlandskom boksu, manekenstvu i glumi. Medije je zaintrigirala kao trans žena ili “kathoey” premlaćivanjem protivnice u bangkokškoj Lumpini Boxing Stadium (Lumpini boksački stadion) te ljubljenjem protivnice nakon poraza. Ubrzo nakon toga, Charoenphol se povukla iz boksa te najavila novu karijeru u glumi. Njena je priča sadržana u filmovima kao što su Beautiful Boxer (“Predivna boksačica”), Boxing cabaret (“Boksački cabaret”), National Geographicov Hidden Genders (“Sakriveni spolovi”) te knjiga Ladyboys: The Secret World of Thailand’s Third Gender (“Dame-dječaci: Tajni svijet tajlanskog trećeg spola”). Tada se vratila u sport boksajući protiv japanske protivnice i pobjedom nad Pernillom Johansson u Rumble of the Kings (“Tutnjava kraljeva”) u Stolkholmu, Švedska. Tih dana, Charoenphol je otvorila boksački kamp na Tajlandu, zajedno s američkim glumcem Stevenom Khanom.

{slika} Margaret Cho je poznata korejska komediografkinja, spisateljica, modna dizajnerica i pjevačica – tekstospisateljica. Cho je započela svoju karijeru u kampusu na fakultetu i brzo se popela na ljestvici uspjeha. Otvorila se Jerryu Seinfeldu te je predstavljena u noćnim krugovima Arsenia Halla. 1994. bila je izvršna producentica i imala glavnu ulogu u humorističnoj seriji “All-American Girl” (“Sve-američka djevojka”), no serija je ubrzo prekinuta nakon što je mreža zahtijevala da Cho maknu. Na kraju je Cho sama odlučila vratiti se i imati svoju emisiju, ovaj put na VH1, Lifetime (Životni vijek), te je čak sudjelovala u Plesu sa zvijezama u 11. sezoni. Tijekom jednog njenog performansa, u vrijeme u kojem je diskriminacija LGBTQ mladih počela izvirivati na površinu, Cho je poslala poruku nošenjem haljine duginih boja. Uz to je i rekla: “Željela sam poslati poruku gay tinejdžerima kako bi se osjećali uključeno i voljeno”. Ubrzo nakon toga, zaronila je u pisanje komičnih pjesama te je čak dobila nominaciju za Grammy za Comedy Album godine. U kolovozu Cho će krenuti sa svojoj turnejom pod nazivom Mother!( Majka!)

{slika} Kay Ulanday Barrett je filipinska umjetnica, performerica, pjesnikinja, bavi se borilačkim vještinama te je aktivistica. Nakon početka u Chicagu, preselila je u New York City/ New Jersey i nastupala u Brooklyn Museumu (Brooklyn muzej), New Jersey Performing Arts Centeru (New Jersey centar reproduktivne umjetnosti), te u New World Theather (Novo svjetsko kazalište). Kay je također zaradila mnogo nagrada kao što su The Crossroads Foundation Individual Activist Award (Zaklada raskrižje, Individualna aktivistička nagrada) , The Campus Pride Hot List Artist Award (nagrada Vruća lista Kampa ponosa) te The Windy City Times “30 Under 30” Award (nagrada 30 ispod 30). Barrett je objavila i EP (cd nedovoljne dužine da bi se zvao albumom, a predugi da bi bio singl) pod nazivom Since My Body (Od mog tijela)- živi zapis njenih performansa. Napisala je i knjigu poezije pod nazivom For^In (Za^U), te poglavlje u knjizi We Got Issues: A Young Woman’s Guide to a Bold, Courageous and Empowered World (Imamo probleme: priručnik za mlade žene za ćelav, hrabar i ovlašten svijet). Van toga, Kay kuha, radi na svom biciklu te radi s LGBTQ mladeži.

Prevela i prilagodila: Lana Bosilj